Ο απίστευτος λόγος που οδήγησε στη δημιουργία των t-shirt με γιακά

Ο σηκωμένος γιακάς στα μπλουζάκια, τα πουκάμισα και τα σακάκια αποτέλεσε μεγάλη τάση κατά τη δεκαετία του ’80 με τους περισσότερους απλώς να τον φοράνε σηκωμένο, να τον συνδυάζουν με άλλο ένδυμα, επίσης, με γιακά ή με κάποιο στυλάτο μπλέιζερ. Αυτό, ωστόσο, με τους σηκωμένους γιακάδες στα ρούχα δεν συνέβαινε πάντα. Στην πραγματικότητα η έμπνευσή του ήταν περισσότερο πρακτική, απ’ ό,τι μοδάτη.

Οι πρώτοι σηκωμένοι γιακάδες, λοιπόν, κατά τον 20ο αιώνα αποτελούσαν περισσότερο τον κανόνα, παρά την εξαίρεση για τους άντρες, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι εφευρέθηκε για να τους ανακουφίσει από τα άβολα και μάλλον βαρετά πουλόβερ και μπλούζες με απλή λαιμόκοψη. Ωστόσο, ήταν στα γήπεδα του τένις όπου το αναποδογυρισμένο κολάρο βρήκε την πιο πρακτική εφαρμογή του, ως ένα εύκολο μέσο για την προστασία των παικτών από τον ήλιο στο σημείο πίσω από το λαιμό.

Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από αυτό το πρακτικό «κολάρο»; Το όνομά του είναι γνωστό τοις πάσι, καθώς αυτός δεν είναι άλλος από τον René Lacoste. Ήταν το 1929 όταν ο Γάλλος τενίστας εμφανίστηκε στο γήπεδο με το διαχρονικό, πια, πόλο μπλουζάκι με τον χαρακτηριστικό γιακά. Έκτοτε υιοθετήθηκε και από άλλους αθλητικούς αστέρες, όπως ο Ινδός παίκτης κρίκετ Mohammad Azharuddin, ο οποίος επέλεγε το συγκεκριμένο στιλ και εκτός γηπέδου, καθώς και ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Eric Cantona -ίσως πιο γνωστός για τη συμμετοχή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη δεκαετία του ’90.

Πριν γίνει η αγαπημένη τάση των Αμερικανών που επέλεγαν το διαχρονικό πόλο σε παστέλ αποχρώσεις φορώντας το με τα χαρακτηριστικά σορτσάκια, στην ποπ κουλτούρα ο σηκωμένος γιακάς συσχετίστηκε για πρώτη φορά με την επανάσταση -βλέπετε τον Τζέιμς Ντιν στην ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία»-, ενώ κατά τις δεκαετίες ’70 και ’80 ο σηκωμένος γιακάς «φορέθηκε» πολύ χάρη στην ταινία «Annie Hall» με πρωταγωνίστρια την Νταϊάν Κίτον.

(?)

Πηγή: newsbeast.gr-paraxena

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: