Στρατηγικοί στόχοι, όπως αεροδρόμια και γέφυρες, με κέντρο βάρους τις διόδους από και προς την Κριμαία κυριαρχούν στα χτυπήματα εκατέρωθεν, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Με τη σύγκρουση των δύο χωρών να έχει λάβει πλέον χαρακτήρα ασύμμετρου πολέμου, η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και εκατοντάδων πυραύλων μαρτυρά την νέα φάση του πολέμου, που εκτυλίσσεται σε ανταρτοπόλεμο από αέρος. Πλήττοντας σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και υψηλού συμβολισμού, οι ουκρανικές δυνάμεις δρουν με στόχο την κάμψη του ρωσικού ηθικού, όταν η Μόσχα αντεπιτίθεται με μαζικές ρίψεις πυραύλων, όπως συνέβη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θυμίζοντας τη ρήση του Λένιν πως «η ποσότητα αποκτά τη δική της ποιότητα».
Όπως επιβεβαίωσε, άλλωστε, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι η χώρα του απέτρεψε «σημαντικό αριθμό» ρωσικών επιθέσεων, καταρρίπτοντας μεταξύ άλλων 65 πυραύλους και 178 drones τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς η ρωσική «βροχή» από αέρος έχει σκοπό να πλήξει ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη της χώρας, στέλνοντας μήνυμα «πολιορκίας». Η κλιμάκωση των χτυπημάτων μεταξύ των δύο εμπόλεμων μερών το τελευταίο διάστημα έχει συμβάλλει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως μετά το ουκρανικό πλήγμα στη γέφυρα Χόνχαρ στην Κριμαία, εντείνοντας τους φόβους για το μέγεθος των αντιποίνων της Μόσχας προς το Κίεβο. Το τελευταίο αντιστέκεται σθεναρά στις επιθέσεις του Κρεμλίνου, όπως αυτή του Σαββάτου που έπληξε με πυραύλους τα κτίρια της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Motor Sich.
Σε κάθε περίπτωση, η στόχευση οποιασδήποτε νευραλγικής υποδομής για την πρόσβαση στην Κριμαία ενεργοποιεί την αντίδραση της Ρωσίας, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι η απώλεια της «κτήσης» του 2014 θα μπορούσε να επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο ρωσικό γόητρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνήτης της της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο –διορισμένος από τη Μόσχα– δήλωσε πως αγγλογαλλικός πύραυλος Storm-Shadow έπληξε τη γέφυρα Χόνχαρ, μία από τις τρεις οδικές διασυνδέσεις της Κριμαίας με την Ουκρανία, παρότι ο ίδιος δεν παρουσίασε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του. Σημειωτέον ότι τον περασμένο Ιούνιο η Ουκρανία έπληξε την ίδια γέφυρα, η οποία βρίσκεται πάνω στον δρόμο που χρησιμοποιούσε ο ρωσικός στρατός για τις μετακινήσεις του από την Κριμαία προς άλλα μέρη της Ουκρανίας τα οποία ελέγχει η Μόσχα.
The bridge over the Henichesk Strait connecting Henichesk with the Arabat Spit and the Chonhar bridge over the Syvash Bay between Crimea and the Kherson region came under fire, the occupation authorities said. pic.twitter.com/Je1YRjFHZN
— NEXTA (@nexta_tv) August 6, 2023
Επιπλέον, ο Σάλντο έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι άλλη μια μικρή γέφυρα στο στενό Τόνκι, που συνδέει την πόλη Χενίτσεσκ με το Αραμπάτ Σπιτ, στη βορειοανατολική ακτή της Κριμαίας, βομβαρδίστηκε εξίσου και ένας άμαχος οδηγός τραυματίστηκε, χωρίς, ωστόσο, να είναι σαφές αν έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε αυτήν τη γέφυρα. Ο Σάλντο πρόσθεσε επίσης ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου που περνούσε από τη γέφυρα και εφοδίαζε το Χενίτσεσκ υπέστη ζημιές, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο περίπου 20.000 άνθρωποι, στο προσωρινό δηλαδή διοικητικό κέντρο του τμήματος της Χερσώνας που ελέγχουν οι Ρώσοι. Είχε προηγηθεί στις 17 Ιουλίου μια επίθεση που τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την απέδωσαν σε ουκρανικά, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, η οποία προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη χερσόνησο με τη νότια Ρωσία. Ένα μήνα σχεδόν μετά, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου, άλλο ουκρανικό μη επανδρωμένο σκάφος, φορτωμένο με εκρηκτικά, προκάλεσε ζημιές σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο κοντά στην ίδια γέφυρα.
Για το Κίεβο, τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο το τελευταίο διάστημα αποτελούν «σημαντικά αποτελέσματα» χάρη στα αμυντικά συστήματα Patriot των ΗΠΑ και IRIS-T της Γερμανίας, παρά τις δεκάδες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο χθεσινό, βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Αντίθετα, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για ισχυρά συστήματα, ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Έχουν ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και όχι μόνο για την Ουκρανία», εξηγώντας ακόμη πως όποτε καταστρέφονται ρωσικοί πύραυλοι «ο κόσμος καθησυχάζει, ξέροντας ότι ένα τρομοκρατικό κράτος δεν είναι σε θέση να διασπάσει τη συλλογική ασφάλειά μας».
Σε αυτό το σκηνικό και με τη σύγκρουση να διαδραματίζεται παράλληλα και στο ψυχολογικό επίπεδο των δύο αντιμαχόμενων μερών, έχει σχεδόν προεξοφληθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης από πλευράς του Κιέβου τις επόμενες ώρες, όταν στόχος κατά τους Ρώσους έγινε χθες και το πανεπιστήμιο του Ντονέτσκ, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη, στην Ανατολική Ουκρανία. Συγκεκριμένα, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς κατά το βομβαρδισμό του πανεπιστημίου, που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όταν και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς τους 17 μήνες που διαρκεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ρωσικά αντίποινα
Με ένταση, την ίδια ώρα, μαίνονται και τα ρωσικά αντίποινα, καθώς η Μόσχα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χρησιμοποιώντας 70 όπλα αεροπορικής επίθεσης, περιλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και υπερηχητικών καθώς και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως γνωστοποίησε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ενώ τουλάχιστον 10 πύραυλοι φαίνεται ότι πέρασαν την αντιαεροπορική άμυνα. Συγκεκριμένα, η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέστρεψε 30 από συνολικά 40 πυραύλους κρουζ και τα 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας το Σάββατο η Ρωσία, όπως ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως η Ρωσία εκτόξευσε επίσης τρεις υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, όμως δεν αποκάλυψε άλλες πληροφορίες γι’ αυτούς. Εξηγώντας την τακτική των Ρώσων, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρεια Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία, Σέρχι Τιούριν, δήλωσε πως μεταξύ των στόχων ήταν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Σταροκοστιαντίνιφ. «Το αεροδρόμιο του Σταροκοστιαντίνιφ είναι στο μυαλό του εχθρού. Σημειώθηκε σειρά εκρήξεων στις κοινότητες Σταροκοστιαντίνιφ και Χμελνίτσκι», δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Οι περισσότεροι πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας».
Φόβοι για τα αεροδρόμια
Παρά το μπαράζ των ρωσικών χτυπημάτων τα ξημερώματα της Κυριακής, συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στην Μόσχα, καθώς οι τοπικές αρχές και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφεραν πως προχώρησαν στην κατάρριψη drones, τα οποία κατευθύνονταν σε διάφορα σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Άμυνας τόνισε πως «καταφέραμε να εμποδίσουμε μια τρομοκρατική επίθεση με drone από το καθεστώς του Κιέβου. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταστράφηκε στον αέρα στην περιφέρεια Ποντόλσκι, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές». Την είδηση επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ο οποίος ανέφερε πως το επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 11 χθες το πρωί, δηλώνοντας ότι «το drone πλησίαζε, αλλά καταστράφηκε από την αεράμυνά μας».
.