Και κάπως έτσι θα έπρεπε να μοιάζουν οι «βασιλιάδες» του μέλλοντος.
Τι θα έκανες, αν γινόσουν δισεκατομμυριούχος; Πόσες φορές δεν έχουμε παίξει αυτό το παιχνίδι σε παρέες και κάπου εκεί μοιραζόμαστε όλοι τις πιο κρυφές μας επιθυμίες: θα έπαιρνα ένα σπίτι, εξοχικό στο Miami, διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, θα έκανα το γύρο του κόσμου, θα αγόραζα μια Ferrari, θα ζήταγα από τον John Galliano να αναλάβει τη νέα μου γκαρνταρόμπα. Η τελευταία επιθυμία, ήταν προφανώς η δικιά μου. Ο Yvon Chouinard, έγινε λοιπόν δισεκατομμυριούχος και δεν έκανε τίποτα από όλα τα παραπάνω. Συνέχισε να ζει σε ένα κανονικό σπίτι, φοράει παλιά, χρησιμοποιημένα ρούχα και οδηγεί ένα παλιό Subaru, δεν έχει υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο. Σήμερα, στα 83 του, αποφάσισε να δώσει την εταιρία του, για το καλό του πλανήτη.
Η εικόνα, που έχουμε όλοι για τους δισεκατομμυριούχους είναι πολύ διαφορετική από αυτή. Βλέπε την εκκεντρικότητα των Elon Musk και Jeff Bezos και όλες τις τρελές απαιτήσεις και συνήθειες, που ακούμε συχνά από τους celebrities. Εκεί ακριβώς είναι που δημιουργείται και η όλη «κακή» καπιταλιστική εικόνα για τους ανθρώπους των επιχειρήσεων, η οποία ως ένα βαθμό ισχύει. Ειδικά, στον χώρο της μόδας, που είναι μία από τις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες του πλανήτη, αφήνοντας το αποτύπωμα της παραγωγής της ανεξίτηλο, η ίδια αυτή εικόνα επιβεβαιώνεται. Και κάπου εδώ έρχεται ο Yvon Chouinard.
Η ιδρυτής της Patagonia χαρίζει την εταιρία του για τη διάσωση του πλανήτη.
Με μία εκτενή ανακοίνωση ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του outdoor brand, Patagonia, έκανε γνωστή την απόφαση της οικογένειας του να μεταβιβάσει όλη την ιδιοκτησία σε δύο νέες οντότητες, την Patagonia Purpose Trust και την Holdfast Collective. Μέσω του Patagonia Trust, η οικογένεια Chouinard θα κατέχει μόνο το δύο τοις εκατό του συνόλου των μετοχών της και η ίδια η Patagonia θα δωρίσει 87 εκατομμύρια λίρες ετησίως σε περιβαλλοντικούς σκοπούς, ανάλογα με την πορεία της εταιρείας.
«Ποτέ δεν ήθελα να γίνω επιχειρηματίας. Ξεκίνησα ως τεχνίτης, φτιάχνοντας εξοπλισμό αναρρίχησης για τους φίλους μου και τον εαυτό μου, και μετά ασχολήθηκα με την ένδυση. Καθώς αρχίσαμε να βλέπουμε την έκταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της οικολογικής καταστροφής, και τη δική μας συμβολή σε αυτήν, η Patagonia δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει την εταιρεία μας, για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις,» είπε ο Yvon Chouinard σε μία ανοιχτή επιστολή του, όπου αναφέρει και όλες τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι, πριν βρεθεί αυτή η τελική λύση. Το να γίνει η εταιρία δημόσια ή να πουληθεί δεν θα μπορούσε να διασφαλίσει την πορεία, που ήθελε ο ιδρυτής της. «Για να πω την αλήθεια, δεν υπήρχαν καλές διαθέσιμες επιλογές. Έτσι, δημιουργήσαμε τη δική μας,» είπε.
«Έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από τότε, που βάλαμε σε εφαρμογή το πείραμά μας για μία υπεύθυνη επιχείρηση και μπορώ να πω ότι μόλις τώρα ξεκινάμε στην πραγματικότητα . Εάν ελπίζουμε σε έναν ακμάζοντα πλανήτη – και πολύ λιγότερο σε μια ακμάζουσα επιχείρηση – σε 50 χρόνια από τώρα, θα χρειαστεί όλοι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους πόρους, που έχουμε. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας άλλος τρόπος που βρήκαμε, για να επιτελέσουμε τον ρόλο μας. Παρά την απεραντοσύνη της, οι πόροι της γης δεν είναι άπειροι και είναι σαφές, ότι έχουμε ξεπεράσει τα όριά της. Αλλά είναι, επίσης, ανθεκτική. Μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας, αν δεσμευτούμε σε αυτό». Τελικά, υπάρχει ελπίδα.
.
Moda