Πυροτεχνουργοί του Στρατού ερευνούν εξωτερικά των Φυλακών Τρικάλων για χειροβομβίδες και άλλες εκρηκτικές ύλες από τη μάχη που έγινε κατά τη διάρκεια της απόδρασης το βράδυ της Παρασκευής.
Το προφίλ των 8 επικίνδυνων καταζητούμενων και των συνεργών τους – Ερωτήματα για τον «εμφύλιο» κατά την απόδραση,
Ο δολοφόνος ηλικιωμένων στον Βόλο, οι ληστές που ανατίναζαν ΑΤΜ και πυροβολούσαν αστυνομικούς αλλά και παλιοί δραπέτες από την ίδια φυλακή είναι ανάμεσα στους οκτώ επικίνδυνους αλβανούς κακοποιούς που δραπέτευσαν από το σωφρονιστικό κατάστημα των Τρικάλων την προηγούμενη Παρασκευή.
Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραπετών με κύριο μέλημα να αποφευχθεί ομηρία πολιτών ή άλλο αιματηρό περιστατικό. Ανώτατοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι «η ομάδα των αλβανών δραπετών τους και των συνεργών τους έχει διασπασθεί και ορισμένοι θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν για μικρό χρονικό διάστημα στην πατρίδα τους».
Την ίδια ώρα οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν τις έρευνές τους προκειμένου να αντιληφθούν τι ακριβώς συνέβη την ώρα της απόδρασης, αφού υπάρχουν ορισμένες αστυνομικές αναφορές ότι «υπάλληλοι των φυλακών στα Τρίκαλα πυροβολούσαν αστυνομικούς που είχαν προσπαθήσει να καταδιώξουν τους 11 αλβανούς δραπέτες και τους συνεργούς τους».
Ποιοι είναι οι οκτώ δραπέτες
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναλύουν τα «προφίλ» όλων των δραπετών προκειμένου να προσδιορίσουν ποιοι μπορεί να είναι οι συνεργοί τους. Οι αστυνομικοί ερευνούν τον ρόλο που ενδεχομένως να έχουν διαδραματίσει οι Αλβανοί Κάλα Κλεμέντ, 25 ετών, και Μουράτι Αντμίρ, 47 ετών, που ανήκαν σε πολυμελή συμμορία αλβανών και ελλήνων κακοποιών η οποία είχε εξαρθρωθεί τον Ιανουάριο του 2013 από την Ασφάλεια Αττικής.
Τα μέλη της συμμορίας κατηγορήθηκαν ότι είχαν διαπράξει εννέα ληστείες και απόπειρες ληστειών σε τράπεζες, από τις οποίες αφαίρεσαν ποσά που ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ, δέκα κλοπές από κατοικίες καθώς και κλοπές οχημάτων. Επίσης φέρονται να διέθεταν ολόκληρο οπλοστάσιο με βαρύ οπλισμό (ανάμεσά τους ένα Καλάσνικοφ, γεμιστήρες, τρία πιστόλια Τοκάρεφ, ένα πιστόλι-στυλό, πέντε χειροβομβίδες και έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό) και να έχουν εμπλακεί σε δύο ένοπλες συμπλοκές με αστυνομικούς, στη διάρκεια των οποίων τραυμάτισαν τη μία φορά έναν αστυνομικό (4.10.2010, Άργος) και την άλλη έναν οδηγό ταξί (23.5.2012, Παλαιό Φάληρο). Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις μέλη της ίδιας συμμορίας έκοβαν κάγκελα στις προθήκες των τραπεζών.
Τουλάχιστον τρεις από τους αλβανούς-μέλη της συμμορίας (ανάμεσά τους και ο αδελφός του Κάλα Κλεμέντ) παρέμεναν όμως ασύλληπτοι. Γεγονός που πολλαπλασιάζει τις υποψίες της ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν εμπλοκή τους στην απόδραση των Τρικάλων.
Ποια πρόσωπα ελέγχουν
Τα στελέχη των διωκτικών Αρχών εστιάζουν επίσης το ενδιαφέρον τους στον 27χρονο Λούλι Φλολάντ ο οποίος είχε κατηγορηθεί τον Ιούλιο του 2011 ως αρχηγός σε πολυμελή συμμορία Αλβανών που λήστευε ηλικιωμένους στην περιοχή του Βόλου. Στις 18 Μαΐου 2011 η συμμορία αυτή είχε εισβάλει σε σπίτι όπου διέμενε μια 55χρονη στον Βόλο για να τη ληστέψουν. Η γυναίκα βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα νεκρή. Ήταν δεμένη και φιμωμένη. Σχεδόν σε όλες τις ληστείες οι δράστες χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερη σκληρότητα κατά των ηλικιωμένων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τους χτυπούσαν, τους φίμωναν και τους έδεναν τα χέρια και τα πόδια με αυτοκόλλητες ταινίες.
Ειδικό ενδιαφέρον έχει ακόμη για τους αξιωματούχους της λεωφόρου Κατεχάκη η φυγή από τα Τρίκαλα του 36χρονου Μαριάν Κόλα ή Μαρζάν που είχε κατηγορηθεί για την αιματηρή συμπλοκή τον Φεβρουάριο του 2010 στον Βύρωνα με αστυνομικούς. Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού ένας 25χρονος Βορειοηπειρώτης. Στη σπείρα του Κόλα ανήκαν τουλάχιστον άλλα τέσσερα άτομα που δεν εντοπίστηκαν ποτέ.
Επίσης ο 35χρονος καταζητούμενος αλβανός δραπέτης Τρεμπέτα Ερμάλ ή Λιτόρ είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2012 για συμμετοχή σε ληστείες τραπεζών. Είχε αποδράσει μαζί με έναν άλλο αλβανό ποινικό στις 27 Μαΐου 2010 πάλι από τις ίδιες φυλακές.
Από τους υπόλοιπους δραπέτες ο 24χρονος Λίκα Έντισον και ο 31χρονος Σουλάχ Φάτος είχαν συλληφθεί την περίοδο 2011-2012 για κλοπές και ληστείες (ο δεύτερος στην Κέρκυρα), ενώ ο 27χρονος Κούπα Ιλίρ για διακίνηση όπλων και εκρηκτικών στη Θήβα.
Όσον αφορά την άνεση κινήσεων που είχαν αλβανοί ποινικοί, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι έχουν σημειωθεί και άλλα περιστατικά στις εκεί φυλακές. Τον Ιούλιο του 2012, όπως αναφέρουν, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον σωφρονιστικού υπαλλήλου αλλά και μιας καθηγήτριας σχολείου δεύτερης ευκαιρίας για εισαγωγή ναρκωτικών -και όχι μόνο- στις φυλακές Τρικάλων
Τα ερωτηματικά για την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς
Την ίδια ώρα αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Τρικάλων που έσπευσαν το βράδυ της Παρασκευής με τζιπ έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα δέχθηκαν πυρά και από φρουρούς της φυλακής μέσα στη γενικότερη σύγχυση που επικράτησε. Σύμφωνα με ορισμένους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., «υπάρχουν ορισμένες τέτοιες ενδείξεις. Άνδρες της ΟΠΚΕ ανέφερε ότι δέχθηκαν πυροβολισμούς από το βαν με τους αλβανούς συνεργούς των δραπετών, ενώ άκουγαν πυρά στην πλάτη τους και από τα φυλάκια 4 και 6 του σωφρονιστικού καταστήματος. Κάποιοι είπαν ότι οι φύλακες έριχναν στον αέρα για να φοβίσουν τους δραπέτες. Όμως μας προβληματίζει ότι οι φρουροί των φυλακών στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι πυροβολούνταν και από δραπέτες που ήταν στην ταράτσα της Γ” Πτέρυγας. Μία από όλες τις σφαίρες που ρίχθηκαν τρύπησαν τη μηχανή του τζιπ της ΟΠΚΕ το οποίο ακινητοποιήθηκε. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων προκειμένου να αντιληφθούμε τι ακριβώς συνέβη…».
Βημα
Tags: αλβανοι, αστυνομικοί, Αττική, Γυναίκα, εγκληματικοτητα-βια, ΕΛ.ΑΣ, ευρώ, Καλάσνικοφ, κέρκυρα, μάχη, μηχανή, σύλληψη, σχέδιο, ταξί, Τρίκαλα, φυλακες-κρατουμενοι, φυλακή