Από τις φυλακές Διαβατών αποφυλακίστηκε χθες, Τρίτη, ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και άλλοτε «πρωτοπαλίκαρο» της ΝΔ, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Σήμερα, Τετάρτη εμφανίστηκε ενώπιον του ειδικού ανακριτή Διαφθοράς προκειμένου να απολογηθεί για τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του Δήμου που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.
Το , είχε αναφερθεί αναλυτικά στην υπόθεση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και στα άδεια κατά εκατομμύρια ευρώ ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Νίκου Ανδριόπουλου
Αν πριν από λίγα χρόνια κάποιος έλεγε ότι ο ισχυρός άνδρας της Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, θα απειλούνταν με ισόβια κάθειρξη για κακουργηματικές πράξεις, πολλοί θα τον χαρακτήριζαν γραφικό. Ο πύργος τού επί 12 έτη δημάρχου της συμπρωτεύουσας και ενός από τα πρωτοπαλίκαρα της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα αποδείχθηκε χάρτινος και γκρεμίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Όσο δηλαδή διήρκεσε η πρόταση-κόλαφος του εισαγγελέα για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 51 εκατ. ευρώ επί των ημερών του.
Όταν το 1976 ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ύψωνε τη σημαία της Ελλάδας, επικεφαλής της εθνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, άνοιγε τον δρόμο για μια πολυετή καριέρα στα κοινά. Πλέον είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα και, σε συνδυασμό με την ιατρική του ιδιότητα, το κόκκινο χαλί της πολιτικής ξεδιπλωνόταν μπροστά του.
Κάτι περισσότερο από 30 χρόνια μετά, έχοντας διανύσει ατελείωτα χιλιόμετρα στον πολιτικό στίβο, και σε εθνικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο «φτερωτός γιατρός», όπως έγινε γνωστός από τα νεανικά του χρόνια, είδε το κάστρο γύρω του, που έκρυβε έναν θησαυρό αξίας 51 εκατομμυρίων ευρώ, να γκρεμίζεται, από μια μισάνοιχτη Κερκόπορτα που άφησε ένας συνεργός του. Δύο μόλις χρόνια μετά το Μόντρεαλ έβαλε μπροστά την κεφαλαιοποίηση των επιτευγμάτων του μέσα από την ενασχόλησή του με τα κοινά.
Το 1978 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και από το 1981 ξεκίνησε η 17ετής θητεία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία έληξε με την ανάδειξή του, στις δημοτικές εκλογές του 1998, σε δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αξίωμα το οποίο διατήρησε σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, παρά τα δριμύτατα πυρά που δέχτηκε κατά καιρούς για κακοδιαχείριση του δήμου και καταστροφική πολιτική για την πόλη.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος βρίσκεται δίπλα στον έτερο Καππαδόκη, Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η τύχη της πόλης βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των δύο γαλάζιων στελεχών με την αμέριστη συμπαράσταση της εκκλησιαστικής ηγεσίας. Οι δυο τους έτυχαν ιδιαίτερης στήριξης από τον «κοσμικό» και εμπρηστικό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, με τον οποίο εμφάνισαν πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Βασικότερο όλων, να υιοθετήσουν από κοινού τον ρόλο του νέου Μακεδονομάχου, σε μια νεωτερική του έκδοση κατά τους τρεις σωματοφύλακες που προασπίζονται μια επίπλαστη δική τους bella causa. Το προφίλ αυτό εξασφάλισε στους δύο πολιτικούς άρχοντες της πόλης αναγνωρισιμότητα, αποδοχή του κόσμου και κατά συνέπεια επανεκλογές. Οι αυτοχρισμένοι λοιπόν θεματοφύλακες του μακεδονισμού κατ’ αυτόν τον τρόπο για περισσότερο από μια δεκαετία αποφάσιζαν επί παντός επιστητού, μετατρέποντας την έννοια της λέξης έλεγχος σε μια εσωτερική υπόθεση που αφορούσε μονάχα το τριαδικό σύστημα της Θεσσαλονίκης.
Το 2010 στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης μπήκε ο Γιάννης Μπουτάρης. Η κόντρα του τελευταίου με τον απερχόμενο δήμαρχο, που έχει ήδη ξεσπάσει από το 2008 με τις κατηγορίες της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» και τις μηνύσεις Παπαγεωργόπουλου, εξελίσσεται σε μετωπική σύγκρουση μετά τις αποκαλύψεις για μαύρες τρύπες στα ταμεία του δήμου που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αφορμή για να λάβει η κόντρα της συμπρωτεύουσας διαστάσεις εμφυλίου στέκεται η αποκάλυψη, εν μέσω απεργίας της ΠΟΕ ΟΤΑ το 2011, ότι από τα 68 απορριμματοφόρα της πόλης λειτουργούν μόνο τα 9.
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε μια έκρηξη του… αισθήματος δικαίου, ζητά από τον νέο δήμαρχο της πόλης να ανασκευάσει τις κατηγορίες για καταστροφή του δήμου και υπεξαίρεση, απειλώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Η συνέχεια του σίριαλ έγινε γνωστή πριν από λίγες ημέρες στις δικαστικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης. Η πρόταση- κόλαφος του εισαγγελέα της έδρας, Βασίλη Χαλντούπη, προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ενοχή τόσο του κραταιού πρώην δημάρχου όσο και του στενού του συνεργάτη και ταμεία του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, για ηθική αυτουργία και υπεξαίρεση για τον πρώτο και ηθική αυτουργία, υπεξαίρεση και συνέργεια σε πλαστογραφία για τον δεύτερο, αποτέλεσε μία από τις τελευταίες σελίδες του κεφαλαίου «Παπαγεωργόπουλος» και έβαλε τέλος στο απυρόβλητο και τη χλιδή που χαρακτήρισαν τη ζωή του κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής του με τα κοινά.
Τα άτακτα καρντάσια και ο σίγουρος Σαμαράς
Όσα διαδραματίστηκαν μέσα στις δικαστικές αίθουσες της συμπρωτεύουσας και απασχόλησαν σύσσωμο τον ελληνικό Τύπο, όλως παραδόξως δεν μεταφέρθηκαν καθόλου σε πολιτικό επίπεδο, με τη Συγγρού να σφυρίζει δήθεν αδιάφορα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, μέχρι τη συγγραφή του παρόντος, από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν προχωρήσει καν σε διαγραφή του Β. Παπαγεωργόπουλου.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν εξέδωσε ούτε μία ανακοίνωση για να τηρήσει τα προσχήματα, καθώς μετά τον καρατομημένο γαλάζιο Παναγιώτη Ψωμιάδη, ένα δεύτερο ανώτατο στέλεχός της βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αντιμέτωπος αυτή τη φορά ακόμα και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αν το κατηγορητήριο συνδυαστεί με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Η σιγή ασυρμάτου στο γαλάζιο στρατόπεδο ωστόσο δεν αποτέλεσε πάντα την κατευθυντήρια γραμμή του κόμματος.
Ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανιζόταν λαλίστατος στο παρελθόν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στήριξης και βεβαιότητας για την αθωότητα του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου τόσο το 2010 όσο και το 2011 από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Ο κ. Παπαγεωργόπουλος εκλέχθηκε τρεις φορές από τον λαό. Αξιολογήθηκε θετικά. Πράγματι έμεινα ενεός από το νέο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί κόσμημα για την πόλη. Και πράγματι ο κ. Παπαγεωργόπουλος έχει προσφέρει πάρα πολλά, πράγμα που κανείς δεν αμφισβητεί », τόνιζε με στόμφο στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ του 2010 ο Αντώνης Σαμαράς, όταν η ΝΔ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ένα χρόνο αργότερα, και πάλι στη ΔΕΘ, κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφου και ενώ η υπόθεση της διασπάθισης εκατομμυρίων στον δήμο Θεσσαλονίκης έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας, ο κ. Σαμαράς συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στο υπόδικο κομματικό στέλεχος της ΝΔ.
«Θέλω να το πω ξεκάθαρα. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος, ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πολλά πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Φυσικά το επίμαχο θέμα και η σιγή ιχθύος της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου δεν θίχτηκε από κανένα ΜΜΕ. Σε αντίθεση πάντα με τις προαναφερθείσες δηλώσεις του πρωθυπουργού, που έκαναν τον γύρο του ελληνικού Τύπου.
To άρθρο δημοσιεύθηκε στο, το Φεβρουάριο του 2013