Πλήθος δημοσιευμάτων φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος για τον συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στο ζήτημα του ονόματος. «Συμφωνία στο ονοματολογικό» (Die Zeit), «Το όνομα αυτής Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Spiegel Online), «Συμφωνία στη διένεξη για το όνομα» (Süddeutsche Zeitung), «Τερματίζεται η διένεξη ΠΓΔΜ-Ελλάδας για το όνομα» (tagesschau.de) είναι ορισμένοι από τους τίτλους των σχετικών άρθρων.
«Μια ευρωπαϊκή χώρα θα αλλάξει, όπως όλα δείχνουν, όνομα. Η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία στο ζήτημα του ονόματος» σημειώνει η Zeit Onlineπροσθέτοντας: «Πριν όμως γίνει πράξη η συμφωνία θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Πράσινο φως θα πρέπει να δώσουν και τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους Έλληνες βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία αφότου πρώτα τα Σκόπια εφαρμόσουν τους όρους που έθεσε».
Τo Spiegel Online παρατηρεί από την πλευρά του ότι «ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος η Αθήνα δεν θα προβάλλει πλέον βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ε.Ε..». «Η διένεξη για την ονομασία ξεκίνησε το 1991 όταν η πρώην σερβική επαρχία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Η Ελλάδα ωστόσο απέρριπτε ο όνομα ‘Μακεδονία‘, επειδή αυτό είναι το όνομα και ενός ελληνικού γεωγραφικού διαμερίσματος» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Μετά από 27 χρόνια Ελλάδα και η ΠΓΔΜ δρομολογούν τη λήξη της διένεξης στο ονοματολογικό» γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα: «Είμαι ευτυχής, συμφωνήσαμε, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του στην τηλεόραση κάνοντας λόγο για ‘σημαντική διπλωματική επιτυχία‘ και ‘ιστορική στιγμή‘. Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τα ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια δεν ονομάζεται πλέον ‘Μέγας Αλέξανδρος‘, αλλά ‘Αυτοκινητόδρομος της Φιλίας‘. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας δεν υπάρχει πια η επιγραφή ‘Μέγας Αλέξανδρος‘, αλλά ‘Διεθνής Αερολιμένας Σκοπίων’. Οι αλλαγές αυτές άνοιξαν τον δρόμο για μια συμφωνία με την Ελλάδα» αναφέρεται στην ανταπόκριση.
Η συμφωνία, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, έφερε ανακούφιση από Βρυξέλλες και Βερολίνο μέχρι την Ουάσιγκτον. Όπως επισημαίνεται, «για τη Δύση η συμφωνία στη διένεξη για την ονομασία, που αντιμετωπίζονταν με απουσία κατανόησης, είναι ένα σημαντικό βήμα. Διότι τώρα ανοίγει η πόρτα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για τη μικρή βαλκανική χώρα».
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως η συμφωνία αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα «μια σημαντική επιτυχία στην εξωτερική πολιτική: Έλυσε ένα πρόβλημα, το οποίο αποτελούσε γόρδιο δεσμό για πολλούς έλληνες πρωθυπουργούς για 27 χρόνια».
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός παρίας, αποδεικνύεται ως ένας πραγματιστής πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος» παρατηρεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η ψηφοφορία για την ονομασία στην ελληνική Βουλή θα είναι ωστόσο δοκιμασία για την κυβέρνηση, μιας και οι ΑΝΕΛ έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν ένα όνομα που περιλαμβάνει τον όρο ‘Μακεδονία’».
«Κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός εξαρτάται από τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Το αν θα τις λάβει παραμένει ανοιχτό» καταλήγει το δημοσίευμα.
(?)
media