Μετά τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν προχθές, Παρασκευή, στη νότια Γαλλία, που άγγιξαν σχεδόν τους 46 βαθμούς Κελσίου, η πρωτοφανής για μήνα Ιούνιο ζέστη ανέβηκε προς το βορρά το Σάββατο, την έκτη ημέρα του καύσωνα, πριν αρχίσει να υποχωρεί από σήμερα Κυριακή.
Επί του παρόντος, τουλάχιστον οκτώ θάνατοι έχουν αναφερθεί λόγω του καύσωνα: στη Γαλλία (τέσσερις, συν ένας ασθενής του οποίου η κατάσταση της υγείας είναι πολύ κρίσιμη), στην Ισπανία (δύο) και στην Ιταλία (δύο). Τα θύματα είναι συνήθως ηλικιωμένοι ή εργάτες που δουλεύουν σε εργοτάξια. Ωστόσο, ο απολογισμός αυτός πιθανόν να αλλάξει, καθώς θάνατοι που αναφέρθηκαν το Σάββατο σε διάφορες περιοχές επήλθαν πριν από μέρες.
Ο καύσωνας, εξαιρετικής έντασης για μήνα Ιούνιο, προκάλεσε πολλές φωτιές στις καλλιέργειες, αναγκάζοντας μερικές φορές την εκκένωση σπιτιών, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στους αμπελώνες της νότιας Γαλλίας. Κοντά στο Μονπελιέ, οι επαγγελματίες μιλούν για πύρινη λαίλαπα, όπως είπε η αμπελουργός Κατρίν Μπερνάρ. «Τα αμπέλια ψήθηκαν, οι κουτσουπιές ή τα «δέντρα του Ιούδα» όπως ονομάζονται ξεράθηκαν τελείως… αυτό συμβαίνει μερικές φορές στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ έχει περάσει το καλοκαίρι», λέει ταραγμένη. «Δεν συνέβη ποτέ στις 29 Ιουνίου».
«Είμαι 30 χρόνια αμπελουργός. Ουδέποτε είχα δει αμπέλι καμένο από τον καύσωνα, όπως χθες», δηλώνει επίσης ο Ζερόμ Ντεσπέ, αμπελουργός και αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Προχθές, για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα που κρατούνται μετεωρολογικά δεδομένα, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία κατέγραψε 45,9 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Γκαρντ -όσο μια «κανονική ημέρα του Αυγούστου στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια», σύμφωνα με τη Meteo-France.
Αυτές οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έρχονται από τη Σαχάρα προκάλεσαν περίπου 40 πυρκαγιές, οι οποίες κατέστρεψαν περισσότερα από 6.000 στρέμματα και περίπου δέκα σπίτια στη Γκαρντ, για την κατάσβεση των οποίων κινητοποιούνται 750 πυροσβέστες.
Το Σάββατο, ο «κόκκινος» συναγερμός -μέγιστο επίπεδο- σε τέσσερις περιοχές της νότιας Γαλλίας υποχώρησε και η περιοχή επανήλθε στον «πορτοκαλί» συναγερμό που άλλωστε συνεχίζει να επεκτείνεται στα τέσσερα πέμπτα του γαλλικού εδάφους.
Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες
Ωστόσο, ειδικά στην Ισπανία χθες, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε κατά πολύ τους 36 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ακόμη και τους 40 βαθμούς στη Μαδρίτη και στο νότο, οι φλόγες ήταν οι πιο καταστροφικές.
Μια εστία φωτιάς που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής κοντά στην πόλη Αλμορόξ, στην κεντρική Ισπανία, κατέστρεψε τουλάχιστον 16.000 στρέμματα, σύμφωνα με τους πυροσβέστες. Η πυρκαγιά έφτασε στην περιοχή της Μαδρίτης και σε αυτήν του Τολέδο σε απόσταση 60 χλμ., όπου ζητήθηκε η βοήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ.
Στην Καταλονία, στη βορειοανατολική Ισπανία, η πολύ μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή το πρωί τέθηκε τελικά υπό έλεγχο και χθες «έδειχνε να σταθεροποιείται», σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί με αγωνία τις τελευταίες φωτιές. «Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ακραίες και οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές», προσθέτει σε ανακοίνωση.
Στη Γαλλία, αυτό το Σάββατο αναμενόταν να είναι η τελευταία μέρα του καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 36 βαθμούς το απόγευμα στο Παρίσι.
Η Βρετανία μπορεί να είχε χθες την πιο ζεστή μέρα του έτους με τις θερμοκρασίες να φτάνουν έως και τους 35 βαθμούς, σύμφωνα με τη μετεωρολογική της υπηρεσία.
Αλλά η ζέστη θα είναι ακόμη αποπνικτική σήμερα, Κυριακή, στη Γερμανία, όπου η μετεωρολογική υπηρεσία φοβάται για θερμοκρασία-ρεκόρ 39 βαθμών Κελσίου, μετά τους 29 έως τους 36 βαθμούς το Σάββατο. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν από τη Δευτέρα, αλλά η ζέστη θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τις γερμανικές ειδικές υπηρεσίες, η μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο στη χώρα είναι ήδη κατά 4 βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με αυτές του Ιουνίου παγκοσμίως την περίοδο αναφοράς 1981-2010.
Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται επίσης στην κεντρική και τη βόρεια Ιταλία, με 35 βαθμούς Κελσίου στην Τοσκάνη και στο Λάτσιο στην κεντροδυτική Ιταλία. Τα νοσοκομεία στην οικονομική πρωτεύουσα, το Μιλάνο, είχαν μια αύξηση 35% στα επείγοντα περιστατικά λόγω του καύσωνα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στην πόλη έχει αυξηθεί καθώς οι πολίτες καταφεύγουν στον κλιματισμό με αποτέλεσμα να προκαλούνται διακοπές ρεύματος σε καταστήματα και εστιατόρια.
Θερμοκρασίες ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες για Ιούνιο μήνα καταγράφηκαν και στο Πιεμόντε της Ιταλίας που ο υδράργυρος έφθασε τους 40 βαθμούς, και ήδη 38,9 βαθμούς την Πέμπτη στην Τσεχία και 38,6 βαθμούς στη Γερμανία.
(?)
Πηγή: diethnh