ο Νώντας Ευαγγελόπουλος
Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπει σε… καραντίνα λόγω του κορονοϊού, με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες να βλέπουν «πάγωμα» στις κρατήσεις και ακυρώσεις για τους επόμενους δύο μήνες, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί το καλοκαίρι.
Τα κρούσματα κορονοϊού και οι θάνατοι από τον ιό αυξάνονται καθημερινά παγκοσμίως, με την Ελλάδα να μετράει από την Πέμπτη (12/3) το πρώτο θύμα από την πανδημία. Ενδεικτικό της κατάστασης στην Ευρώπη είναι και η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, για το κλείσιμο όλων των καταστημάτων για δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.
Όπως είναι λογικό τα όσα συμβαίνουν με την εξάπλωση του κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον τουρισμό της Ελλάδας. Ενόψει του Πάσχα, αλλά και της θερινής περιόδου, η ανησυχία των ξενοδόχων και των ανθρώπων του κλάδου είναι τεράστια, βλέποντας ακυρώσεις και «πάγωμα» της αγοράς.
Το newsbeast.gr μίλησε με προέδρους από τις τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων, όπως και με τα πρακτορεία για να δει ποια είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή στον τουρισμό, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορονοϊό.
Ζάκυνθος: Πτώση στις κρατήσεις 50%
Η Ζάκυνθος ήταν από τους πρώτους νομούς (σ.σ. μαζί με την Αχαΐα και την Ηλεία) για τους οποίους το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα. Το νησί του Ιουνίου κάθε χρόνο δέχεται πολυάριθμους τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα από την Ευρώπη.
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Ζάκυνθο με τις κρατήσεις; Η πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, τόνισε αρχικά: «Έτυχε το πρώτο κρούσμα σε μεγάλο τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα να επιβεβαιώνεται στη Ζάκυνθο, ωστόσο το θετικό είναι πως ήμασταν οι πρώτοι που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του ήταν αποτελεσματική».
«Όπως για όλη την Ελλάδα, η κατάσταση είναι και εδώ η ίδια», ανέφερε στη συνέχεια η πρόεδρος και μας εξήγησε: «Υπάρχει στάση των κρατήσεων, με την πτώση να βρίσκεται στο 50%». Τα πάντα βέβαια είναι ρευστά για τη συνέχεια, καθώς δεν μπορούν να γίνουν υπολογισμοί για ακυρώσεις και μείωση στον τουρισμό σε βάθος χρόνου και αυτό διότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο με τον ιό.
Όσο για τις ημέρες του Πάσχα η κα. Τετράδη υπογράμμισε πως όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετώπισε η Ζάκυνθος και με τους τουρίστες από την Κίνα, οι οποίοι επισκεπτόντουσαν το νησί κατά τη χειμερινή περίοδο. «Η μείωση στον τουρισμό από τους Κινέζους φτάνει το 80%», επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος των Ξενοδόχων Λαγανά.
Από εκεί και πέρα, για το καλοκαίρι, υπάρχουν ορισμένες προκρατήσεις αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει εικόνα με ενδεχόμενες ακυρώσεις. Η κα. Τετράδη τόνισε πως «υπήρξε αυξητική τάση 10% στις κρατήσεις από την αρχή του χρόνου».
Τα αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό στη Ζάκυνθο είχαν προκαλέσει ικανοποίηση, όμως ο κορονοϊός ανέτρεψε την κατάσταση καθώς τα πάντα έχουν «παγώσει».
Χανιά: Μειωμένες οι κρατήσεις και αναμονή
Η Κρήτη είναι από τα νησιά που δέχονται από τους πιο πολλούς τουρίστες, ενώ και οι Έλληνες την επιλέγουν για τις διακοπές τους.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλη Γιαννούλη, μας ενημέρωσε πως αυτή τη στιγμή παρατηρείται μείωση στον αριθμό των κρατήσεων. Παράλληλα ο κ. Γιαννούλης τόνισε πως πολλά από τα ξενοδοχεία είχαν ήδη προγραμματίσει να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μετά το Πάσχα (19/4).
Και στα Χανιά οι εκτιμήσεις για τις κρατήσεις του καλοκαιριού δεν μπορούν να υπολογιστούν, διότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα έχει ο κορονοϊός, με αποτέλεσμα άπαντες να βρίσκονται σε αναμονή.
Σαντορίνη: Ζημιά 100% με τους Κινέζους τουρίστες, μεγάλη πτώση για Απρίλιο και Μάιο
Ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς είναι η εντυπωσιακή Σαντορίνη. Κόσμος από όλο τον πλανήτη φτάνει στη Σαντορίνη όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ οι επισκέπτες από τον Κίνα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού του νησιού των Κυκλάδων.
Ο πρόεδρος Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος, ανέφερε: «οι ακυρώσεις των Κινέζων τουριστών είναι στο 100%». Οι Κινέζοι τουρίστες επιλέγουν το νησί τη χειμερινή περίοδο, αλλά τον κορονοϊό, ελάχιστοι είναι εκείνοι που βρίσκονται στη Σαντορίνη.
«Στη Σαντορίνη έχουμε 2,5 εκατομμύρια τουρίστες, από τους οποίους οι 200.000 είναι Κινέζοι. Δηλαδή σχεδόν το 10% του τουρισμού μας αφορά τους Κινέζους», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος. Οι ακυρώσεις έως και τον Μάιο έχουν «χτυπήσει» το νησί, όπως και οι κρατήσεις. «60% τον Απρίλιο, 30% τον Μάιο», μας λέει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Σαντορίνης για την πτώση στις κρατήσεις.
«Όσοι ξενοδόχοι έχουν 2 ή 3 ξενοδοχεία αναγκάζονται να ανοίξουν μόνο το ένα ξενοδοχείο, τοποθετώντας εκεί όλες τις κρατήσεις τους», ανέφερε ο Αντώνης Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Το καθολικό Πάσχα (12/4) το έχουμε χάσει ήδη, ενώ για το δικό μας Πάσχα (19/4) δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι και τα πράγματα είναι δύσκολα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ξενοδόχων Σαντορίνης οι κρατήσεις για το καλοκαίρι παρουσιάζουν στασιμότητα ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές ακυρώσεις κι αυτό διότι κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι έως τότε τα δεδομένα. «Υπάρχει η δυνατότητα να ακυρωθεί η κράτηση 30 μέρες πριν δίχως «πέναλτι», οπότε από τον κόσμο θα υπάρχει αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή».
«Πάγωσαν τα πάντα, καμία κίνηση στις κρουαζιέρες»
Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο ταξιδιωτικά πρακτορεία, με την αγορά να έχει «παγώσει» λόγω της ανησυχίας του κόσμου για την εξάπλωση του κορονοϊού.
Από το Signature Travel η κα. Μαρία Αλιφραγκή δήλωσε: «Πάγωσαν τα πάντα. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος έχουν τελειώσει». Όπως επισήμανε πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο συνεδριακός τουρισμός, καθώς ακυρώνονται συνέδρια και άλλες διοργανώσεις.
«Για την κρουαζιέρα δεν υπάρχει τίποτα πλέον», πρόσθεσε η κα. Αλιφραγκή, ενώ όπως και οι ξενοδόχοι τόνισε πως υπάρχει αναμονή για τις εξελίξεις με την κατάσταση στον κλάδο να είναι αυτή τη στιγμή καταστροφική.
Λογικό είναι, λοιπόν, να υπάρχει στασιμότητα και ενόψει του καλοκαιριού, καθώς «ο κόσμος μάς ρωτάει μόνο πληροφορίες για τις προσφορές και τίποτα άλλο». Εκεί που δεν υπάρχουν ακυρώσεις – τουλάχιστον έως τώρα- είναι στους γάμους που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι και έχουν κλειστεί για τους καλεσμένους ξενοδοχεία στην Αττική.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα
Οδηγίες για ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα καταλύματα εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό.
- Διαμονή στο ίδιο δωμάτιο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19
- Άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (π.χ. χειραψία)
- Επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρων και για διάστημα >15 λεπτά
- Απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος (πχ εμέσματα).
Η χρήση της μάσκας συνιστάται:
- Σε άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα, καταρροή), ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους.
- Σε άτομα που φροντίζουν ή συνοδεύουν άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, ώστε να μην προσβληθούν οι ίδιοι από τη λοίμωξη.
- Δε συνιστάται κατά τα άλλα γενική χρήση μάσκας στους χώρους εργασίας.
Το προσωπικό του ξενοδοχείου συστήνεται να απέχει από την εργασία του, όταν:
- Έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
- Για 14 ημέρες μετά στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19
- Συστήνεται να γίνεται σίτιση στο δωμάτιο και το άτομο σε απομόνωση να μη χρησιμοποιεί τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου
- Το προσωπικό του ξενοδοχείου αποφεύγει να εισέρχεται στο δωμάτιο, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος
- Κατά την είσοδο στο δωμάτιο, συστήνεται η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας και γαντιών
- Κατά την έξοδο από το δωμάτιο, τα χρησιμοποιημένα γάντια και μάσκα απορρίπτονται και ακολουθεί υγιεινή των χεριών
- Συστήνεται να ληφθεί μέριμνα, ώστε περιορισμένος -κατά το δυνατόν- αριθμός προσωπικού να έρχεται σε επαφή με το άτομο σε καραντίνα
- σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
- χαρτομάντηλα
- απλές χειρουργικές μάσκες
- γάντια μιας χρήσης
- θερμόμετρα
- σακούλες απορριμμάτων
- υγρά καθαρισμού επιφανειών
ellada
Tags: κορονοϊός, Ρόδος, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, τουρισμος, Χανιά