Ο λόγος που στον έρωτα επαναλαμβάνουμε το μοτίβο των σχέσεων με τους γονείς μας

Είχα μια σχέση 4 χρόνια που στα 2 χρόνια με παράτησε και έφυγε λέγοντας μου ότι τον πιέζω και μετά ξαναγύρισε και τον δέχτηκα.

Το έκανα γιατί τον αγαπούσα. Πρόσφατα όμως πάλι με χώρισε. Πώς να το αντιμετωπίσω; Νιώθω πολύ στενοχωρημένη.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μοιάζει σαν να υπάρχει ένα μοτίβο σε αυτή τη σχέση το οποίο επαναλαμβάνεται. Εκείνος σε εγκαταλείπει- χωρίζει και φεύγει, ενώ εσύ μένεις σε αυτήν την σχέση και είσαι ο σταθερός άνθρωπος που είναι εκεί και μάλιστα τον δέχεται πίσω.

Αναρωτιέμαι αν είναι πράγματι έτσι και τι αίσθηση έχει για σένα αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ερωτικές σχέσεις εξελίσσονται αρκετά με αυτόν τον τρόπο, πράγμα που μελετήθηκε ιδιαίτερα στην ψυχολογία και μια από τις θεωρίες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μελέτη των σχέσεων είναι αυτή του John Bowlby που συνεχίστηκε έπειτα από τη Mary Ainsworth.

Σύμφωνα με την θεωρία αυτή υπάρχουν τέσσερα είδη σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ ενός παιδιού και του προσώπου που το φροντίζει, σχέσεων που φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που αργότερα θα σχετιστεί το παιδί ως ενήλικας με τον ή την ερωτική του σύντροφο.

Να εστιάσεις σε εσένα

Με λίγα λόγια ο τρόπος που σχετιζόμαστε είναι πολλές φορές αυτόματος και έχει τις ρίζες του στο παρελθόν. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει αν μάθουμε να εστιάζουμε στο τώρα. Στο ερώτημα σου στο οποίο αντιλαμβάνομαι τη θλίψη σου για την εξέλιξη των πραγμάτων, αναρωτιέμαι αν υπάρχουν και άλλα συναισθήματα μέσα σου ως προς τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Η δική μου πρόταση είναι να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να επεξεργαστεί τα όσα συμβαίνουν μέσα σου και να φροντίσεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου αυτήν την περίοδο, με όποιον τρόπο νιώθεις ότι σε ικανοποιεί. Επίσης η πρόταση μου είναι να εστιάσεις σε εσένα και να είναι όποια απόφαση πάρεις, παρμένη από σένα και το δικό σου εσωτερικό κέντρο.

Η φροντίδα εμπεριέχει πολλές φορές την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό που θα μπορέσει να σε ακούσει και να είναι μαζί σου σε αυτό. Ελπίζω να σας βοήθησα, είμαι εδώ αν κάτι χρειάζεστε.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
geokaltsidou5887@gmail.com
697-3502573

Σχέση εξ αποστάσεως: Πώς θα κρατήσουμε τις ισορροπίες;

Σχέση από απόσταση: Τι γίνεται όταν ο ένας από τους δύο πρέπει να εγκαταλείψει τον τρόπο ζωής του;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: