Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά

Τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα μετά την κρίση με τη Navtex της Τουρκίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά αύριο στο γραφείο του στη Βουλή με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στη Βουλή καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός όμως επιλέγει μία θεσμική διαδικασία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών με στόχο όπως έλεγαν γαλάζια στελέχη να αποφευχθεί η μετατροπή της συζήτησης σε δημόσια αντιπαράθεση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ψυχραιμία αλλά και κατάσταση ετοιμότητας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Η Αθήνα έχει άλλωστε από χθες προβεί σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες προκειμένου να ανακόψει τα σχέδια της Άγκυρας για γεωτρήσεις εν τη γενέσει τους.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι ελληνικές αρχές έθεσαν το θέμα στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στον Ο.Η.Ε., καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Επίσης  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Άμυνας των Η.Π.Α. Μαρκ Έσπερ και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελορίζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία μεν καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει με τη Navtex, αλλά αναφερόταν σε «αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο», καθώς άλλωστε είναι γεγονός πως δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση ή συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα, τη μόνη διαφορά με την Τουρκία που αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Ο κ.Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση  στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η γερμανική παρέμβαση για την αποκλιμάκωση

Κατά την προγραμματισμένη συνάντηση του χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, πως οι κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας είναι πλέον μονόδρομος. Ο κ. Μάας διαβεβαίωσε για τη στάση τόσο της ΕΕ όσο και της Γερμανίας, και προανήγγειλε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα αναλάμβανε ενεργό ρόλο.

Πράγματι, η κ.Μέρκελ επικοινώνησε με στόχο την αποκλιμάκωση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας  είχε χθες το απόγευμα και ο κ.Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κ.Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο ρόλος της Γερμανίας προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης φαίνεται πως είναι καθοριστικός, καλύπτοντας και το «κενό» που αφήνουν οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, εν αντιθέσει για παράδειγμα με την ενεργή αμερικανική παρέμβαση το 1996 επί Κλίντον στα Ίμια.

Αλλά και η ΕΕ απάντησε στην Τουρκία. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής ΔράσηςΝαμπίλα Μασραλί, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ξεκαθάρισεότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.

Υπενθυμίζεται ότι η υφαλοκρηπίδα είναι η μόνη διαφορά με την Τουρκία που αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Ο Μητσοτάκης ζητά εθνική συναίνεση και στην οικονομία

Ο πρωθυπουργός όμως θα ενημερώσει όπως αναφέρθηκε τους πολιτικούς αρχηγούς και για τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξαρχής άλλωστε μετά τη συμφωνία για τα 72 δισ. ευρώ (32 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 40 δισ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, με βάθος επταετίας), ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση από την Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Μάχη για την Αγία Σοφία μέσω UNESCO

Σύσκεψη με θέμα την Αγία Σοφία πραγματοποίησαν εν τω μεταξύ ο κ. Δένδιας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία και της Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην UNESCO.

Ο κ.Δένδιας επανέλαβε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά, επισημαίνοντας βέβαια τη σημασία που έχει για τους Έλληνες το μνημείο.

Τόνισε ότι η χώρα θα αναδείξει το ζήτημα «μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της UNESCO» με στόχο την προστασία του μνημείου που έχει πανανθρώπινη αξία.

Σημείωσε εξάλλου ότι την οικουμενικότητα του μνημείου της Αγίας Σοφίας ανέδειξαν οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας και έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας ομπρέλας συγκεκριμένων ενεργειών, οι οποίες θα κατατείνουν στην αποτελεσματική προστασία του υπεραιωνόβιου αυτού μνημείου.

Ο κ.Δένδιας και η κ.Μενδώνη αποφάσισαν να δημιουργηθεί μία ολιγομελής ομάδα εργασίας, η οποία, μέσα σε ένα δεκαήμερο, θα προτείνει έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών.

Η υπουργός Πολιτισμού συμφώνησε ότι η Αγία Σοφία δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες, αλλά είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών.

«Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος» τόνισε και δήλωσε τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού στην εθνική προσπάθεια, στην οποία έχει την πρωτοβουλία το υπουργείο Εξωτερικών.

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: