Όταν η μόδα κλείνει το μάτι στους φόβους της ανθρωπότητας.
Ο Jonathan Anderson είναι ένας σχεδιαστής που μας έχει συνηθίσει σε ανατρεπτικά shows. Δεν κάνει, όμως, την υπέρβαση απλώς για την υπέρβαση. Ντύνει τιθς συλλογές του με απόψεις, όνειρα, φόβους και ελπίδες όλων μας, παρουσιάζοντας εικόνες, που απηχούν προβληματισμούς και κρυφά (ή και απόλυτα φανερά) μηνύματα. Αυτή τη φορά στην Εβδομάδα Μόδας των ανδρικών συλλογών που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ο οίκος Loewe μας έβαλε μέσα σε μία οικολογική δυστοπία, ανεβάζοντας στο catwalk ρούχα με κομμάτια από γρασίδι.
Και τι εννοώ με αυτό; Κανονικά ρούχα αλλά και παπούτσια που «αναβλύζουν» φυτά. Τα φυτά, στα ρούχα και τα παπούτσια, είναι το αποτέλεσμα μιας πειραματικής διαδικασίας, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Paula Ulargui Escalona. Η ιδέα είναι, ότι με την πάροδο του χρόνου τα κομμάτια συγχωνεύονται με τη φύση. Χρειάστηκαν 20 ημέρες για να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης σε μια ειδικά κατασκευασμένη πολυσήραγγα στα περίχωρα του Παρισιού. Απαιτούν, μάλιστα, τακτικό πότισμα και συντήρηση, για να διασφαλιστεί μια έτοιμη εμφάνιση. «Εχθές όλο το βράδυ ποτίζαμε,» έλεγαν χαριτολογώντας στο backstage τα μελη της δημιουργικής ομάδας του οίκου.
Φύση και τεχνολογία: εχθροί ή φίλοι;
«Θα παίξουμε με την ιδέα ότι μπορεί κανείς να αγοράσει σπόρους μαζί με τα ρούχα και να πειραματιστεί με αυτούς στο σπίτι σαν παιδί. Θα κάνουμε διαφορετικά πράγματα για όσα items θα μεγαλώνουν στα καταστήματα,» δήλωσε ο ίδιος ο δημιουργός στο τέλος του show. «Αυτή η συλλογή έχει να κάνει με την πρόοδο. Η τεχνολογία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και η μόδα δουλεύει ολοένα και περισσότερο με το metaverse, και ίσως θα έπρεπε να μιλάμε περισσότερο για τη φυσιολογία και το τι υπάρχει στο διάστημα».
Το όλο νόημα είναι δηλαδή πως η τεχνολογία και η φύση θα πρέπει να γίνουν πλέον σύμμαχοι, συνοδοιπόροι και όχι ανταγωνιστές. Η μόδα, ως μία από τις πλέον ρυπογόνες και καταστροφικές βιομηχανίες του πλανήτη καλείται να πάρει πλέον ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Το show είχε σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το πώς η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί τη φύση, για τους δικούς της σκοπούς, δείχνοντας πώς μια μέρα, τα μόνα ζώα που θα μπορούμε να δούμε θα είναι μέσα από μια οθόνη και τα φυτά, αυτά που θα χρησιμοποιούνται μόνο για τη μόδα. Δυστοπία ή μη, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για ουτοπία, αν η ανθρωπότητα δεν αλλάξει άμεσα κατεύθυνση προς τη διάσωση του πλανήτη.
Δες το show:
.
Moda