Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν πατάς το πόδι σου στο Treviso και στέκεσαι στην είσοδο του εμβληματικού κτηρίου της Fabrica – πρόκειται για την Villa Pastega Manera, ένα οίκημα του 17ου αιώνα που δημιουργήθηκε από την οικογένεια Pastega από το Veneto και ανακαινίσθηκε πλήρως την δεκαετία του 1990 από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando – είναι πως δεν θα μπορούσε να έχει επιλεχθεί πιο ταιριαστό μέρος με περισσότερες αισθητικές αναφορές, για να γίνει το πολιτιστικό εργαστήρι του Ομίλου Benetton. Σε μία έκταση 52.000 τμ «απλώνεται» όλο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του brand έτσι όπως το έχουν κτίσει και οραματιστεί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, με πρωτεργάτη τους αυτή την φορά τον Oliviero Toscani.
O «ιθύνων νους» των προβοκατόρικων και αντισυμβατικών διαφημιστικών εκστρατειών της Benetton από το 1982 έως και το 2000, ξαναγυρίζει στον Όμιλο και αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός που μας καθήλωσε στην «Αgora» της Fabrica περισσότερα από 500 άτομα, μεταξύ τους και εμένα όπως και δημοσιογράφους από ολόκληρη την Ευρώπη, για να ακούσουμε το όραμά του για την νέα εποχή του καλλιτεχνικού πυρήνα της εταιρείας. Ο Oliviero Toscani και ο ιδρυτής της Benetton, Luciano Benetton, ανέβηκαν στο βήμα και παρουσίασαν τη νέα πορεία του πολιτιστικού εργαστηρίου του Ομίλου. «Το ταξίδι της αναζήτησης νέων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο με δίδαξε πολλά», είπε ο Luciano Benetton, «Γι’ αυτό αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου εδώ στη Fabrica». Ξεκινώντας από σήμερα, η Fabrica θα φιλοξενήσει έναν συνεχή κύκλο δραστηριοτήτων που θα συμπεριλαμβάνουν συνέδρια, παραστάσεις, προβολές, εργαστήρια, κονσέρτα και εκθέσεις με ποικιλία θεμάτων, από ανθρωπιστική κουλτούρα, επικοινωνία, τροφή, κινηματογράφο, τέχνη, ποίηση, δημοσιογραφία, σχεδιασμό, πνευματικότητα, φύση, μουσική, πολιτική, οικονομία, νευροεπιστήμες, ψυχολογία, συγγραφή, θέατρο. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η “Fabrica Circus 24/7×52” θα προσφέρει μια σειρά από εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων τέσσερα πολυ-επιστημονικά εποχιακά φεστιβάλ (το πρώτο θα πραγματοποιηθεί στις 23-25 Μαρτίου) και έναν συνεχή κύκλο συνεδρίων, παραστάσεων, «ομολογιών», εργαστηρίων, συναυλιών και εκθέσεων, που όλα έχουν ως στόχο τον πειραματισμό πάνω στη σύγχρονη επικοινωνία.
Ανάμεσα στα πρώτα ονόματα που θα παρευρεθούν είναι ο καλλιγράφος Luca Barcellona, ο σκηνοθέτης Andrea Segre, ο μουσικός Michael Nyman, η εικονογράφος Olimpia Zagnoli, η σχεδιάστρια Patricia Urquiola και η αστροναύτης Samantha Cristoforetti. Θα πραγματοποιηθούν επίσης τέσσερα θεματικά φεστιβάλ, και το πρώτο από αυτά θα ξεκινήσει την Άνοιξη. «Δεν θα υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα», τόνισε ο Toscani, «Kαι αυτή η ενοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει, όλοι θα ασχολούνται με όλα, όπως ακριβώς γινόταν και στα καλλιτεχνικά εργαστήρια στην Αναγέννηση. Η Fabrica πλέον δεν θα είναι σαν ένας ‘ναός στην έρημο’, αλλά θα είναι ο τόπος που ο καθένας θα μπορεί να επισκεφτεί, και θα είναι πάντα ανοιχτός». Πάνω στην σκηνή που είχε στηθεί στο κέντρο της «Agora» (πρόκειται για έναν υπαίθριο χώρο συνεδριάσεων που θυμίζει την Αγορά των Ρωμαίων) ανέβηκαν και πολλοί παλιοί συνεργάτες της Benetton, όπως ο διευθυντής σύνταξής του περιοδικού COLORS, που ανακοίνωσαν διάφορα νέα projects στο οποία θα συμμετάσχουν. Παραδείγματος χάριν έγινε γνωστή η ψηφιακή επανέκδοση του περιοδικού, περιεχόμενο του οποίου θα δημοσιεύεται καθημερινά στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε κι ένα σχέδιο ενσωμάτωσης νέων καλλιτεχνών που θα ξεκινήσει από ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Bresso, κοντά στο Μιλάνο, που διευθύνεται από τον Ερυθρό Σταυρό, και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στον υπόλοιπο κόσμο. «Αυτοί οι άνθρωποι, οι μετανάστες, βρίσκονται εδώ για να φαντάζονται», είπε ο Toscani. «Χρησιμοποιώντας κάποιος τη φαντασία του είναι ελεύθερος και ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει πλούτο. Η μόδα δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να μείνει στάσιμο, αλλά πρέπει συνεχώς να τροφοδοτείται από τη φαντασία και να εξελίσσεται». Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την παρουσίαση είχαμε την ευκαιρία να ρωτήσουμε πολλά πράγματα τον Oliviero Toscani, ανάμεσα σε αυτά και το τι σημαίνει η μόδα για τον ίδιο. «Είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα, μάλλον όχι μόνο να την αντιμετωπίσεις αλλά και να μάθεις να την κατευθύνεις προς τα εκεί που θέλεις. Αν αφήσουμε ελεύθερη την φαντασία μας μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα και η μόδα μας το αποδεικνύει αυτό καθημερινά.»
Όταν τον ρωτήσαμε αν αποδέχεται τον τίτλο όχι απλά του φωτογράφου μόδας, αλλά του φωτογράφου που κάνει πολιτικές τοποθετήσεις με τις δημιουργίες του, τον αρνήθηκε. «Και οι δουλειές του Testino και οι δικές μου αλλά και κάθε μία από τις καμπάνιες που βλέπουμε στην Vogue εμπεριέχουν μέσα τους ‘κατηγορώ’ και πολιτικοποιημένα μηνύματα. Δεν γίνεται αλλιώς και ποτέ δεν γινόταν», τονίζει. Επίσης μας ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά πως «η Fabrica δεν είναι κάποιου είδος σχολείο ούτε μία καλλιτεχνική ακαδημία, είναι ένα μέρος όπου ο καθένας που θα την επισκέπτεται θα έχει την ευκαιρία να διδάξει και να διδαχτεί κάτι μέσα από το δικό του έργο αλλά και την παρατήρηση της δουλειάς των υπολοίπων». Όσο για το αν θα πετύχει αυτό το νέο εγχείρημα; «Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά ποιο θα είναι το μέλλον μου στην Benetton. To brand είναι ήδη τρομερά επιτυχημένο, ο κόσμος το αγαπάει, εγώ θα τα πάω ή φανταστικά ή θα αποτύχω παταγωδώς» μας είπε χαμογελώντας πονηρά, για να καταλήξει πως «πιστεύω βέβαια βαθιά μέσα μου πως η επιστροφή μου θα στεφθεί με επιτυχία όχι γιατί εγώ είμαι ο καλύτερος αλλά γιατί έχω επιλέξει να δουλέψουν μαζί μου ανθρώπους πολύ πιο έξυπνους και ταλαντούχους από εμένα και αυτό είναι μία συνταγή που δεν μπορεί ποτέ να πάει στραβά.»
Ολοκληρώνοντας την συνομιλία μας περιηγηθήκαμε στον χώρο της Fabrica όπου μας περίμενε ένα απόγευμα γεμάτο διαλέξεις, εκθέσεις, κονσέρτα. Τον γερμανό φωτογράφο Daniel Stier στα ντεκ των DJs, ο οποίος μελετά τη σχέση ανάμεσα στην ανθρώπινη ύπαρξη και την τεχνολογία· την φωτογραφική έκθεση της Noa Jansma, μαθήτριας από την Ολλανδία που δημιούργησε τον λογαριασμό @dearcatcallers στο Instagram, και σκοπό έχει να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με την “αντικειμενικότητα των γυναικών” όταν παρενοχλούνται στην καθημερινότητά τους· τον μεξικανό μουσικό Wakal, που ζει στο Παρίσι και αναλύει τους ήχους των δρόμων αναμιγνύοντάς τους με διάφορους ρυθμούς και πολλά είδη ηλεκτρονικής μουσικής, και επίσης τους Ackeejuice Rockers, ένα ντουέτο DJ/παραγωγών που τους ανακάλυψε ο Kanye West και είχαν να παρουσιάσουν μία δουλειά που σε καθήλωνε μουσικά και αισθητικά. Η Fabrica είναι έτοιμη να μετατραπεί σε έναν χώρο ανοιχτό, έναν χώρο στον οποίο η φαντασία θα πρωτοστατεί, σε ένα πολιτιστικό σημείο αναφοράς στο οποίο θα συναντιούνται καθηγητές και επαγγελματίες, σε ένα είδος Renaissance bottega dell’arte, που προκαλεί συζητήσεις και εγείρει ερωτήσεις, με την «τέχνη της παραγωγής» στον πυρήνα της και ο Oliviero Toscani μας εισήγαγε με τον καλύτερο τρόπο σε αυτή την «αλλαγή». Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε μαζί και το «αποτέλεσμά» της, το οποίο είμαστε σίγουροι πως θα είναι γεμάτο πρωτοπορία, έμπνευση και καινοτομία. «Η φαντασία είναι δωρεάν, προσπάθησε να την χρησιμοποιήσεις όπως προσπαθείς να αναπνέεις, είναι το ίδιο χρήσιμο ώστε να διατηρείσαι ζωντανός», μας τόνισε. #foodforthought
Info: #fabrica #benetton www.benettongroup.com
(?)
moda