Ο πάντα χαλαρός Μπαράκ Ομπάμα εξηγεί πώς καταφέρνει να παραμένει ατάραχος

«Νo drama Obama» αποκαλούσε χαρακτηριστικά ο αμερικανικός Τύπος τον πρώην πρόεδρο και τη θητεία του και όχι πάντα με καλό τρόπο.

Τίποτα δεν φαινόταν να μπορεί να του χαλάσει τη ζαχαρένια, μένοντας πάντα ήρεμος, ακόμα και κατά τη διάρκεια κρίσεων και θερμών επεισοδίων.

Πολύ πρόσφατα, σε συνέδριο τεχνολογίας στο Σολτ Λέικ Σίτι, ο Μπαράκ αποκάλυψε πως είχε κρυμμένους άσους στο μανίκι του για να μοιάζει χαλαρός!

Στα νιάτα του δεν ήταν εξάλλου καθόλου έτσι, όπως εξομολογήθηκε, παρά ένας νεαρός γεμάτος άγχος. Άγχος είχε και στην προεδρία του, ιδιαίτερα στην πρώτη θητεία του, μόνο που είχε πάντα τον τρόπο του να μην το δείχνει στον κόσμο. Θυμήθηκε μάλιστα την κρίση με τα πυρηνικά του Ιράν, όπου παρά τους φόβους του έμοιαζε απόλυτα χαλαρός στον φακό.

Ο Ομπάμα είπε πως βρήκε το κλειδί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, όταν σταμάτησε να φοβάται για τα λάθη του: «Ακόμα κι αν κάνουμε λάθος, θα βρούμε τρόπο να το διορθώσουμε, κάτι θα μάθουμε από αυτό».

Μόνο που η αυτοπεποίθησή του βασιζόταν και σε τρεις στρατηγικές, τεχνικές που «δεν ήταν χρήσιμες για μένα για να κάνω τη δουλειά μου ή για να λύνω τα προβλήματα, αλλά ήταν σχεδιασμένες για να καταπολεμώ το άγχος».

Μάθε συνεχώς

Πέρνα χρόνο σαν να είσαι μαθητευόμενος, συμβουλεύει ο Ομπάμα, συλλέγοντας πληροφορίες από ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα από σένα για το θέμα που σε απασχολεί. Ο πρώην πρόεδρος εξομολογήθηκε πως έκανε διαρκώς ερωτήσεις στους επιτελείς του και δεν σταματούσε να ρωτά μέχρι να κατανοήσει πλήρως το θέμα, ζητώντας από τους συμβούλους του ακόμα και να το «κάνουν λιανά» ή να του το εξηγούν με απλούς, καθημερινούς όρους.

Επικεντρώσου στο πρόβλημα

Η δεύτερη τεχνική έχει να κάνει με τον βαθμό προσήλωσης στο πρόβλημα. «Κάνε τα μαθήματά σου», τονίζει, ώστε να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να μπορείς να χειρίζεσαι προβλήματα και ενδεχόμενα λάθη με ήρεμο τρόπο.

Μη σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι για σένα

Μη γεμίζεις το κεφάλι σου με όσα λένε οι άλλοι για σένα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Δούλεψε γι’ αυτό που σε έχουν προσλάβει και όχι για τον εαυτό σου. «Ο τρόπος που το εξηγώ στις κόρες μου είναι, αρκετά ειρωνικά, λέγοντας πως πρέπει να αφήνεις τον εγωισμό σου έξω από ό,τι κάνεις. Αυτό θα σε απελευθερώσει και θα μπορείς έτσι να αποδίδεις καλύτερα και πιο χαλαρά»…

(?)

Lifestyle

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: