Αν το μπουκάλι ξεχαστεί ανοιχτό για αρκετό καιρό ή εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, το κρασί χαλά και δεν πίνεται. Από αυτό το «ξιδιασμένο»προϊόν, μπορούμε να φτιάξουμε πολύ απλά το δικό σας ξίδι.
Είναι κατάλληλα όλα τα κρασιά, άσπρα, μαύρα, κόκκινα, θολά, ξινά, γι αυτό και δεν τα πετάμε.
Υλικά
- 1 μεγάλο δοχείο (γυάλινο, πλαστικό, αλλά όχι μεταλλικό)
- 10 lt κρασί
- μαγιά ξιδιού
- 1 συσκευασία βιολογικό κρασόξυδο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο δοχείο (γυάλινο ή πλαστικό, αλλά όχι μεταλλικό) βάζουμε τα 10 lt κρασί
Προσθέτουμε το βιολογικό κρασόξυδο και τη μαγιά ξιδιού (δηλαδή, τα κατακάθια που βρίσκονται στον πάτο του ξιδιού. Μοιάζουν με πηγμένο αίμα ή με ζελέ ).
Προσέχουμε να μην γεμίσουμε το δοχείο μέχρι το λαιμό, το αφήνουμε λίγο πιο κάτω για να έρχεται το κρασί σε επαφή με τον αέρα.
H θερμοκρασία αποθήκευσης, για τη μετατροπή του κρασιού σε ξίδι θα πρέπει να είναι από 18ο C-30o C
Προσοχή δεν πρέπει να βάζουμε το δοχείο στον ήλιο είναι λάθος γιατί θερμαίνεται υπερβολικά με αποτέλεσμα να σκοτώνονται τα ένζυμα,
Σε 2 με 3 μήνες θα έχουμε το δικό μας σπιτικό ξύδι .
Καλή Επιτυχία!!!
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό