Ο πολιτικός που κατάφερε να εκνευρίσει ομολόγους του και εταίρους εντός και εκτός Ελλάδας

Είτε κάποιος θεωρεί τον εαυτό του αριστερό, σοσιαλδημοκράτη, νεοφιλελεύθερο, δεξιό σίγουρα θα έχει κάποια πρόσωπα της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα που θα συμπαθεί πολύ ή θα απεχθάνεται. Χωρίς απαραίτητα η συμπάθεια ή η απέχθεια να είναι συνυφασμένη με την πολιτική θέση.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης (ο ίδιος θέλει το μικρό του όνομα να γράφεται «Γιάνης»), θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει ορκισμένους εχθρούς αλλά και ανθρώπους που πίστευαν ότι θα έδινε ένα άλλο χρώμα στη νέα Βουλή. Σίγουρα πάντως μία περσόνα «love it or hate it» όπως εκείνος δεν περνά απαρατήρητη.

Άλλωστε στα περίπου δέκα χρόνια που βρίσκεται στην καθημερινότητά μας, είτε ως καλεσμένος σαν οικονομικός αναλυτής/σχολιαστής σε τηλεοπτικές εκπομπές, είτε ως υπουργός/βουλευτής, είτε ως συγγραφέας έχει καταφέρει να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup και να κάνει τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην (πλέον) φίλο του Αλέξη Τσίπρα να «μετανιώνει που τον εμπιστεύτηκε».

Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις και η «συγγνώμη» μετά από 9 χρόνια

Ο γεννημένος το 1961 Γιάννης Βαρουφάκης άρχισε να αποκτά έρεισμα στο ευρύ κοινό μέσα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε πολιτικές εκπομπές κάνοντας αναλύσεις για την οικονομικές συνθήκες που βίωνε η χώρα μετά την είσοδο στη μνημονιακή εποπτεία το 2010. Μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο, κοντά στη θάλασσα. Σε αντίθεση, με κάποιους από τους τότε συνεργάτες του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μεγάλωσε με όνειρο να αλλάξει τον κόσμο μέσα από πολιτικές ιδεολογίες, ούτε και σύχναζε στα γραφεία κομματικών νεολαίων. Ανήκε σε αυτούς που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο με μουσική.

Στην εφηβεία του, είχε μακριά μαλλιά κι ήταν ροκάς, μέλος συγκροτήματος που κάποτε έκανε support στους Socrates.

Χαριτολογώντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι χρωστά πολλά στον Γιώργο Παπαδάκη καθώς ο Βαρουφάκης είχε περίοπτη θέση στα πάνελ του Καλημέρα Ελλάδα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Εντυπωσιακός παραμένει ακόμα και τώρα ο τηλεοπτικός καβγάς του με τον πολιτευόμενο με τη ΝΔ, Αργύρη Ντινόπουλο.

Σε ένα φαστ φόργουορντ του δημόσιου βίου του Γιάννη Βαρουφάκη, ξεχωρίζει και η συγγνώμη που του απηύθυνε τον Ιούνιο του 2019 ο Γιώργος Παπαδάκης ζωντανά στην εκπομπή του για παλαιότερη διαχείριση που είχε κάνει το Καλημέρα Ελλάδα σε συνέντευξη του ΓΓ του ΜέΡΑ25.

Εκτός όμως από τον αγαπημένο του ANT1 o Βαρουφάκης έγινε γνωστός και για τις προωθημένες, για το ελληνικό οικονομικό staus quo, θέσεις του όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Αλλά και για το ύφος και την μαχητικότητα που υποστήριζε τις θέσεις του. Ο ίδιος άλλωστε έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως «φιλελεύθερο κομμουνιστή».

Ο Βαρουφάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διατέλεσε Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος καθώς και Διευθυντής του Διδακτορικού Προγράμματος Οικονομικών Επιστημών. Παράλληλα, είναι επίτιμος Καθηγητής Συγκριτικής Νομικής, Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής στο International University College του Πανεπιστημίου του Τορίνο.

Το παράλληλο σύστημα πληρωμών και η υπουργοποίηση

Το Νοέμβριο του 2014 ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε σε ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, το Νίκο Παππά και το Γιάννη Δραγασάκη ένα σχέδιο για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών μέσω του Taxisnet, που στόχευε στο να διατηρηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έβαλε υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών και εξελέγη βουλευτής αφού πήρε πάνω από 135.000 σταυρούς.

Στις 27 Ιανουαρίου ορκίστηκε στο πιο κομβικό υπουργείο της ελληνικής κυβέρνησης. Εκείνο των Οικονομικών. Η θητεία του ήταν βραχύβια καθώς στις 6 Ιουλίου του 2015, την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, παραιτήθηκε από τη θέση του. Οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τους πρώην συντρόφους του είχαν διαρραγεί πλήρως.

«Μόλις σκότωσες την Τρόικα»

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ζούσε πάντα με τις αντιφάσεις του. Καθηγητής κι επαναστάτης μαζί, φιλελεύθερος και κομμουνιστής. Μάλιστα τα ΜΜΕ αρέσκονταν να ασχολούνται μαζί του πολύ και λόγω των εμφανίσεων που επέλεγε. Κεφάλι ξυρισμένο, casual ντύσιμο και πουκάμισο χαλαρά έξω από το παντελόνι. Εκείνος δεν είχε δείξει να ενδιαφέρεται για αυτά.

Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που τον κατηγόρησαν για έπαρση και κομπασμό. Η φωτογράφιση μαζί με την εικαστικό γυναίκα του, Δανάη Στράτου, στο γαλλικό περιοδικό Paris Match δεν βοήθησε στο να κατευναστούν όσοι του καταλόγιζαν ωραιοπάθεια και αλαζονεία. Για την συγκεκριμένη φωτογράφιση μάλιστα λίγο καιρό μετά είχε πει ότι «θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφιση, το μετανιώνω. Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει. Το κείμενο που τη συνόδευε ήταν καλό και έκανε πολύ καλό για την Ελλάδα στη Γαλλία».

Εκείνοι ωστόσο που δεν είχαν πάρει με καθόλου καλό μάτι την εμφάνιση και την στάση του ήταν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Πολλά έχουν ακουστεί για τις συνομιλίες που είχε με τον τότε υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Οι πληροφορίες που έφταναν από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο ότι ο Βαρουφάκης είχε φτάσει να πιαστεί στα χέρια με ομολόγους του. Ο ίδιος είχε απαντήσει ότι «υπάρχουν ορισμένες φορές εντάσεις. Τα τεχνικά κλιμάκια του Eurogroup έχουν αυτό που λέω εγώ μία “φυσική θεσμική αδράνεια”. Δεν υπάρχει θεσμός που να του αρέσει να αλλάζει. Έχω το μεγαλύτερο σεβασμό για τον κ. Σόιμπλε. Οι συζητήσεις μας ήταν πάντοτε ευχάριστες και πολιτισμένες».

Ιστορικό ωστόσο έχει μείνει το εσταντανέ του Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη συνέντευξης Τύπου στις 30/1/2015 και μετά τη δήλωση του τότε ΥΠΟΙΚ: «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα αλλά όχι με μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή. Με μια τέτοια σαθρά δομημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».

Ο Ντάισελμπλουμ κάνοντας έναν μορφασμό είπε στον Βαρουφάκη: «Μόλις σκότωσες την Τρόικα».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης με τον ιδιόμορφο τρόπο του είχε καταφέρει να εκνευρίσει πολλούς από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Λίγους μήνες μετά και τους πολιτικούς του φίλους.

Η ολική ρήξη το καλοκαίρι του 2015 και η επάνοδος στην κεντρική πολιτική σκηνή

Ο υπουργικός βίος του Γιάννη Βαρουφάκη όσο ενδιαφέρον είχε κατά τη διάρκειά του τόσο είχε και η έξοδός του από την κυβέρνηση. Μετά την επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα παραιτήθηκε με μία μακροσκελή ανακοίνωση στην προσωπική του σελίδα. Εκεί μεταξύ άλλων κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα για την στάση που κράτησε μετά το δημοψήφισμα.

Από το 2015 μέχρι το 2019 πέρασαν 4 χρόνια. Οι «φιλοφρονήσεις» που έχει ανταλλάξει με πρώην κυβερνητικά στελέχη αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα πολλές. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Στέλιου Κούλογλου σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «ο Βαρουφάκης ήταν ο σπιούνος στο δωμάτιο». Η αναφορά μάλλον είχε να κάνει με την παραδοχή του κ. Βαρουφάκη ότι ηχογραφούσε τα Eurogroup καθώς όπως σχολίασε «πήρα την απόφαση αυτή μετά την πρώτη συνεδρίαση που πήρε μέρος, η οποία κράτησε δέκα ώρες και αμέσως μετά έμαθε πως δεν τηρούνται πρακτικά».

Με τον Αλέξη Τσίπρα οι σχέσεις τους πέρασαν διάφορα σκαμπανεβάσματα. Το 2016 ο Βαρουφάκης έλεγε ότι «είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα στραφεί ενάντια σε έναν σύντροφο όπως ο Αλέξης Τσίπρας και θα τον κακολογήσει. Έχουμε πολύ σοβαρές διαφορές. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, εγώ εμμένω στις θέσεις μου, αλλά δεν θα αποδοκιμάσω ή θα χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμούς για φίλους και συντρόφους, ακόμα κι αν έχουν χωρίσει οι δρόμοι μας και δεν είμαστε πλέον σύντροφοι».

Ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είπε ότι έκανε λάθος που εμπιστεύτηκε τη διαπραγμάτευση στον Βαρουφάκη. Μία μέρα μετά ο Βαρουφάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη απάντησε: «Και εγώ έκανα λάθος επιλογή που εμπιστεύτηκα τον κ. Τσίπρα.

Παρόλη αυτή την έντονη τετραετία όμως ο Γιάννης Βαρουφάκης μετά και την είσοδό του στη νέα Βουλή, αφού πήρε ποσοστό 3,44% στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, λογίζεται και ως ένας (αν όχι ο μοναδικός) πολιτικός επιζών από όλους όσοι συνεργάστηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2016 προχώρησε σε συνεργασία με τον Κροάτη φιλόσοφο Srećko Horvat στην ίδρυση του πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25, στο Βερολίνο. Στις 26 Μαρτίου του 2018, ο Γιάνης Βαρουφάκης ιδρύει τον εκλογικό βραχίονα του DiEM25 στην Ελλάδα, το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής – ΜέΡΑ25.

Το άρθρο του Bloomberg την επομένη των εκλογών είναι ενδεικτικό της υποδοχής που του προετοιμάζουν τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί του αντίπαλοι: «Θυμάστε τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας με τα δερμάτινα και τη μηχανή, που συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον σκληροπυρηνικό Γερμανό ομόλογό του κατά το αδιέξοδο για το τρίτο μνημόνιο; Λοιπόν, το νου σας, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ξανά στο παιχνίδι, επίσημα».

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: