Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις ανδρών και γυναικών έχουν αλλάξει σημαντικά συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες. Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές όμως και ποια τα αίτιά τους; Είναι πάντα αρνητικές όπως πολύ συχνά ακούμε να αναφέρεται;
Στη δεκαετία του ’50 ο ρόλος του άνδρα και της γυναίκας μετά τον γάμο ήταν αρκετά ξεκάθαροι. Ο άνδρας ήταν αυτός που αναλάμβανε την ευθύνη για την εργασία και τα εισοδήματα της οικογένειας, ενώ η γυναίκα ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση του νοικοκυριού και την ανατροφή των παιδιών. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο ρόλος της γυναίκας έχει αλλάξει, έχει ανοίξει και αυτή τα φτερά της στην αγορά εργασίας, διεκδικεί και κατακτά το δικαίωμά της για μια επιτυχημένη καριέρα, ενώ παράλληλα διατηρεί το ρόλο της συζύγου και μητέρας.
Η καινούρια αυτή πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τις καταγραφές που άνδρες και γυναίκες έχουν από την οικογένειά τους. Οι αξίες, οι προτεραιότητες, οι ρόλοι ανδρών και γυναικών έχουν αλλάξει όπως και ο τρόπος που εκφράζονται, επικοινωνούν, σχετίζονται. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των ρόλων και προσαρμογή σε νέα δεδομένα μέσα στην οικογένεια.
Το γεγονός ότι η γυναίκα βιώνει και αυτή από τη δική της θέση πλέον παρόμοιες εμπειρίες με τον άνδρα δε σημαίνει απαραίτητα ότι «απειλεί» τον σύντροφό της, αντίθετα, η αλλαγή αυτή μπορεί να ανοίξει καινούργια κανάλια στην επικοινωνία του ζευγαριού ενισχύοντας τη συντροφικότητα. Ο άνδρας και η γυναίκα, παράλληλα με τις υποχρεώσεις που έχουν ως γονείς και σύζυγοι, μοιράζονται και επαγγελματικές ανησυχίες, στόχους, φιλοδοξίες…
Η γυναίκα μπορεί να κατανοήσει πλέον την πίεση που ο σύζυγός της δέχεται σε ένα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα σύζυγος διεκδικεί το δικαίωμά της να αποδεσμευτεί από τις πολλές ευθύνες του σπιτιού ζητώντας ή ακόμη και απαιτώντας από τον άνδρα να συμμετέχει στη φροντίδα της οικογένειας . Ο πατέρας λοιπόν σχετίζεται πιο άμεσα πλέον με τα παιδιά, καλείται να περάσει περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο μαζί τους, αποφορτίζοντας τη σύζυγο από τις πολλές υποχρεώσεις κερδίζοντας όμως επίσης μια πιο στενή επαφή με τα παιδιά του.
Ο γάμος, παρ’ όλες τις δυσκολίες και την κρίση που αναφέρεται ότι περνάει ως θεσμός, εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στη σημερινή κοινωνία. Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στους ρόλους των δύο φύλων δεν αποτελούν απειλή αλλά πρόκληση για το παντρεμένο ζευγάρι που καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος- Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σe ξουαλικής Υγείας
sxeseis