Ο υπηρεσιακός υπουργός Σπ. Φλογαΐτης υπονόμευε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας για το Κυπριακό και τα Σκόπια

Ο υπηρεσιακός υπουργός  Σπ. Φλογαΐτης υπονόμευε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας για το Κυπριακό και τα Σκόπια

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Τα μελανά σημεία από το παρελθόν του Σπύρου Φλογαΐτη φαίνεται πως δεν αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την υπουργοποίησή του, αφού ο κ. Φλογαΐτης είναι αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της υπηρεσιακής κυβέρνησης που ορκίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Όμως, όσοι έλαβαν την προαναφερθείσα απόφαση, δεν συνυπολόγισαν και όσα λαμβάνουν χώρα στο παρόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, , βρίσκεται εκ νέου υπό διερεύνηση, όντας σε προανακριτικό στάδιο από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Τον Οκτώβριο του 2012 η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας είχε αιτηθεί την άμεση πληροφόρηση από την Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ για αιτήσεις και συμβάσεις χρηματοδότησης, εκθέσεις προόδου για τα χρηματοδοτηθέντα προγράμματα, αλλά και δικαιολογητικά για τις δαπάνες της εν λόγω ΜΚΟ – Διεθνή Οργανισμού, προκειμένου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων σε βάρος του κράτους και της ΕΕ.

Λίγες μέρες αργότερα η Γενική Διεύθυνση της ΥΔΑΣ απάντησε πως το σύνολο των προγραμμάτων που είχε αναλάβει η ΜΚΟ του Φλογαΐτη ήταν 26. Τα 8 από αυτά χαρακτηρίστηκαν ως κλειστά, καθώς είχαν εκκαθαριστεί, δηλαδή είχαν ελεγχθεί από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου με τους συγκεκριμένους φακέλους να έχουν καταλήξει στην Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συμβουλίου. Η κατάληξη αυτής της διαδικασίας είθισται οι φάκελοι να οδηγούνται σε μία αποθήκη και στη συνέχεια να πετάγονται…

Τα υπόλοιπα 16, που θεωρούνται ανοικτά σύμφωνα με την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης της ΥΔΑΣ, τελούσαν υπό οικονομική εκκαθάριση από εταιρεία ορκωτών λογιστών, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού. Οι πηγές του koutipandoras.gr ανέφεραν πως το σχετικό ελεγκτικό πόρισμα ήταν αποτέλεσμα απλών… προσθέσεων στα ποσά κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε η ΜΚΟ, δίχως να υπάρχει καμία αξιολόγηση στην ολοκλήρωση των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η υπόθεση να οδηγηθεί στις καλένδες.

 Η υπόθεση ξανάνοιξε

Στις 8 Μαΐου του 2015 η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας επανέλαβε ακριβώς το ίδιο αίτημα, ζητώντας τις ίδιες πληροφορίες που είχε αιτηθεί και το 2012, με την απάντηση της ΥΔΑΣ αυτή τη φορά να είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το koutipandoras.gr, στην απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας αναφέρεται ρητά πως υπάρχουν αντίγραφα των φακέλων για τα κλειστά – εκκαθαρισμένα προγράμματα της συγκεκριμένης ΜΚΟ, με τους φακέλους αυτούς να είναι κατά κανόνα ελλιπείς, δίχως αντίγραφα παραστατικών και τελικών οικονομικών απολογισμών. Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως υπάρχουν αντίγραφα των υπηρεσιακών φακέλων για τα ανοικτά – μη εκκαθαρισμένα προγράμματα, τα οποία όμως δεν είχαν οικονομικά στοιχεία…

Αυτό που τονίζεται από το εν λόγω έγγραφο είναι πως οι φάκελοι των προγραμμάτων που είχε αναλάβει η ΜΚΟ-Διεθνής Οργανισμός του κ. Φλογαΐτη είναι ελλιπείς, αφού δεν σώζεται το σύνολο της σχετικής αλληλογραφίας, ενώ συχνά τα έγγραφα που περιέχονται σ’ αυτούς είτε δεν φέρουν αριθμούς πρωτοκόλλου είτε είναι ανυπόγραφα.

Απ’ όσα έχουν σημειωθεί προκύπτει το εξής απλό ερώτημα: Με ποιο σκεπτικό και αιτιολογία ο κ. Φλογαΐτης ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τη στιγμή που για τον Οργανισμό που ίδρυσε και διατηρεί βρίσκεται σε εξέλιξη -και μάλιστα σε προανακριτικό στάδιο- η διερεύνηση για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ;

«Πληρώναμε για τη δυσφήμησή της χώρας»

Εκτός από τις οικονομικές ατασθαλίες της ΜΚΟ του κ. Φλογαΐτη για τις κρατικές χρηματοδοτήσεις από το ΥΠΕΞ και όχι μόνο, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση, στο φως της δημοσιότητας έρχονται περιπτώσεις όπου ο Οργανισμός του υπηρεσιακού υπουργού αντιστρατευόταν την εξωτερική πολιτική του κράτους.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Δικτύου για την Καταπολέμηση του Φαινομένου της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και ίδρυσης Τράπεζας Δεδομένων» χρηματοδοτήθηκε από το ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ με 270.000 ευρώ και αφορούσε συνολικά 11 κράτη. Ανάμεσά σε αυτά τα κράτη ήταν η Κύπρος και η ΠΓΔΜ, για τις οποίες γίνονται αναφορές με μη συμβατούς όρους, καθώς η Κύπρος αποκαλείται ως «Turkish Cypriot Administered Area» και η Κυπριακή Δημοκρατία ως «Area Controlled by Cyprus Government», ενώ η ΠΓΔΜ αναγραφόταν με τη «συνταγματική» της ονομασία, δηλαδή Μακεδονία.

«Στην αίτηση αλλά και τη σύμβαση χρηματοδότησης του ως άνω προγράμματος εμφανίζεται χάρτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον οποίο η κατεχόμενη Κύπρος αναγράφεται ως «Turkish Cypriot Administered Area» και η Κυπριακή Δημοκρατία ως «Area Controlled by Cyprus Government»» σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΞ.

Προφανώς, οι όροι αυτοί δεν είναι αποδεκτοί και μπορούν να εκληφθούν ως έμμεση νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, όπως επίσης παραβιάζουν και τις αποφάσεις 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος διαπιστώθηκε ότι σε διεθνή αγγλόφωνη έκδοση με τίτλο «HERA Network for Combating Human Trafficking in Central and Southern Europe», εμφανίζεται χάρτης των Βαλκανίων, όπου η ΠΓΔΜ αναγραφόταν με τη «συνταγματική» της ονομασία, δηλαδή Μακεδονία.

Πηγές από το ΥΠΕΞ σχολίασαν τα προαναφερθέντα, λέγοντας: «Ουσιαστικά πληρώναμε έναν Οργανισμό για να δυσφημεί τη χώρα».

Συνοψίζοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατέχει έναν Οργανισμό, ο οποίος φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο και την ΕΕ, ενώ παράλληλα υπονόμευε την εξωτερική πολιτική της χώρας για μείζονα ζητήματα, όπως το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ.

 

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: