Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, υποσχέθηκαν ότι θα διαθέσουν 3 δισ. δολάρια, για τη χρηματοδότηση ιατρικής έρευνας, την επόμενη δεκαετία.
Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξη Τύπου στο Σαν Φρανσίσκο, ο ιδρυτής του Facebook και η σύζυγός του ανακοίνωσαν ότι ο στόχος τους είναι να «θεραπευτούν, να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν όλες οι ασθένειες μέχρι το τέλος του αιώνα».
Τα χρήματα αναμένεται να διατεθούν από το Chan Zuckerberg Initiative, το ίδρυμα το οποίο δημιούργησαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με το BBC, Οι «ηγέτες» της τεχνολογίας στρέφουν πλέον την προσοχή τους στον τομέα της υγείας. Αυτή την εβδομάδα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να «επιλύσει» τον καρκίνο, χρησιμοποιώντας εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης.
Το DeepMind της Google συνεργάζεται με το εθνικό σύστημα υγείας στη Βρετανία, για να βρουν έναν τρόπο να χρησιμοποιούνται οι υπολογιστές ώστε να γίνονται διαγνώσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια. Και η IΒΜ με το ΜΙΤ ανακοίνωσαν πριν από μερικά 24ωρα τη συνεργασία τους, προκειμένου να αναπτυχθούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα βελτιώνουν τη φροντίδα των ηλικιωμένων ή των ασθενών με ειδικές ανάγκες.
Από την πλευρά του, ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ξοδεύονται 50 φορές περισσότερα χρήματα για την περίθαλψη ασθενών, παρά για την αντιμετώπιση των ασθενειών προκειμένου να μην προσβληθούν από αυτές, πράγμα που πρέπει να αλλάξει.
Ο ίδιος ανέφερε τις τρεις αρχές με τις οποίες θα γίνουν οι επενδύσεις του ζευγαριού: να συνεργαστούν επιστήμονες και μηχανικοί, να δημιουργηθούν εργαλεία και τεχνολογίες που προάγουν την έρευνα και να ενισχυθεί το κίνημα της χρηματοδότησης της επιστήμης, σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα η Τσαν ανέφερε ότι το ζευγάρι ήδη έχει διαθέσει 600 εκατ. δολάρια, για τη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου, το οποίο θα φέρει υπό την ίδια σκέπη μηχανικούς, επιστήμονες υπολογιστών, βιολόγους και χημικούς, μεταξύ άλλων ειδικοτήτων.
Ήδη το Biohub, όπως ονομάζεται, δουλεύει πάνω σε δύο πρότζεκτ. Το ένα είναι το Cell Atlas (Άτλαντας κυττάρων), που περιγράφει τους διαφορετικούς τύπους κυττάρων που ελέγχουν τα βασικά όργανα του σώματος. Το δεύτερο αφορά τη δημιουργία νέων τεστ και εμβολίων για την αντιμετώπιση του HIV, του Έμπολα, του Ζίκα και άλλων ασθενειών.
texnologia
Tags: Facebook, Ειδήσεις