«Ο χωρισμός είναι γνωστός ως η δεύτερη πιο τραυματική εμπειρία ζωής μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τη θλίψη».
Το να ξέρεις πώς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το τέλος μιας σχέσης μπορεί να μοιάζει με το τέλος του κόσμου. Προκαλεί αισθήματα λύπης, απόρριψης, ενοχής, μοναξιάς και σύγχυσης, ανεξάρτητα από το αν ο χωρισμός ήταν αμοιβαίος ή μονόπλευρος.
«Ο χωρισμός είναι γνωστός ως η δεύτερη πιο τραυματική εμπειρία ζωής μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τη θλίψη», εξηγεί η Sara Davison, ιδρύτρια του The Divorce Coach.
Μπορεί επίσης να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο σώμα, παρόμοιες με έναν σωματικό τραυματισμό. «Επειδή ξαφνικά λιμοκτονείτε από τις ορμόνες της αγάπης σας, την ντοπαμίνη και την ωκυτοκίνη, είναι ένα τεράστιο σοκ για το σώμα σας, το οποίο είναι πλέον πλημμυρισμένο από την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος, ναυτία, κόπωση και αύξηση βάρους. Όλα αυτά τα συμπτώματα συντριβής», όπως εξηγεί η Sara Davison.
Ο χωρισμός με κάποιον που αγαπούσες κάποτε (ή πιθανώς ακόμα αγαπάς) μπορεί να είναι τεράστιο σοκ. Για να σε βοηθήσουμε να ξεπεράσεις αυτήν τη δύσκολη στιγμή, βρήκαμε τα κορυφαία tips ειδικών όπως τα μοιράστηκαν στο Red Magazine.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό;
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός όταν πρόκειται για χωρισμούς. Ωστόσο, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δείχνει ότι χρειάζονται έντεκα εβδομάδες κατά μέσο όρο για να συνέλθει κάποιος από έναν χωρισμό.
«Οτιδήποτε πέραν των τριών μηνών υποδηλώνει ότι υπάρχουν άλλοι υποκείμενοι παράγοντες που τροφοδοτούν την αίσθηση της θλίψης, όπως η τάση για κατάθλιψη και άγχος ή ιδιαίτερα δύσκολα παιδικά τραύματα που πρέπει να υποστηριχθούν με τον κατάλληλο τρόπο», εξηγεί η Rachael Lloyd, ειδικός σχέσεων της Eharmony. Η Lloyd προτείνει σε αυτό το σημείο, ότι ίσως αξίζει να μιλήσει κάποιος που βιώνει μια τέτοια συνθήκη με έναν θεραπευτή ή εκπαιδευμένο επαγγελματία για τα συναισθήματά του.
Η Sara Davison προσθέτει ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεπεράσει κάποιος έναν χωρισμό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο που τον βιώνει και από την ικανότητά του να διαχειρίζεται το άγχος και να αντιμετωπίζει τη συναισθηματική υπερφόρτωση. «Ο άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο αντίκτυπος του χωρισμού στη ζωή σας. Για κάποιους, ο τρόπος ζωής τους μπορεί να μην αλλάξει πολύ, ενώ για άλλους ολόκληρος ο κόσμος τους μπορεί να ταραχτεί».
Όπως είναι λογικό, είναι σύνηθες ότι ένας χωρισμός με έναν σύντροφο με τον οποίο ήσουν για λίγους μόνο μήνες μπορεί να είναι ευκολότερος από έναν σύντροφο με τον οποίο είσαι πολλά χρόνια. Όταν υπάρχουν άλλοι παράγοντες, όπως ένα κοινό σπίτι, μια υποθήκη, στενές σχέσεις με την οικογένεια του ή τους φίλους, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί το τραύμα από την απώλεια.
10 tips από ζευγάρια που είναι μαζί πάνω από 20 χρόνια θα κάνουν τη σχέση σου να διαρκέσει για πάντα
Πότε πρέπει να αρχίσεις να προχωράς μετά από έναν χωρισμό;
Μπορεί να έχεις ακούσει το ρητό, «ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις κάποιον είναι να τον ξεπεράσεις με κάποιον άλλο», ωστόσο, η ειδικός γνωριμιών του Match, Hayley Quinn, λέει ότι αυτή είναι από τις χειρότερες συμβουλές που κυκλοφορούν εκεί έξω.
«Θα σας συμβούλευα να μην επιχειρήσετε να ξαναρχίσετε να βγαίνετε ραντεβού μέχρι να νιώσετε αισθήματα ουδετερότητας προς τον πρώην σας και να αισθανθείτε μια αίσθηση αυτοδυναμίας. Εάν είστε σε θέση να κάνετε παρέα με φίλους και να αισθάνεστε θετικά για το πού βρίσκεστε, τότε αυτοί είναι καλοί δείκτες ότι βρίσκεστε στο σωστό μέρος για να επιστρέψετε στο παιχνίδι», εξηγεί η Hayley προσθέτοντας, «Όταν προχωράτε, σκεφτείτε και μάθετε από τα μαθήματα που σας δίδαξε η προηγούμενη σχέση σας».
Η Hilda Burke, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ζευγαριών και συγγραφέας του The Phone Addiction Workbook, προσθέτει: «Αν θέλουμε να μάθουμε και να αναπτυχθούμε από τις σχέσεις μας και τη στενοχώρια μας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τόσο το καλό όσο και το όχι τόσο καλό στη σχέση μας που δεν λειτουργεί. Κάντε αυτό, και μη μεταφέρετε την ραγισμένη καρδιά σας σαν περιττή αποσκευή στην επόμενη σχέση σας».
Ωστόσο, όταν είσαι έτοιμη να αρχίσεις να ξαναβγαίνεις ραντεβού, δεν χρειάζεται αμέσως να έχεις μεγάλες προσδοκίες αλλά να απολαύσεις τη διαδικασία. «Αν μπορείτε να απολαύσετε τη μαγεία του ραντεβού και να διασκεδάσετε με αυτό, μπορεί να είναι ένα πραγματικά ενθαρρυντικό σκαλοπάτι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας και να επιβεβαιώσετε την πίστη σας ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που είναι ευγενικοί ή συναισθηματικά έξυπνοι, ανάλογα με τις ανάγκες σας», προσθέτει η Sara.
Πώς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό (και να επιταχύνεις τη διαδικασία)
«Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε μια πλήρη συναισθηματική αποτοξίνωση», συμβουλεύει η Rachael. «Αυτό σημαίνει να συμφωνήσετε σε έναν κανόνα μη επαφής με τον πρώην σας, για τουλάχιστον τρεις μήνες, ώστε να μπορέσετε να έρθετε σε πλήρη επαφή με τα συναισθήματά σας και να θρηνήσετε σωστά την απώλειά σας».
«Μην προσπαθήσετε να τους βάλετε σε «ζώνη φίλιας», καθώς αυτό θα καθυστερήσει την επούλωση. Στηριχτείτε στην οικογένεια και τους φίλους, μιλήστε για τα συναισθήματά σας, ακούστε podcast με θέμα τον χωρισμό και το πώς να τον ξεπεράσεις. Πρέπει να κάνετε τη δουλειά για να διασφαλίσετε ότι θα επιταχύνετε τη διαδικασία».
Η Hayley προσθέτει ότι για να επιταχύνει κάποιος τη διαδικασία, ίσως θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητες που τον κρατούν κολλημένο στο παρελθόν και τού θυμίζουν τον πρώην του.
Ο πρώην φίλος σου έχει καινούργια σχέση; Οκτώ tips για να αντικρούσεις τα bad feelings!
15 τρόποι για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό
Είσαι έτοιμη να διαχειριστείς τον χωρισμό σου; Διάβασε παρακάτω 15 χρυσές συμβουλές όπως τις μοιράστηκαν κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα σχέσεων.
Δημιούργησε μια ομάδα υποστήριξης χωρισμού
Ο ομιλητής παρακίνησης, Jim Rohn, είπε κάποτε ότι είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο. Επομένως, είναι σημαντικό να τούς επιλέγουμε με σύνεση. «Περιβάλλετε τον εαυτό σας με φίλους και μέλη της οικογένειας που σας αγαπούν και σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας», τονίζει η Sara.
Απόφυγε να λες το όνομα του πρώην
«Τα ονόματα φέρουν πολλά συναισθήματα και αναμνήσεις, έτσι μπορούν να προκαλέσουν θλίψη», λέει η Sara. Αντί να χρησιμοποιείτε το πλήρες όνομά τους, συντομεύστε το όνομα του πρώην σας στο πρώτο αρχικό του και κάντε το με κεφαλαία. «Χρησιμοποιήστε το όταν μιλάτε ή γράφετε. Είναι εκπληκτικό πόσο ισχυρή είναι αυτή η μικροσκοπική τεχνική!».
Μίλα ουδέτερα για τον πρώην σου
Μετά από έναν χωρισμό είναι φυσικό να θέλεις να εκφραστείς και να γκρινιάζεις για τον πρώην σου. «Επικεντρώσου στο να μιλάς για τον πρώην σου ουδέτερα. Πες στους ανθρώπους που σε ρωτάνε ότι απλά δεν πέτυχε ή ότι δεν ήσασταν συμβατοί, αντί να τους ακυρώσεις», λέει η Hayley και προσθέτει, «Η εν λόγω τακτική θα σε βοηθήσει πραγματικά να προχωρήσεις δίνοντάς τους λιγότερο συναισθηματικό έλεγχο πάνω σου».
Γράψε με το άλλο χέρι
Αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι λίγο διαφορετικό, η Rachael προτείνει να γράφεις καθημερινά πώς νιώθεις χρησιμοποιώντας το μη κυρίαρχο χέρι σου. «Μπορεί να είναι ακατάστατο και έντονο, δεν πειράζει, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στην αξιοποίηση των συναισθημάτων από μια πιο πρωταρχική περιοχή του εγκεφάλου». Η Rachael προσθέτει ότι το να ζωγραφίζεις τα συναισθήματά σου σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά καθαρτικό.
Μην αποφεύγεις τον πόνο
«Οι άνθρωποι υιοθετούν πολλές διαφορετικές στρατηγικές για να αποφύγουν τα συναισθήματα στενοχώριας: αλκοόλ/ναρκωτικά, λήθη μέσω ενός νέου εραστή ή άρνηση ότι ο πρώην τους σήμαινε ποτέ τόσα πολλά για αυτούς, ελπίζοντας ότι θα πείσουν τον εαυτό τους ότι ποτέ δεν τους αγάπησαν πραγματικά», εξηγεί η Hilda και προσθέτει, «Η τελευταία είναι η πιο μάταιη προσέγγιση και η πιο επιζήμια καθώς η καρδιά μόνο «αισθάνεται», δεν μπορεί να κατανοήσει ούτε να παραπλανηθεί από αυτά τα λόγια με τα οποία προσπαθούμε να εξαπατήσουμε τον εαυτό μας».
Αν θέλουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε τον πόνο της καρδιάς, πρέπει πρώτα να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τον νιώσει. «Ασχοληθείτε με τον πόνο, αναγνωρίστε τον και αποδεχτείτε αυτό που χάσατε. Μόνο κάνοντας αυτό μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε», προσθέτει.
Κάνε μια συναισθηματική αποτοξίνωση και ανάπνευσε
«Κάντε αυτό αφιερώνοντας χρόνο κάθε μέρα για να χαλαρώσετε, να κλείσετε τα μάτια σας και απλώς να αναπνεύσετε. Νιώστε τις σωματικές αισθήσεις που δημιουργεί η ραγισμένη καρδιά σας. Τι χρώμα είναι; Πού είναι; Κατανοείστε τα συναισθήματά σας. Αγκαλιάστε τα. Θυμηθείτε ότι είναι απλώς συναισθήματα, δεν θα σας βλάψουν. Στη συνέχεια, εισπνεύστε απαλά και εκπνεύστε τη στενοχώρια. Επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεστε», προτείνει η Rachael.
Αξιοποίησε το EFT
Η Rachael συνιστά τη λήψη της εφαρμογής The Tapping Solution. «Αυτή η θεραπεία (αναφέρεται ως Θεραπεία Συναισθηματικής Ελευθερίας ή EFT) και χρησιμοποιείται συχνά από κέντρα θεραπείας για ανάρρωση εξαρτημένων και άτομα που θεραπεύονται από χωρισμούς και κατάθλιψη. Η εν λόγω θεραπεία μπορεί να είναι κυριολεκτικά μεταμορφωτική». Υπάρχει ακόμη και έρευνα που δείχνει ότι το EFT μπορεί να βοηθήσει με το άγχος, την κατάθλιψη, τις φοβίες και το PTSD.
Πόνταρε στην αυτοφροντίδα
«Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και αφιερώστε χρόνο στην περιποίηση του εαυτού σας», συμβουλεύει η Sara. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ζεστό μπάνιο ή μια έξτρα ώρα στο κρεβάτι. Ακόμη και το να κουκουλώνεσαι στον καναπέ με ένα καλό βιβλίο μπορεί να είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό.
Άσκηση
Η έντονη αερόβια άσκηση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόκληση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης. Και, η επιστήμη το υποστηρίζει, με το Harvard Health να προτείνει η άσκηση είναι μια «φυσική θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης».
«Το spinning είναι ένας τρόπος για να δυναμώσετε την καρδιά σας, ενώ απολαμβάνετε τη μουσική με μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τη διασκέδαση. Σε αντίθετη περίπτωση, δοκιμάστε σάλσα ή break dance. Αυτή είναι η ώρα να ανακαλύψετε ξανά το παιχνιδιάρικο εσωτερικό σας παιδί και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους», λέει η Rachael.
Σκέψου τη Wonder Woman
Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά θα μπορούσε να είναι κόλπο που λειτουργεί. Η Rachael προτείνει να αναρωτηθείς: «Τι θα έκανε η Wonder Woman; Τι συμβουλή θα μού έδινε;».
Φυσικά, η WonderWoman (ή όποιος ήρωας επιλέξεις) θα προσφέρει μια ηρωική απάντηση. «Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε την άσκηση μέχρι να νιώσετε καλύτερα και να αλλάξετε την οπτική σας», λέει η Rachael.
Παρακολούθησε το, He’s Just Not It Into You
Κλασικό από το 2009, το He’s Just Not That Into You είναι μια ταινία που θα μπορούσε να κάνει θαύματα βοηθώντας κάποιον να ξεπεράσει έναν χωρισμό, προτείνει η Rachael. «Μπείτε κάτω από μια ζεστή κουβέρτα, πάρτε ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και δείτε αυτήν την ταινία με έναν καλό φίλο. Ο τίτλος μπορεί να ακούγεται δυσοίωνος, αλλά σύντομα θα ταυτιστείτε με τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα καθώς προσπαθεί να κατανοήσει την περίπλοκη ερωτική της ζωή. Άλλο μια θεραπευτική επιλογή ταινίας είναι το Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι. Καλά τα νέα και για τις δύο ταινίες καθώς και οι δύο έχουν αίσιο τέλος!».
Κάνε μια λίστα γιατί δεν ήταν ο κατάλληλος
Μια λίστα με τους 10 λόγους για τους οποίους ο πρώην σου δεν ήταν κατάλληλος για εσένα μπορεί να σού υπενθυμίσει όλα τα σημεία ασυμβατότητάς σας, λέει η Hayley. «Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να πιστεύει ότι χάσατε το «τέλειο” άτομο».
Γράψε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις από έναν μελλοντικό σύντροφο
Πρόσφατη έρευνα από το Match δείχνει τα τρία κορυφαία σημάδια ότι κάποιος είναι «ο κατάλληλος». Αυτά είναι: το να σε ακούει πραγματικά (47%), το να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου μπροστά του (46%) και το να μην σε χειραγωγεί (44%).
«Εστιάστε σε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε τώρα. Μπορεί να εκπλαγείτε βλέποντας τις προτεραιότητές σας να καταγράφονται μπροστά και τελικά να συνειδητοποιήσετε πως δεν θέλετε να συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο», λέει η Hayley.
Βγες έξω και κοίτα ψηλά
Πόσο συχνά πιάνεις τον εαυτό σου κοιτάς τα πόδια σου ή το τηλέφωνό σου όταν περπατάς; Ήρθε η ώρα να κάνεις μια αλλαγή σύμφωνα με τη Sara, η οποία συνιστά να κοιτάξεις ψηλά στον ουρανό καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη διάθεσή σου. Επιπλέον, το να είσαι έξω γενικά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Mind, το να περνάς χρόνο έξω μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος, στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, ακόμη και στη μείωση της μοναξιάς.
Focus on You
«Σκεφτείτε πώς θέλετε να εδραιώσετε τη νέα σας ταυτότητα ως ενιαίο άτομο», λέει η Hayley. Κάνε μια νέα τολμηρή επαγγελματική κίνηση ή σχεδίασε ένα ταξίδι ζωή.
«Για να επεξεργαστούν το τέλος μιας σχέσης, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να ξεκινήσουν ένα νέο χόμπι ή να επανασυνδεθούν με φίλους και οικογένεια. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας την πολύ σημαντική σχέση με τον εαυτό σας και απολαύστε τον παραγωγικό σόλο χρόνο σας όσο είστε ελεύθεροι».
.
Sxeseis