«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραποιούν και την κατανάλωση καυσίμων» (pics)
Η αποκάλυψη στις ΗΠΑ του σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές ρύπων σε ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα της Volkswagen έχει πυροδοτήσει μια ολόκληρη συζήτηση σχετικά με τις μεθοδεύσεις και τις αδιαφανείς πρακτικές που ενδέχεται να χρησιμοποιούνται από εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ο γερμανικός κολοσσός είχε εγκαταστήσει στα επίμαχα αυτοκίνητα ένα συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο παραποιούσε τις τιμές των εκπομπών κατά τον έλεγχο καυσαερίων. Όπως εξήγησε στην Deutsche Welle o Γκερντ Λοτζίπεν, εκπρόσωπος της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου , «ένα λογισμικό σε συντονισμό με έναν μικροϋπολογιστή αντιλαμβάνεται ότι το όχημα δεν κινείται κανονικά, αλλά υποβάλλεται σε κάποιον έλεγχο. Αντιλαμβάνεται ότι οι τροχοί κίνησης γυρίζουν, αλλά το αυτοκίνητο δεν κινείται. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με ένα σύστημα GPS, αλλά υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες».
Σύμφωνα με τον κ. Λοτζίπεν, εδώ και χρόνια υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιούνται τέτοιες μέθοδοι από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Όπως λέει, η απόδειξη ήρθε τώρα στην περίπτωση της Volkswagen από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές. Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι κι άλλοι κατασκευαστές διαθέτουν και εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια αντίστοιχες τεχνολογικές δυνατότητες προκειμένου να παραποιούν τις τιμές των επικίνδυνων εκπομπών αλλά και την κατανάλωση καυσίμων από τα οχήματά τους.
«Το σκάνδαλο της VW είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», εκτίμησε o Γκερντ Λοτζίπεν, εκπρόσωπος της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου
Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου διευκρίνισε ότι σε συνεργασία με τη σημαντική γερμανική περιβαλλοντική ένωση Deutsche Umwelthilfe διενεργήθηκε σειρά ελέγχων σε οχήματα, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, ο συγκεκριμένος τύπος ελέγχων κοστίζει πάρα πολύ και απαιτεί ευρύ δείγμα.
Ο Γκερντ Λοτζίπεν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις βλαβερές συνέπειες των εκπομπών, ειδικά από τα αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ. Όπως εξήγησε, «εκπέμπουν οξείδια του αζώτου, δηλητηριώδη αέρια που προκαλούν ερεθισμούς στο αναπνευστικό σύστημα, αλλεργίες και βλάπτουν τον οργανισμό. Οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες διαπίστωσαν τα προηγούμενα χρόνια ότι η ποιότητα του αέρα στις πόλεις έχει βελτιωθεί μεν, αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε με βάση τη νέα τεχνολογία των αυτοκινήτων».
Ο Γερμανός ειδικός θεωρεί απίθανο τα κρούσματα εξαπάτησης από πλευράς των αυτοκινητοβιομηχανιών να αφορούν αποκλειστικά ένα διάστημα λίγων μηνών και μόνο τις ΗΠΑ, αλλά εκτιμά ότι παρόμοιες μεθόδους μετέρχονται πιθανότατα και οι κατασκευαστές στην ευρωπαϊκή αγορά. Και «γι” αυτό τον λόγο το σκάνδαλο της VW είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».