To Brexit προκάλεσε πανικό στις αγορές, προξενώντας κύματα ρευστοποιήσεων και πτώση 2 τρισ. δολαρίων στις μετοχές.
Η στερλίνα έκανε «βουτιά» της τάξης του 7,5% έναντι του δολαρίου υποχωρόντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.
Στη δίνη του παγκοσμίου κραχ που προκαλεί η επικράτηση του Brexit κινήθηκε και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία μαζί με τις ευρωπαϊκές αγορές είχε, στις τελευταίες συνεδριάσεις, ποντάρει στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Η αγορά υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα ισχυρότερα πυρά των πωλητών, κλείνοντας στο limit down, ενώ ραγδαία επιδείνωση υπήρξε και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 9%.
Η αξία των μετοχών μειώθηκε κατά 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 534,78 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 13,42%. Υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα, από τις αρχές Μαρτίου 2016, ενώ το μέγεθος της πτώσης είναι το τρίτο μεγαλύτερο από το 1987. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 522,21 μονάδες (-15,46%).
Πώς επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες το Brexit
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωσης αναπόφευκτα φέρνει απόνερα στα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.
Η χώρα μας, αναλογικά με το ΑΕΠ της, διαθέτει την πέμπτη υψηλότερη έκθεση στην οικονομία της Μ. Βρετανίας. Ενδεικτικά, το 1,7% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στη Βρετανία, ενώ το 0,3% των μετοχών που διαπραγματεύονται στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά «χέρια».
Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η τραπεζική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία αριθμεί στο 24% του ελληνικού ΑΕΠ, μέσω των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις Βρετανικές και πλήττονται από το Brexit μεσοπρόθεσμα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.
Ταυτόχρονα πολλοί Έλληνες έχουν μεταφέρει μεγάλα ή μικρότερα χρηματικά ποσά στη Μεγάλη Βρετανία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και μέχρι την επιβολή των capital controls.
Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς η μη ενεργοποίηση του άρθρου 50 άμεσα ξεκινάει ένας νέος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Βρετανία και σε τι μπορεί να μείνει συνδεδεμένη με ειδικά καθεστώτα.
newsbeast.gr
ellada