Νέα έρευνα δείχνει πως το γυναικείο Βιάγκρα που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο στις ΗΠΑ προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.
Το ροζ χαπάκι με την εμπορική ονομασία «Αddyi» ενισχύει τη λίμπιντο των γυναικών, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες, ειδικά στα πρώτα στάδια της εμμηνόπαυσης, την ίδια ώρα όμως προκαλεί στον γυναικείο οργανισμό κόπωση.
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε προειδοποιήσει πως το χάπι θα χορηγείται μόνο μέσω πιστοποιημένων και ειδικά εκπαιδευμένων γιατρών και φαρμακοποιών εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση του. Τώρα, έρχεται μία ολλανδική έρευνα να κινητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ.
Ολλανδοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών από την δραστική ουσία που εμπεριέχει το χάπι, την φλιμπανσερίνη, είναι ιδιαίτερα αυξημένος, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Jama Internal Medicine». Η Tζόες Τζασπερς και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο «Εράσμους» στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, διαπίστωσαν ότι τα οφέλη της φλιμπανσερίνης είναι οριακά δεδομένου ότι μία στις τρεις γυναίκες εμφανίζει παρενέργειες, όπως ζαλάδα, υπνηλία, ναυτία κυρίως όμως κόπωση.
Η φλιμπανσερίνη, που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Αύγουστο του 2015, στοχεύει στην θεραπεία της διαταραχής της δραστηριότητας της σeξουαλικής επιθυμίας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η μειωμένη λίμπιντο επηρεάζει το 10% με 40% των γυναικών και ορίζεται ως έλλειψη επιθυμίας για σeξουαλική δραστηριότητα, που δεν προκαλείται από παράγοντες, όπως φάρμακα, ψυχικές διαταραχές ή στρες.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, Ολλανδοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πέντε ήδη δημοσιευμένες μελέτες και τρεις αδημοσίευτες κλινικές δοκιμές, στις οποίες περιλαμβάνονταν συνολικά 6.000 γυναίκες. Οι γυναίκες αυτές είχαν λάβει 100 mg φλιμπανσερίνης καθημερινά πριν κοιμηθούν. Όσες πήραν φλιμπανσερίνη είχαν μισή επιπλέον ικανοποιητική ερωτική επαφή ανά μήνα, συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν λάβει ψευδοφάρμακαο. Επίσης, είχαν περίπου τετραπλάσιες πιθανότητες να νιώσουν ζαλάδα και υπνηλία, υπερδιπλάσιες πιθανότητες για ναυτία και σχεδόν 60% επιπλέον κίνδυνο για κόπωση.
Το σκεύασμα συνοδεύεται από προειδοποίηση «black-box» (την ανώτατη προειδοποίηση που αποδίδει σε σκευάσματα ο FDA) διότι οι γυναίκες μπορεί να εκδηλώσουν υπόταση ή λιποθυμία σε περίπτωση χρήση του με αλκοόλ, άλλα συγκεκριμένα φάρμακα ή να εκδηλώσουν ηπατικά προβλήματα. Η καθηγήτρια Τζάσπερς επισημαίνει ότι, τα ευρήματα της δικής μας μελέτης δείχνουν ότι ο FDA θα πρέπει να ξανασκεφτεί την έγκριση της φλιμπανσερίνης», αλλά σπεύδει να προσθέσει ότι ίσως στην αρχική του απόφαση να συμπεριέλαβε και άλλους παράγοντες που δεν καλύφθηκαν από την ολλανδική ανάλυση.
Από την πλευρά της φαρμακευτικής εταιρείας που ανέπτυξε την φλιμπανσερίνη, ο καθηγητής Ταγκ Ραμακρισνα, πρόεδρος Έρευνας, Ανάπτυξης και Ποιότητας υπογραμμίζει ότι η μελέτη επιβεβαίωσε τα ευρήματα των μελετών που υποβάλαμε στον FDA για να πάρουμε έγκριση.
seleo.gr-Ygeia