Οι δανειστές δεν έρχονται στην Αθήνα… ακόμα

Οι δανειστές δεν έρχονται στην Αθήνα... ακόμα

Προβλήματα ανέκυψαν με την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να έρθουν σήμερα οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκής Τράπεζες, ΕΚΤ και ESM.

Ο λόγος αφορά την γνωστοποίηση από πλευράς του ΔΝΤ ότι δεν θα αποστείλει εκπρόσωπο καθώς δεν έχει λάβει αίτημα από την ελληνική πλευρά. Χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί τελικά σήμερα στην Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του, Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς όπως διευκρίνισε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι ευρωπαϊκοί θέσμοί από την πλευρά τους θα περιμένουν ωσότου διευθετηθεί το ζήτημα για να έρθουν όλοι μαζί στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έστειλε σήμερα αίτημα προς το ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό, ανοίγοντας το δρόμο για την έλευση στην Ελλάδα της τρόικας που πλέον έχει γίνει κουαρτέτο.

Το αρχικό πλάνο των διαπραγματεύσεων

Στην ελληνική κυβέρνηση πάντως, εκτιμούν ότι τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής θα ξεπεραστούν και είναι θέμα χρόνου η έναρξη των διαπραγματεύσεων. Προσπαθώντας να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντους, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών με τους υπουργούς της, αλλά μόνο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Χουλιαράκη, που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών θα συντάξουν το νέο Μνημόνιο Κατανόησης και τις λεπτομέρειες, χρονοδιαγράμματα και προαπαιτούμενα για την εκταμίευση κάθε επόμενης δόσης από το φθινόπωρο, με σημαντικότερο ζήτημα τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού και τις ρήτρες σε περίπτωσης παρέκκλισης από τους στόχους του προγράμματος.

Από κυβερνητικής πλευράς τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και τα σχετικά κείμενα να έχουν ψηφιστεί από τα κοινοβούλια έως τις 18 Αυγούστου, προκειμένου να εκταμιευτούν τα κεφάλαια για την αποπληρωμή της δόσης των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Τα πράγματα, βεβαίως, δεν είναι τόσο εύκολα, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν ώστε να υπάρξει και νέο πακέτο μέτρων πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τρίτος γύρος με προαπαιτούμενα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα τριετή δανειακή σύμβαση και το δάνειο ύψους 86 δισ. ευρώ από τον ESM.

Το plan B

Στο βασικό σενάριο, η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων προσδιορίζεται για τις 12 Αυγούστου. Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για σύγκλιση Eurogroup στις 11 Αυγούστου,  προκειμένου να δοθεί έγκριση για τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της. Πολλοί παράγοντες θεωρούν ότι πολύ δύσκολα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι αυτήν την ημερομηνία και διακινούν σχέδιο Β -παρόμοιο με αυτό που οδήγησε στην πρώτη εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ προς ΕΚΤ και ΔΝΤ πριν από τέσσερις ημέρες-, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα χρηματοδοτική γέφυρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) ώστε να αποπληρωθούν τα 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Το παράθυρο για χρονική ευελιξία άνοιξε την Τετάρτη ο Πιέρ Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι στον ΕΜΧΣ απομένουν 6 δισ. ευρώ. Αυτή η έμμεση αναφορά προκάλεσε οργή στους σκληροπυρηνικούς της Ευρωζώνης, που όχι μόνο θέλουν να δουν στο τραπέζι περισσότερα προαπαιτούμενα -κάτι αυτονόητο στην περίπτωση ενεργοποίησης ενός δεύτερου δανείου-γέφυρα- αλλά δεν δέχονται παράταση για τελική συμφωνία πέραν της 20ης Αυγούστου, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε παρόμοια σκέψη μπορεί να ερμηνευθεί από την Αθήνα ως χαλάρωση.

Οι θεσμοί έχουν γραπτώς αναφέρει ότι περιμένουν τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την κοινή γνώμη στην Ελλάδα να «οικειοποιηθούν» το νέο πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «ownership» των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με το φορολογικό και τις πρόωρες συντάξεις, την ευρωπαϊκή οδηγία εξυγίανσης των τραπεζών και τον κώδικα πολιτικής δικονομίας και αναμένεται να κορυφωθούν με τις αγορές εργασίας και προϊόντων και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τα ήξεις αφήξεις των θεσμών διασφαλίζουν πως τουλάχιστον σε επίπεδο κοινής γνώμης «ownership» δεν πρόκειται να υπάρξει. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι αμφίπλευρη και πενταετής.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: