Στις πολλές εκπλήξεις που περίμεναν τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στην Ιταλία, τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, αναφέρεται το γαλλικό περιοδικό Le Point.
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη έκπληξη ήταν: ο Ματέο Σαλβίνι τον υποδέχεται χαμογελαστός αν και για λίγο, καθώς την ίδια ημέρα ο υπουργός Εσωτερικών είναι απασχολημένος με την επιστροφή του Τσέζαρε Μπατίστι, πρώην μέλους ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης, ο οποίος απελάθηκε από τη Βολιβία και επέστρεφε στην Ιταλία αφού διέφευγε επί 37 χρόνια.
Ο Σαλβίνι φαινόταν λίγο «αλλού», ωστόσο δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει, σε πολύ φιλικό τόνο, τον Αβραμόπουλο, ότι μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και τις ίδιες αξίες. Στην πραγματικότητα, αυτό που ήθελε ο Αβραμόπουλος να διασφαλίσει, είναι ότι ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, και ο Ματέο Σαλβίνι θα ακολουθούσαν στο εξής την ίδια γραμμή σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των σκαφών στη Μεσόγειο. Προκειμένου να αποφύγει το ξέσπασμα μιας πολιτικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη μέλη σε κάθε άφιξη, όπως το περασμένο καλοκαίρι, η Κομισιόν επιδιώκει να υπάρξουν «προσωρινές διευθετήσεις» για την κατανομή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο.
Έτσι, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη ορισμένων κρατών μελών σε εθελοντική βάση. Η δυσκολία προέκυπτε από το γεγονός ότι όταν ο Κόντε έλεγε κάτι, ο Σαλβίνι έλεγε ή τουίταρε το αντίθετο μερικές ώρες ή μέρες αργότερα. Κατά τη συνάντησή του με τους δύο ηγέτες την ίδια ημέρα, ο Αβραμόπουλος είχε τη χαρά να διαπιστώσει πως οι δύο Ιταλοί ηγέτες μιλούσαν επιτέλους την ίδια γλώσσα.
Η ιταλική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου για να υπενθυμίσει πως η Γερμανία είχε δεσμευθεί να επανεγκαταστήσει 16 αιτούντες άσυλο, κάτι το οποίο δεν έκανε ποτέ, καθώς το Βερολίνο εξαρτά την επανεγκατάσταση αυτών των 16 ανθρώπων από την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας με την Ιταλία που αφορά «τις δευτερεύουσες ροές» (όταν ένας μετανάστης που έχει καταγραφεί πρώτη φορά στην Ιταλία μεταναστεύει στη συνέχεια στη Γερμανία).
Η Άνγκελα Μέρκελ είχε αναλάβει να υπογράψει τέτοιου είδους διμερείς συμφωνίες με τους γείτονές της υπό την πίεση του υπουργού Εσωτερικών της, Χορστ Ζεεχόφερ, του βαυαρικού CSU, ο οποίος ήθελε να ενισχύσει τη θέση του απέναντι στον ακροδεξιό σχηματισμό AfD ενόψει των περιφερειακών εκλογών στη Βαυαρία. Μετά το πέρας των εκλογών αυτών, το θέμα των διμερών συμφωνιών δεν βρίσκεται πραγματικά στην ημερήσια διάταξη στη Γερμανία.
Ο Αβραμόπουλος ανέδειξε το θέμα των επανεγκαταστάσεων των μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία το περασμένο καλοκαίρι. Από τους 220 καταγεγραμμένους, μετανάστες, 129 μετεγκαταστάθηκαν. Δεν έγινε τίποτε περισσότερο. Αντίθετα, 91 μετανάστες που έφθασαν το περασμένο καλοκαίρι παρέμειναν μετέωροι για έναν απλό λόγο, συνεχίζει το γαλλικό περιοδικό: ο Ματέο Σαλβίνι, όπως και οι προκάτοχοί του, δεν φυλακίζει πλέον τους μετανάστες σε κέντρα κράτησης. Ο πάπας Φραγκίσκος είχε θέσει μια αρχή: στην Ιταλία δεν εγκλείουμε τους υποψηφίους για άσυλο, δεν είναι χριστιανικό. Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον πάπα σε αυτό το πεδίο, ούτε καν ο Σαλβίνι.
Μετά την επίσκεψη αυτή, που εξελίχθηκε πολύ καλά, ο Αβραμόπουλος παίρνει το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες. Τότε εκτυλίσσεται η δεύτερη πράξη αυτής της «κομέντια ντελ άρτε», σημειώνει το γαλλικό περιοδικό. Ο Σαλβίνι διοργανώνει μια συνέντευξη Τύπου κυρίως για την επιστροφή του Μπατίστι -αλλά όχι μόνο.
Ο Σαλβίνι ανακοινώνει στους δημοσιογράφους πως παρέδωσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο έναν κατάλογο 670 μεταναστών που μπορούν να μετεγκετασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες «από σήμερα». Μόνο που κάτι τέτοιο δεν είχε αναφερθεί καθόλου κατά τη συνάντηση με τον Αβραμόπουλο.
Πράγματι, λίγο αργότερα, οι Βρυξέλλες λαμβάνουν τον περίφημο κατάλογο των 670 ατόμων. Ο Αβραμόπουλος διατρέχει προσεκτικά τη λίστα. Σε αυτήν βρίσκονται στην πραγματικότητα οι 16 αιτούντες άσυλο τους οποίους η Γερμανία έχει δεσμευθεί να δεχθεί, όμως τι γίνεται με τους υπόλοιπους; Ο κατάλογος περιλαμβάνει πρόσφυγες/μετανάστες που η Ιταλία έχει δεχθεί εθελοντικά από τη Λιβύη και τον Νίγηρα.
Η έννοια της «επανεγκατάστασης» αναφέρεται σε μετανάστες/πρόσφυγες που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο και οι οποίοι μεταφέρονται από μια χώρα όπου έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου σε μια τρίτη χώρα η οποία έχει πει ότι θα τους δεχθεί και θα τους αποδώσει εν καιρώ καθεστώς μόνιμης διαμονής. Αυτές οι επανεγκαταστάσεις χρονολογούνται από την εποχή της κυβέρνησης Τζεντιλόνι. Προφανώς ό,τι έχει δεχθεί εθελοντικά η Ιταλία δεν μπορεί να το αρνηθεί, ενώ κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν πρόκειται να δεχθεί να παραλάβει κάποιον που περιλαμβάνεται στον κατάλογο που έδωσε στις Βρυξέλλες ο Σαλβίνι.
Το διάβημα αυτό είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, καταλήγει το γαλλικό περιοδικό. Και ο Ματέο Σαλβίνι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα casus belli ώστε να μπορεί να επιρρίψει την ευθύνη στους Ευρωπαίους γείτονές του: ένας πολιτικός ελιγμός ενόψει των ευρωεκλογών.
(?)
Πηγή: diethnh