Οι όροι της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η θέση της τουρκικής πλευράς, όπως διαβιβάζεται και μέσω τρίτων, είναι η εξής και τίθεται ως δίλημμα: Είτε θα υπάρξει μορατόριουμ μέχρι τη λύση στις έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου είτε θα συζητηθεί το κεφάλαιο της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συνδιαχείρισή του.
Και οι δυο εναλλακτικοί όροι της τουρκικής πλευράς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τη Λευκωσία, η οποία θεωρεί πως συνιστούν επιδείνωση της κατάστασης, ακόμη και από την παρουσία του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ούτως ή άλλως, όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, δεν μπορεί να υπάρξει αναστολή των ερευνών, καθώς, μεταξύ άλλων, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη με συμβόλαια έναντι εταιρειών. Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, η προσοχή είναι στραμμένη στις επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, που αρχίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο και θα κορυφωθούν με τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου στην Αθήνα στις 56 Δεκεμβρίου, υπό τους Σαμαρά και Νταβούτογλου.
Τα μηνύματα από την Άγκυρα δεν είναι ενθαρρυντικά και όπως ανέφερε ελλαδική διπλωματική πηγή, θα αποτελεί έκπληξη εάν σημειωθεί οποιαδήποτε εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών, Μητσιάλης και Sinirlioglu, θα έχουν τις πρώτες συζητήσεις στην Αθήνα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί το ερχόμενο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το μήνυμα της Λευκωσίας που θα διαβιβασθεί προς την Άγκυρα από τον Έλληνα ΥΠΕΞ έχει ουσιαστικά κωδικοποιηθεί κατά την επίσκεψη εδώ του Έλληνα Πρωθυπουργού: Η ελληνική πλευρά αποδέχεται τις συγκλίσεις ΧριστόφιαΤαλάτ για τον διαμοιρασμό των εξουσιών και ΧριστόφιαΈρογλου για τον διαμοιρασμό των εσόδων. Περαιτέρω υποδεικνύεται πως μετά τη λύση θα ωφεληθεί ολόκληρος ο πληθυσμός από τους υδρογονάνθρακες.
Όπως ανέφερε στον Φιλελεύθερο κυπριακή πηγή, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη κίνηση από πλευράς της Λευκωσίας, τη στιγμή που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και το Μπαρμπαρός παραμένει στην περιοχή. Στην Αθήνα, υπάρχει μια σχολή προσέγγισης η οποία θεωρεί πως θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμη βήμα από πλευράς της Λευκωσίας, ώστε να αναγκασθεί η Άγκυρα να προβεί και αυτή σε ανάλογη κίνηση.