Οι πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άτομα με αναπηρία, άστεγους και ηλικιωμένους

Τις προτάσεις του για τους ευάλωτους πολίτες εν μέσω κορονοϊού κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είδαμε ούτε ένα ευρώ για το κοινωνικό κράτος».

Τα πέντε βασικά σημεία της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα εξής:

1. Δωρεάν ρεύμα, νερό και τηλέφωνο σε όλες τις ευάλωτες ομάδες για όσο κρατάει η κρίση

2. Αύξηση κατά 50% στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ και στο επίδομα για ανασφάλιστους υπερήλικες και λήψη μέτρων για την ομαλή συνέχιση των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ

3.  1000 άμεσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε όλα τα δημόσια προνοιακά ιδρύματα (παιδιών, χρονίως πασχόντων, ΑμεΑ) και 500 μόνιμες θέσεις προσωπικού στα ιδρύματα αυτά

4. Διάθεση τώρα των σχολικών γευμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προνοιακά κοινωφελή ιδρύματα και μεγάλους υγειονομικούς οργανισμούς

5. Μέτρα ψυχολογικής υποστήριξης και ενημέρωσης των ηλικιωμένων και των οικογενειών με όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας (τηλέφωνο, διαδίκτυο).

Αναλυτικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ισχυρό προνοιακό κράτος σημαίνει ότι κανείς δεν είναι μόνος στη κρίση.

Η κατεπείγουσα αύξηση των δαπανών για την πρόνοια κατά 50% δεν είναι μόνον απαραίτητη για να βγούμε όλοι όρθιοι από την κρίση με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αλλά συμβάλλει και στην οικονομία και την ανάπτυξη, όπως απέδειξε πρόσφατα η πτώση της αγοράς λόγω μη καταβολής 600 εκ. από το κοινωνικό μέρισμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε 4,5 δύσκολα χρόνια άλλαξε το μοντέλο της πρόνοιας και υπερτριπλασίασε τις δαπάνες. Ήρθε η ώρα για μια νέα σημαντική ενίσχυσή τους.

1.  Η δωρεάν παροχή ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου είναι απαραίτητη για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για ολόκληρη την περίοδο της κρίσης και αμέσως μετά.

2. Τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρ. ΚΕΑ) και το επίδομα υπερήλικων ανασφάλιστων είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Οι νέες δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν σήμερα την αύξησή τους κατά 50%.

Η παράταση, κατά ένα μήνα, που προέβλεψε η ΠΝΠ για τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ και λήγουν μέσα στον Μάρτιο, δηλαδή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), τα αναπηρικά,  το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, στέγασης και γέννησης, δεν είναι αρκετή. Απαιτείται η παράταση όλων των επιδομάτων που θα λήξουν όσο διαρκεί η κρίση για όλο αυτό το διάστημα και αμέσως μετά.

Απαραίτητη επίσης είναι η άμεση χορήγηση των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων σε όσους έχουν υποβάλει νέες αιτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από τον ΟΠΕΚΑ και οι οποίες δεν θα εξετασθούν από τα ΚΕΠΑ τους μήνες που διαρκεί η κρίση

Οι άστεγοι δρόμου είναι εξαιρετικά ανίσχυροι απέναντι στην απειλή του ιού. Χρειάζεται η άμεση δημιουργία κατάλληλων καταλυμάτων για τους άστεγους, τα εξαρτημένα άτομα και τα άτομα  με ψυχικά προβλήματα που ζουν στο δρόμο, σε συνεργασία του Υπ. Υγείας με το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων.

Η κατάσταση στους καταυλισμούς Ρομά χωρίς υποδομές και με τεράστια συγκέντρωση πληθυσμού είναι εκρηκτική. Απαιτείται άμεση επανασύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και υλοποίηση των προγραμμάτων βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους καταυλισμούς.

3. Τα δημόσια ιδρύματα κλειστής φροντίδας παιδιών, ΑμεΑ, ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων δεν πρέπει να γίνουν εστίες έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων όπως συνέβη στην Ισπανία.

Τα ιδρύματα αυτά είναι αποψιλωμένα από προσωπικό, αφού έχασαν πρόσφατα εργαζόμενους επικουρικού προσωπικού, κοινωφελούς εργασίας και νέους επιστήμονες του προγράμματος του ΟΑΕΔ, ενώ δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού που  είχαν προβλεφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Απαιτείται η άμεση πρόσληψη 1000 ατόμων επικουρικού προσωπικού, με το άρθρο 88 του νόμου 4611/2019, γιατρών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων-παιδαγωγών και επιμελητών, για  τη διαχείριση προβλημάτων ωφελούμενων και εργαζόμενων. Στις προσλήψεις αυτές να περιληφθούν όλοι οι πρόσφατα απολυθέντες που έχουν εμπειρία και γνώση. Επίσης απαιτείται η επιτάχυνση διαδικασιών για την πρόσληψη 500 μόνιμων εργαζομένων στα ιδρύματα αυτά.

4. Από τα 185.000 σχολικά γεύματα που είχε προβλέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη χρονιά 2019-20 μοιράζονταν πριν το κλείσιμο των σχολείων 145.000. Τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, οι επιχειρήσεις που παρήγαγαν και διέθεταν τα γεύματα κινδυνεύουν σοβαρά και οι εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση. Τα γεύματα αυτά μπορούν να συνεχίσουν να παράγονται και να διατίθενται στους δήμους για τις προνοιακές τους δομές, τις κοινωνικές τους υπηρεσίες που σήμερα δίνουν τη μάχη για τη στήριξη των δημοτών, και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, καθώς και σε μεγάλους υγειονομικούς οργανισμούς και τα προνοιακά κοινωφελή ιδρύματα.

Οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, αλλά και οι οικογένειες με παιδιά και μεγάλους ανθρώπους χρειάζονται αναλυτική πληροφόρηση και στήριξη για το πώς να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Χρειάζεται να λειτουργήσουν κέντρα εξ αποστάσεως ενημέρωσης  και ψυχολογικής συμπαράστασης που θα βασίζονται στη σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας (τηλέφωνα, διαδίκτυο). Τα κέντρα αυτά μπορούν να δημιουργηθούν στους Δήμους και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών. Άμεσα όμως μπορεί να ενισχυθεί για να λειτουργήσει με τον τρόπο αυτόν η υφιστάμενη Γραμμή ψυχολογικής Υποστήριξης του φορέα «Γραμμή Ζωής» που διαχειρίζεται το Silveralert

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: