«Οι άδειες είναι τέσσερις, όπως έχει αποφασίσει η Βουλή» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι «είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στον Αύγουστο θα έχουμε τη δημοπρασία».
Ο υπουργός, σε συνέντευξή τους την εφημερίδα «Επένδυση», αναφέρει ότι λόγοι δημόσιου συμφέροντος επιβάλλουν τον διαγωνισμό για τις άδειες. «Κάνουμε μια προσπάθεια για να πάμε σε βιώσιμα σχήματα, η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ έχει αναδείξει το πρόβλημα ανάγλυφα. Στην Ελλάδα είχαμε μέχρι πρότινος τηλεοπτικούς σταθμούς ζημιογόνους και χωρίς άδειες. Αυτή ήταν η διπλή ρίζα της διαπλοκής. Κανάλια χωρίς άδειες, εξαρτώμενα, δηλαδή, από την πολιτική εξουσία, και ζημιογόνα, εξαρτώμενα δηλαδή από τη διαρκή κάμψη των τραπεζικών κανόνων. Αποτέλεσμα; Πλούσιοι μέτοχοι με πτωχευμένες εταιρείες, κανάλια με χαμηλό ή ανύπαρκτο προϊόν και δάνεια σχεδόν ενός δισ.», αναφέρει ο κ. Παππάς.
Όσον αφορά την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, λέει ότι θα ακολουθήσει αυτής των πανελλαδικών.
Επισημαίνει ακόμη ότι αυτήν τη στιγμή κανένα κανάλι δεν έχει άδεια. «Επί 27 χρόνια λειτούργησαν κανάλια χωρίς άδεια. Μετά την αδειοδότηση ο πάροχος δικτύου, όπως ορίζει ο νόμος, θα μεταφέρει το σήμα των αδειοδοτημένων καναλιών. Ο νόμος θα τηρηθεί. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου» τονίζει.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση άργησε να κλείσει την πρώτη διαπραγμάτευση και αυτό κόστισε στη χώρα, επισημαίνει ότι το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι οι στόχοι ήταν άπιαστοι και το πρόγραμμα μη εφαρμόσιμο.
Σημειώνει δε ότι «το ίδιο έκανε και ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς μαζί με τον κ. Στουρνάρα υπέγραψαν την 5η αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2014. Για 7 μήνες μέχρι τις εκλογές δεν έκαναν απολύτως τίποτα» και τονίζει: «Εμείς κληρονομήσαμε τις δεσμεύσεις τους για υψηλά πλεονάσματα. Με τη διαπραγμάτευση τα μειώσαμε και τα κάναμε ρεαλιστικά. Τι ζητάνε, δηλαδή; Μας εγκαλούν επειδή καταφέραμε με τη διαπραγμάτευση να ρίξουμε τα πλεονάσματα που και αυτοί παραδέχονται ότι δεν πιάνονταν;».
Ο κ. Παππάς εκτιμά ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σύντομα «και στο θέμα των εργασιακών να έχουμε μια κατάληξη η οποία να είναι θετική για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας», ενώ σε σχέση με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αναφέρει ότι θα εξαρτηθεί από την κατάληξη της για το χρέος.
«Δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Εμείς έχουμε πει ότι εξαρχής δεν θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Είναι στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλοι. Κατά τα άλλα, συμφωνώ με αυτό που η κυρία Λαγκάρντ είπε, ότι η παρουσία του στο πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχής» προσέθεσε, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η συζήτηση για το χρέος έχει αρχίσει και δεν πρέπει να συγκροτηθεί ένα χρονοδιάγραμμα που θα εξυπηρετεί τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες μιας χώρας, δηλαδή της Γερμανίας.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπτωρο, ο υπουργός Επικρατείας λέει χαρακτηριστικά «εκλογές ονειρεύονται όσοι επιθυμούν επιστροφή στην πραγματικότητα του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και της ακραίας λιτότητας», ενώ για τα σενάρια συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής και συμπαγής», προσθέτοντας ότι «ο στόχος της διεύρυνσης του άξονα στήριξης της κυβέρνησης είναι θεμιτός και διαρκής».
Ακόμη, αναφέρεται στις τελευταίες δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Στουρνάρας είναι κεντρικός τραπεζίτης και σημειώνει πως «εάν κάποιος έχει υπάρξει πολιτικό πρόσωπο πρόσφατα, και μάλιστα υπουργός Οικονομικών, και κάνει πολιτικές τοποθετήσεις, θα πρέπει να αναμένει και σχετικές απαντήσεις».
typosthes.gr-Politiki