Οι πνεύμονες του ανθρώπου αναπτύσσονται και ωριμάζουν μέχρι την ηλικία των 25, οπότε και αποκτούν τη μέγιστη λειτουργικότητά τους.
Κατά την υπόλοιπη ζωή, η πρόοδος της ηλικίας συσχετίζεται με μία προοδευτική απώλεια της αναπνευστικής λειτουργικότητας.
Η φυσιολογική γήρανση του αναπνευστικού συστήματος σχετίζεται με δομικές μεταβολές του θωρακικού τοιχώματος, του πνευμονικού παρεγχύματος (διάταση κυψελίδων και αεροχώρων, ελάττωση της επιφάνειας ανταλλαγής αερίων, απώλεια υποστηρικτικού ιστού των περιφερικών αεραγωγών) και των αναπνευστικών μυών (ελάττωση μυϊκής μάζας, μείωση του αριθμού των μυϊκών ινών).
Νέα έρευνα αποκάλυψε τους τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση των πνευμόνων.
Η έρευνα εστίασε σε 12.800 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 70 ετών για να ανακαλύψει αν παθήσεις στα πρώτα χρόνια επηρεάζουν επίσης τη γήρανση των πνευμόνων.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι μητέρες που καπνίζουν, οι αναπνευστικές λοιμώξεις και η ημερομηνία γέννησης συμβάλλουν στο πόσο γρήγορα γερνούν οι πνεύμονες.
Αναλυτικά:
-Πρώτος παράγοντας είναι το να έχει κάποιος μητέρα που κάπνιζε στην εγκυμοσύνη.
-Δεύτερος παράγοντας είναι το να έχει γεννηθεί κάποιος τον χειμώνα.
-Τρίτος παράγοντας είναι αν κάποιος εμφάνισε σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη σε πολύ νεαρή ηλικία.
Άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε αυτούς τους παράγοντες έχουν πιο γρήγορη έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας, που πρακτικά σημαίνει ταχύτερη διαδικασία γήρανσης.
Ωστόσο, αυτό γίνεται εμφανές μόνο αν αυτοί αρχίσουν το κάπνισμα ή αν άλλοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν μέρος των πρώτων χρόνων της ζωής τους.
Η Cecilie Svanes, του University of Bergen στη Νορβηγία, δήλωσε ότι είναι λογικό η ανάπτυξη στην αρχή της ζωής να επηρεάζει και τα συστήματα που διατηρούν τον οργανισμό και επιδιορθώνουν τις βλάβες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν ανέχονται την έκθεση σε ορισμένες τοξίνες αργότερα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PlosONE.
Πηγή: onmed.gr
seleo.gr-Ygeia