ΟΚΑΝΑ: Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία στη διαχείριση των εξαρτήσεων

Η συμμετοχή και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα εκπροσώπησης, για τα θέματα των εξαρτήσεων είναι η ενεργητικότερη και μαζικότερη από κάθε άλλη χρονιά διαπιστώνει με ικανοποίηση ο ΟΚΑΝΑ, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου.

 

Η συζήτηση του θέματος σε ειδική σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, οι δράσεις δημοσιότητας που διοργανώνονται από ομότιμους- του ΟΚΑΝΑ- φορείς, η ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε αυτήν την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης, η διάθεση εξωστρέφειας των 75 Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα και η αυξανόμενη εμπλοκή τους στη ζωή και την καθημερινότητα της κοινότητας, είναι λίγα από τα δείγματα που έχουμε, ότι -παρά την οικονομική κρίση- το κίνητρο για αλληλεγγύη και για κοινωνικές συμμαχίες ενισχύεται χρόνο με το χρόνο.

Θεωρούμε ότι η συμβολή του ΟΚΑΝΑ στην ενίσχυση του κινήτρου της κοινωνίας είναι σημαντική. Όχι μόνο επειδή προσπάθησε να επικοινωνήσει τα θέματα των εξαρτήσεων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού με την υλοποίηση της περσινής ενημερωτικής εκστρατείας, αλλά κυρίως λόγω του έργου του στην αντιμετώπιση του προβλήματος και της φιλοσοφίας που τον οδηγεί: Η διαδρομή από την εξάρτηση στη θεραπεία είναι ένα συνεχές, όπου δεν επιτρέπονται οι κλειστές πόρτες. Ως υπηρεσία υγείας πρέπει να είμαστε παρόντες και προσπελάσιμοι άνευ όρων, εάν και όποτε ο ενδιαφερόμενος θελήσει να μας προσεγγίσει. Ο μηδενισμός της λίστας αναμονής για ένταξη σε θεραπεία με υποκατάστατα είναι ένας στόχος που μπορούμε άμεσα να πετύχουμε, χάρη στις δομές άμεσης πρόσβασης, που ήδη έχει ξεκινήσει να δημιουργεί ο Οργανισμός.

Ο ΟΚΑΝΑ σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της θεραπευτικής φροντίδας των εξαρτημένων ατόμων, παρέχοντας υπηρεσίες σε 8.300 άτομα -σε σύνολο 10.000- που έχουν ενταχθεί σε θεραπεία στην ελληνική επικράτεια.

Στην πρόληψη τα στοιχεία των πανευρωπαϊκών ερευνών του 2015 δείχνουν πτωτική πορεία στη χρήση καπνού και αλκοόλ και ανακοπή της διάδοσης της χρήσης «ναρκωτικών» μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας. Στη θεραπεία, η χώρα μας κατέχει πλέον μία από τις υψηλότερες θέσεις του ποσοστού θεραπευτικής κάλυψης χρηστών ηρωίνης από τα προγράμματα υποκατάστασης, καλύπτοντας το 60% των χρηστών. Όλοι οι δείκτες συνηγορούν ως προς το ότι το σύστημα υγείας και το κοινωνικο-προνοιακό σύστημα όχι μόνο έχουν αντέξει στις πιέσεις, αλλά αποτελούν και την καλύτερη εγγύηση για να μη μετατραπεί η οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική και σε κρίση αξιών.

Το τι πρέπει να κάνουμε το γνωρίζουμε πλέον όλοι. Έχουμε αφήσει πίσω μας τις εποχές που είτε δεν γνωρίζαμε τι να πράξουμε είτε δυσκολευόμασταν να το πράξουμε, καθώς έπρεπε να ξεπεράσουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις, στερεότυπα και ηθικούς ενδοιασμούς.

Σε αυτόν τον συνεχιζόμενο αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Κανένας πολιτικός, κανένας επαγγελματίας του χώρου, κανένας δημοσιογράφος, κανένας απεξαρτημένος, κανένας θεραπευόμενος, κανένας εξαρτημένος, κανένας πολίτης. Είμαστε όλοι απαραίτητοι και πολύτιμοι. Οι έξω από το πρόβλημα, πολιτικοί – επαγγελματίες – πολίτες, είναι όλοι απαραίτητοι για να δρομολογούν και να διευκολύνουν τις λύσεις. Οι μέσα στο πρόβλημα είναι όλοι πολύτιμοι, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες θυσίες. 

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: