Όλα αυτά τα κάναμε με το μαχαίρι στο λαιμό – Τσίπρας

Όλα αυτά τα κάναμε με το μαχαίρι στο λαιμό – Τσίπρας

Όλα αυτά τα κάναμε με το μαχαίρι στο λαιμό   Τσίπρας

Λυπάμαι που ένα κομμάτι της Αριστεράς, των συντρόφων μου, ταυτίζονται με συστημικά κόμματα για να μην πάμε σε .

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha  μεταξύ άλλων, τόνισε  ότι δεν θα βάλει από το παράθυρο εκείνους που ο λαός έβγαλε απορρίπτοντας τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δήλωσε ότι θα επεδίωκε ξανά μια συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες καθώς είχαν μια έν τιμη συνεργασία.

Δεν θα συνεργαστώ με ΝΔ και Ποτάμι και δεν θα είμαι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, είπε, ενώ σχετικά με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο εσωτερικός εμφύλιος τον πληγώνει. Το θεωρείτε τυχαίο ότι κάποιοι αποχώρησαν τώρα; Όλοι κρίνονται πρόσθεσε.

Λυπάμαι που ένα κομμάτι της Αριστεράς, των συντρόφων μου, ταυτίζονται με συστημικά κόμματα για να μην πάμε σε εκλογές. Θα ζητήσω η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Αισθάνομαι πολύ άνετα που σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μπορώ να λογοδοτήσω στους πολίτες, υποστήριξε σχετικά με την απόφασή του για εκλογές. Πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα για το δίκαιο της χώρας, σημείωσε και τόνισε ότι είναι περήφανος για τη διαπραγμάτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό, που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο, να εκφράσει την πεποίθησή του. Σημείωσε ότι πολλές φορές τα όχι στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. Έτσι κι αυτό το “όχι” θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή προσέθεσε.

Δήλωσε επίσης ήσυχος με τη συνείδηση του για την επιλογή του, όπως είπε, να μην οδηγήσει τον λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή. Το “όχι” σε μια κακή συμφωνία το έκανα “ναι” σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική, σημείωσε.

Ερωτηθείς για το μνημόνιο ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι σε αρκετά σημεία προβληματικό ωστόσο το δεύτερο σενάριο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Εφαρμόζω αλλά δεν υιοθετώ τα μέτρα της συμφωνίας, πρόσθεσε και παραδέχτηκε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις κυρίως στο Δημόσιο για να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία. Μνημόνιο με μνημόνιο έχει διαφορά. Όσοι θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μειοψηφία.

Ο κ. Τσίπρας σχετικά με την συμφωνία της 12ης Ιουλίου διευκρίνισε ότι: Είχα μπροστά μου στην ευρωσύνοδο ένα κρίσιμο δίλημμα. Και που η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είχε πρόθεση να εκδικηθεί. Η Ευρώπη έχει θεσμικό έλλειμμα δημοκρατίας. Έδωσα σκληρή μάχη και μία μάχη απέναντι σε συσπειρωμένες δυνάμεις που ήθελαν να εκδικηθούν πιέζοντάς μας σε μία έξοδο από το ευρώ. Από την άλλη όμως υπήρχε συμπαράσταση από κάποιες μεγάλες δυνάμεις και χώρες που πίστευαν πως εάν φεύγαμε από το ευρώ οι αγορές θα έψαχναν το επόμενο θύμα.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ρήξη δεν ήταν προγραμματική επιλογή και δεν ήταν ούτε τελική επιλογή διότι η πάλη πρέπει να δοθεί μέσα στην Ευρώπη και όχι έξω από αυτή. Δεν είναι αριστερή επιλογή η επιστροφή στη δραχμή.

Δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης των συντηρητικών κύκλων της ΕΕ και είχαμε μάλλον υπερτιμήσει την δύναμη της αλλαγής. Η μεγάλη διάψευση για μένα ωστόσο ήταν όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης μου μετέφερε την πρόταση του κ. Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στην Σύνοδο πριν το δημοψήφισμα βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα διχασμένο ευρωκοινοβούλιο, η ΕΕ άλλαξε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αιχμές ωστόσο άφησε ο κ. Τσίπρας για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τις δηλώσεις του κατά τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει πει τόσα πολλά, έχει κάνει τόσες μεταστροφές.

Το περιεχόμενο των Μνημονίων δεν είναι το ίδιο, επειδή αποκαλούνται με το ίδιο όνομα. Το 1o Μνημόνιο περιελάμβανε μέτρα 40 δισ, ή 17 δισ ετησίως. Το 2o Μνημόνιο περιελάμβανε 25 δισ. μέτρα, η 10 δισ. ετησίως, εξήγησε.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό του έργο, τόνισε ότι μέσα σε επτά μήνες έγιναν μικρές αλλά σημαντικές τομές κατονομάζοντας τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία, τον έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, την αποσυμφόρηση των φυλακών και την ανθρωπιστική κρίση.

Όλα αυτά τα κάναμε με το μαχαίρι στο λαιμό και σε κλίμα οικονομικής αστάθεας.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι σκοπός του είναι η γενιά των νέων 20άρηδων να μην φεύγει στο εξωτερικό, να στεριώνει σε μια χώρα με παραγωγική βάση, με μια πολιτική ζωή διαφανής και με κοινωνική δικαιοσύνη.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις υποστήριξε ότι το ΤΑΙΠΕΔ παλαιότερα ήταν στην λογική του ξεπουλήματος. Αντίθετα το νέο ταμείο έχει ως λογική την αύξηση της αξίας των assets του Δημοσίου.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: