Όλα τα σενάρια για τουρισμό, παραλίες, εστίαση – Τι θα γίνει το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα για τις αερομεταφορές, από τις οποίες εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και ο σχεδιασμός για τον τουρισμό στην εποχή του κορονοϊού, αλλά και των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων από τη μέχρι τώρα άρση των περιορισμών, στην κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα σενάρια για τα ξενοδοχεία, τις παραλίες και την εστίαση.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Οι οριστικές αποφάσεις για την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων βεβαίως δεν έχουν ληφθεί ακόμη και θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές εξελίξεις, ενώ εξάλλου κυβερνητικά στελέχη τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων είναι ό,τι λέει η λέξη: Σχέδιο και ως εκ τούτου μπορεί να αναδιαμορφωθεί προς πάσα κατεύθυνση ανάλογα με τις εξελίξεις. Αλλά και με γνώμονα την ισορροπία μεταξύ οικονομικών και κοινωνικών αναγκών και υγειονομικών προφυλάξεων.

Μέχρι στιγμής ισχύει το χρονοδιάγραμμα που λίγο πολύ έχει περιγραφεί από κυβερνητικά στελέχη για τα επόμενα βήματα, αν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες ότι στις 18 Μαΐου εκτός από τις μετακινήσεις στην περιφέρεια, θα επιτραπεί και η μετακίνηση προς την Κρήτη.

Ανοιχτό είναι τι θα γίνει με τα υπόλοιπα νησιά και πότε.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως, παρόλο που έπεσε στο τραπέζι ως αίτημα των καταστηματαρχών το σενάριο να ανοίξει η εστίαση στις 25 Μαΐου, εξακολουθεί -τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- να ισχύει το χρονοδιάγραμμα για 1η Ιουνίου. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ, μπαρ κλπ πιέζουν για επίσπευση του ανοίγματος λειτουργίας (η ΚΥΑ για τα τραπεζοκαθίσματα κλπ αναμένεται να υπογραφεί σήμερα) και περισσότεροι από 130.000 εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον, ωστόσο οι επιστήμονες της επιτροπής έχουν αμφιβολίες κατά πόσον θα έπρεπε τα μέτρα να αρθούν μία εβδομάδα νωρίτερα και τι επιπτώσεις θα είχε αυτό.

Από την άλλη παρόλο που έχει κατατεθεί από μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η σκέψη να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ της Αττικής αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να μη συνωστιστούν λόγω καύσωνα λουόμενοι στις ελεύθερες παραλίες, η κυβέρνηση φέρεται να απορρίπτει προς ώρας αυτό το σενάριο.

Αγωνία για τον τουρισμό

Την ίδια στιγμή ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον κλάδο του τουρισμού, με την ΕΕ να κινείται με τους γνωστούς αργούς ρυθμούς της, οι οποίοι αυτή τη φορά οφείλονται εν πολλοίς και στη γερμανική και γαλλική απροθυμία να αφήσουν ροές τουριστών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αφού θα προτιμούσαν να ενισχύσουν τον εσωτερικό τους τουρισμό.

Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν αναμένονται σήμερα, με την ελληνική πλευρά να έχει καταθέσει τρισέλιδο προτάσεων, πιέζοντας για άμεσες αποφάσεις, προκειμένου οι πτήσεις να ξεκινήσουν κανονικά και πάλι στις 15 Ιουνίου. Σημειωτέον ότι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, οι πτήσεις εσωτερικού θα ξεκινήσουν και πάλι να πραγματοποιούνται κανονικά στις 18 ή 25 Μαΐου.

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ειδικότερα:

  • Τεστ ανίχνευσης ή αντισωμάτων στη χώρα αναχώρησης των τουριστών, έως και 72 ώρες πριν από το ταξίδι, με χρηματοδότηση και από κοινοτικούς πόρους.
  • Εναλλακτικά, η υποχρέωση διενέργειας τεστ να παραλείπεται στις χώρες όπου αποδεδειγμένα πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.
  • Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου (ECDC) να αναγνωρίσει και να διοχετεύει τα τεστ στις χώρες μέλη και τα αποτελέσματα των τεστ να έχουν τη μορφή ενός «ψηφιακού πιστοποιητικού».
  • Να υπάρχει ευελιξία σε ό,τι αφορά κρατήσεις και ακυρώσεις, για όσους επίδοξους ταξιδιώτες βρεθούν θετικοί στο τεστ και άρα δεν επιτραπεί
  • Τα τεστ να μην διεξάγονται στα αεροδρόμια, για να αποφευχθεί συγχρωτισμός και καθυστερήσεις.
  • Η χώρα προορισμού θα αναλαμβάνει να ενημερώσει τους τουρίστες για τα ισχύοντα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του δημοσίου φορέα υγείας.
  • Δεν θα υποχρεούνται οι αεροπορικές εταιρείες να διατηρούν κενά ορισμένα καθίσματα στα αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούν να πετούν και με πληρότητα 100%. Η χρήση μάσκας για πλήρωμα και επιβάτες όμως θα είναι υποχρεωτική
  • Δεν θα σερβίρονται φαγητά και ποτά κατά τη διάρκεια της πτήσης και δεν θα υπάρχουν έντυπα στα καθίσματα.
  • Οι αεροπορικές εταιρείες να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Φορέα Ασφάλειας των Αερομεταφορών και του ECDC.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων θα διεξάγεται τεστ και ιχνηλάτηση στους τουρίστες στη χώρα υποδοχής, η οποία θα παρέχει νοσηλεία και φροντίδα σε όσους ασθενήσουν. Οι ασθενείς τουρίστες θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα υποδοχής σε καραντίνα. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούν να επιβληθούν τοπικού χαρακτήρα περιορισμοί.
  • Οι τοπικές αρχές να ελέγχουν αυστηρά τη συμμόρφωση με όλα τα πρωτόκολλα και τους κανόνες υγιεινής και προστασίας σε ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, παραλίες, δημόσια μέσα μεταφοράς, ενοικιαζόμενα μέσα, αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, μουσεία, χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων κτλ.
  • Οι χώρες υποδοχής θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα διενέργειας τεστ και εποπτείας της δημόσιας υγείας στις τουριστικές περιοχές. Σε περίπτωση έκρηξης της πανδημίας, θα μπορούν να ζητήσουν και συνδρομή από την ΕΕ.
  • Να μην υπάρχει καραντίνα κατά το ταξίδι επιστροφής των τουριστών στη χώρα προέλευσής τους, ώστε να μην αποθαρρύνονται να ταξιδέψουν από φόβο εγκλωβισμού.
  • Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την εθελοντική παρακολούθηση των κρουσμάτων με μέριμνα της ΕΕ και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα
  • Άμεση ενημέρωση των αρχών σε ευρωπαϊκών επίπεδο σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και προφυλάξεις.

Η Ελλάδα προτείνει επίσης οι ίδιες κατευθυντήριες γραμμές να ακολουθηθούν και για την αποκατάσταση των συνδέσεων με τις χώρες εκτός ΕΕ.

Το δε σχέδιο της κυβέρνησης για στήριξη του τουρισμού θα ανακοινωθεί τελικά όπως έχει γράψει το Newsbeast την ερχόμενη εβδομάδα, ακριβώς προκειμένου να έχει πρώτα δοθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο και εν συνεχεία να γίνουν από την Ελλάδα και όποιες άλλες ενέργειες χρειάζεται. Σημειωτέον ότι προχωράνε ήδη διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, η Βουλγαρία, για τις αερομεταφορές.

Όσο διαρκεί η αβεβαιότητα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το χρονοδιάγραμμα εξάλλου, τόσο μεγαλύτερες οι επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος ζητά να έρθουν πιο μπροστά οι ημερομηνίες ανοίγματος. Τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία θα ανοίξουν πάλι κανονικά από 1η Ιουνίου και ενώ ο σχεδιασμός προέβλεπε δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ή 1η Ιουλίου να ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, έχει πέσει πλέον στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ανοίξουν τελικά αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή στις 9 Ιουνίου.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: