Την στήριξη του στην Ελλάδα για την εφαρμογή του δύσκολου, όπως ο ίδιος αποδέχτηκε, τρίτου Μνημονίου, εξέφρασε στην ομιλία του στην Βουλή των Ελλήνων ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
“Ήρθα εδώ για να σας στηρίξω” είπε ο Γάλλος Πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι επιθυμεί να χαιρετίσει το δίδαγμα δημοκρατίας που έδωσε η Ελλάδα και εξήρε τον τρόπο που ο ελληνικός λαός προασπίστηκε την αξιοπρέπειά του . Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου και τις δραματικές συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών, τονίζοντας ιδιαίτερα τον ρόλο του, ενώ σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αγωνίστηκε για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια διαδικασία που δεν ήταν εύκολη. Όπως είπε εκείνο το βράδυ δεν κρίθηκε μόνο η τύχη της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, αλλά και η ίδια η σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Αιτιολογώντας την προσωπική του στάση έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορική φιλία της Γαλλίας με την Ελλάδα, τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική – εταιρική της διάσταση, συμπληρώνοντας ότι τον παραδοσιακό αυτό δεσμό η Γαλλία τον υπερασπίστηκε και στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος και από το βήμα της Βουλής απεύθυνε και άμεσες προειδοποιήσεις για την τήρηση των δεσμεύσεων, όπως έκανε και σε κάθε ευκαιρία της διήμερης παραμονής του στην Αθήνα.
“Θέλω να χαιρετίσω την στάση του Αλέξη Τσίπρα για να γίνει σεβαστή η στάση της χώρας του. Η συμφωνία πρέπει να βασίζεται σε υπευθυνότητα και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Χρειάζεται αλληλεγγύη και θα πρέπει να δούμε τί θα γίνει από εδώ και πέρα. Υπήρξε και η συμφωνία της 13ης Ιουλίου, γνωρίζω τις συζητήσεις που έγιναν γι αυτή την συμφωνία, ωστόσο την υιοθετήσατε, και πιστέψατε στην ευρωπαϊκή ιδέα» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Εδώ και τρία χρόνια τρία διαφορετικά Κοινοβούλια ψήφισαν τα προγράμματα στήριξης”. Με την συμφωνία της 12η Ιουλίου, συνέχισε “εκφράσατε τη δέσμευσή σας προς την Ευρώπη και τη θέληση να παραμείνετε στην ευρωζώνη”. Στο σημείο αυτό σχολίασε έμμεσα και τις προτροπές Σόϊμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: ” Έναντι διχαστικών δυνάμεων πιστέψατε στην ευρωπαϊκή ιδέα και δεν ακούσατε τις συμβουλές όσων σας συμβούλευσαν να βγείτε έστω για λίγο από την ευρωζώνη”.
Θελήσατε, πρόσθεσε, να ανανεώσετε τη δέσμευσή σας στις ευρωπαίκες ιδέες και “υπερασπιστήκατε την κυριαρχία σας χωρίς να γίνετε εθνικιστές”, αλλά και “προστατέψατε με την απόφασή σας την Ευρώπη από αναταραχές και την ίδια ώρα προστατευτήκατε από την κερδοσκοπία”.
Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη μνεία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, λέγοντας: «Αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες ιδιαιτέρα είναι τα δάνεια τα υπερχρεωμένα, μία νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, αυτό είναι μια θεμιτή συζήτηση και συζήτηση αυτή έγινε μεταξύ ημών», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με τους υπουργούς οικονομικών, γιατί ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν μεταξύ εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων
Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ελλάδα μπορεί να αναστηλωθεί, εννοώντας ότι η Γαλλία προσφέρει την βοήθειά της σε αυτή την κατεύθυνση όχι ως συμπόνια όπως είπε αλλά με την έννοια της στήριξης για μια ισχυρή συνεργασία. Σημείωσε ότι ήρθε στην Αθήνα με Γάλλους επιχειρηματίες προκειμένου να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τη συνεργασία των δύο χωρών. Όπως είπε η Γαλλία είναι η 4η χώρα σε επενδύσεις στην Ελλάδα που απασχολεί 12.000 Έλληνες εργαζομένους. Σημείωσε ότι η χώρα του μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία, σε τομείς όπως το εθνικό σύστημα υγείας, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αλλά και η αξιοποίηση της δημοσίας περιουσίας.
Ο Γάλλος Πρόεδρος επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση την οποία μάλιστα συνέδεσε και με το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών. «Τις επόμενες εβδομάδες», είπε, « η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αξιολόγηση των δεσμεύσεών της, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αυτές να τηρηθούν προκειμένου να μην αμφισβητηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των οικογενειών της Ελλάδας”. “Μιλώ για τις κατασχέσεις” διευκρίνισε. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, συμπλήρωσε, γιατί θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η αβεβαιότητα».
Επεσήμανε ακόμα ότι καταλαβαίνει το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει ευελιξία και ένα χρονοδιάγραμμα στο πρόγραμμα ενώ υπογράμμισε πώς μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Με την φράση «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία τους» έκλεισε την ομιλία του ενώπιον των βουλευτών ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χειροκρότησαν παρατεταμένα, ενώ σύσσωμο το σώμα σηκώθηκε σε ένδειξη ευγένειας.
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απένειμε στον Γάλλο Πρόεδρο το χρυσό μετάλλιο της Βουλής.
Action24.gr-Politiki