Μετά από μία νύχτα – θρίλερ στην ανατολική Μεσόγειο ξημερώνει μία κρίσιμη ημέρα, με το Oruc Reis να συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός αναμένεται ειδικότερα να έχει σήμερα κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με στόχο όπως και στην πρόσφατη προηγούμενη κρίση, ένα αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Ήδη η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή έχει ενημερώσει το διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη για τις κινήσεις της Άγκυρας και την αντίδραση της Αθήνας.
Ο κ.Μητσοτάκης χθες επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετατρέποντας αφενός το θέμα σε ευρωτουρκικό και θέτοντας αφετέρου τη συμμαχία προ των ευθυνών της.
Η πολιτική των ίσων αποστάσεων από το ΝΑΤΟ είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στον κ.Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στη συνέχεια σε δηλώσεις του κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις έρευνες, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ “για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Ο ρόλος ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Γερμανίας
Η Άγκυρα όμως «πατάει» πάνω στο γεγονός ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Oruc Reis αποτελεί μεν ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί νομικά, καθώς εξάλλου το ερευνητικό σκάφος κινείται στα όρια της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Εκμεταλλεύεται επίσης το “κενό δύναμης” που υπάρχει λόγω της ιδιαιτερότητας της ηγεσίας Τραμπ και των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η ΕΕ φυσικά κινείται με τους δικούς της ρυθμούς- υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου πρόκειται να συνεδριάσει το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και εντός του Σεπτεμβρίου να διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με θέμα μεταξύ άλλων την τουρκική προκλητικότητα.
Και το Βερολίνο, φέρεται να έχει ενοχληθεί διότι δεν ήταν σε γνώση του η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ μέχρι την υπογραφή της. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ισχυρίστηκε μάλιστα χθες ότι εδώ και 2,5 μήνες είχαν ξεκινήσει μυστικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πως αυτό αφορούσε και η περίφημη τριμερής στο Βερολίνο, πλην όμως η Αθήνα με τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χάλασε το deal.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σε κάθε περίπτωση χθες τις δύο χώρες να έλθουν σε απευθείας διάλογο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας επικοινωνίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη τελευταία κρίση, η παρέμβαση Μέρκελ είχε ως αποτέλεσμα η Αγκυρα να αποσύρει τα πλοία της και το Oruc Reis να μην αποπλεύσει από την Αττάλεια.
Το στρατιωτικό παιχνίδι της Άγκυρας
Από πλευράς της Αθήνας είναι ξεκάθαρο ότι δεν συζητά τίποτε άλλο με την Τουρκία πλην της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ. Η Άγκυρα βεβαίως επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, σύροντας τη χώρα μας σε μία ευρύτερη διαπραγμάτευση. Πολλοί βλέπουν ως μονόδρομο τη Χάγη, όμως η Τουρκία δεν δέχεται τη δικαιοδοσία της και το σαφές πλαίσιο που θέτει η Ελλάδα.
Για τη χώρα μας, είναι μονόδρομος η διπλωματία με την παράλληλη σθεναρή αμυντική στάση, καθώς η Αγκυρα προκαλεί την Ελλάδα να κινηθεί πρώτη στρατιωτικά και δη εναντίον πολιτικού σκάφους, ώστε να κατηγορήσει την Αθήνα ότι άνοιξε πρώτη πυρ και να παρουσιάσει τη δική της επίθεση ως νόμιμη αυτοάμυνα.
Για αυτό ελληνικά πολεμικά σκάφη έχουν από χθες περικυκλώσει το Oruc Reis, καλώντας ανά 15 λεπτά να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ ταυτόχρονα με τη χρήση σόναρ το εμποδίζουν να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, παρότι έχει ρίξει τα ειδικά καλώδια. Ο ήχος δηλαδή από τα σόναρ των ελληνικών πλοίων δημιουργεί παρεμβολές στα μηχανήματα του Oruc Reis. Βέβαια με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει τη συγκεκριμένη περιοχή με Navtex μέχρι τις 13 Αυγούστου ενώ ουσιαστικές σεισμικές έρευνες απαιτούν τουλάχιστον δύο μήνες, δείχνει ότι η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση τόσο να πραγματοποιήσει όντως έρευνες όσο να αμφισβητήσει τις ελληνικές διεκδικήσεις και να δημιουργήσει τετελεσμένα ή να προκαλέσει την Ελλάδα να ανοίξει εκείνη πρώτη πυρ για να τη σύρει σε διμερείς διαπραγματεύσεις με ανοιχτή ατζέντα…
Επικοινωνία Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πολιτική
Tags: Γερμανία, ΗΠΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τουρκια