Όσοι έχουν περάσει ανεμοβλογιά κινδυνεύουν από έρπητα ζωστήρα

Το 95% των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά, υπολογίζεται ότι θα εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα σε κάποια φάση της ζωής τους. Όπως είπαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, υπάρχει εμβόλιο, που προστατεύει από τη νόσο και διατίθεται δωρεάν, καθώς αποζημιώνεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Ο έρπης ζωστήρα πονάει πολύ. Τέσσερις στους δέκα ασθενείς, ενήλικες συνήθως, περιγράφουν τον πόνο ως ανυπόφορο και εξαντλητικό. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι, όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο ασθενής, τόσο παρατείνεται ο πόνος.

Η πιθανότητα εμφάνισης και η σοβαρότητα της λοίμωξης αυξάνονται δραματικά μετά την ηλικία των 50 ετών και μπορεί να κάνει να περάσει περίπου τρεις μήνες, ενώ έχουν υπάρξει περιπτώσεις, που ασθενείς τον είχαν χρόνια ολόκληρα…

Αφού περάσει κάποιος ανεμοβλογιά, ο ιός δεν φεύγει ποτέ από τον οργανισμό του. Μένει στα γάγγλια, όπως εξήγησαν οι ειδικοί επί του θέματος, σε λανθάνουσα φάση για πολλά χρόνια και ένας στους τέσσερις μετά την ηλικία των 50 ετών συνήθως εμφανίζει έρπητα ζωστήρα. Με τα χρόνια έχει αναπτυχθεί ένας «στρατός» κυττάρων στον οργανισμό όσων πέρασαν την ανεμοβλογιά. Και λόγω κάποιου έντονου στρες ή συγκεκριμένων φαρμάκων, εξασθένησης του ανοσοποιητικού ή άλλων παραγόντων, πέφτει κάτω από ένα επίπεδο και «μεταναστεύει». Φθάνει στο δέρμα ή και σε άλλα σημεία του οργανισμού μέσα από το αίμα

Στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας, που κάνει η εταιρία MSD, με σύνθημα «Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Εμβολιάσου – Θωρακίσου!», οι ειδικοί μίλησαν για το εμβόλιο προστασίας ενάντια στη νόσο. Το εμβόλιο συστήνεται σε άτομα άνω των 60, σε μια προσπάθεια να προληφθεί η ασθένεια, αλλά και να αποφευχθούν οι επιπλοκές που προκαλεί – πέρα από τον αβάστακτο πόνο, που παρομοιάζεται με την αίσθηση ότι σε διαπερνάει ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τουλάχιστον ένας στους δέκα ασθενείς με έρπητα ζωστήρα θα αναπτύξει βλάβες στον οφθαλμό και το 50% αυτών θα υποφέρει από χρόνια οφθαλμική νόσο και κίνδυνο απώλειας όρασης. Επίσης άτομα που είχαν περάσει επεισόδιο έρπητα ζωστήρα, το επόμενο 6μηνο έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Αυτή τη στιγμή μόλις 1% έχει εμβολιαστεί ενάντια στον έρπητα ζωστήρα και οι αρμόδιοι κάνουν έκκληση να «κλείσει» το εμβολιαστικό χάσμα (close the immunization gap) που υπάρχει μεταξύ των άλλων εμβολίων που προτείνονται σε άτομα μεγάλης ηλικίας, όπως αυτό της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου – όχι, βέβαια, ότι και αυτά τα κάνουν φανατικά. Το ποσοστό εμβολιασμού για τη γρίπη φθάνει στο 45% με 50% και για τον πνευμονιόκοκκο το 25% με 35%.

Η καμπάνια ενημέρωσης έχει ως «βάση» την ιστοσελίδα www.erpiszostir.gr, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για κάθε πτυχή της ασθένειας και να ενημερωθεί υπεύθυνα για την αιτία και τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα, καθώς και για το πότε συνιστάται η διενέργεια εμβολιασμού έναντι της νόσου.

«Καλές ευκαιρίες» εμβολιασμού είναι στο ετήσιο τσεκ απ, την εποχή της γρίπης και στην επίσκεψη στον γιατρό για την παρακολούθηση ενός χρόνιου νοσήματος.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης γίνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

http://healthmag.gr

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: