Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν εκ των ηγετών της κεντροδεξιάς με απήχηση και σε αριστερό ακροατήριο, καθώς άλλωστε παρά την ξεκάθαρη ιδεολογική του τοποθέτηση, κινείτο πάντα πολιτικά με την καραμανλική πολιτική κουλτούρα, η οποία πρέσβευε την ευρωπαϊκή πρακτική του σεβασμού στον ιδεολογικό αντίπαλο.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Έτσι δεν προξένησε έκπληξη βέβαια ότι ο κ. Καραμανλής προέβη σε συλλυπητήρια δήλωση για το θάνατο του συγγραφέα, ποιητή, αντιστασιακού και πολιτικού της αριστεράς Περικλή Κοροβέση, που απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 79 ετών και που ήταν ο άνθρωπος που με το βιβλίο «Ανθρωποφύλακες» είχε κάνει γνωστά τα βασανιστήρια της Χούντας σε όλο τον κόσμο.
«Ο Περικλής Κοροβέσης υπήρξε σε όλη του τη ζωή ένας γενναίος άνθρωπος, ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής της Δημοκρατίας και της ελευθερίας. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου», ανέφερε ειδικότερα σε δήλωση του ο κ. Καραμανλής, ο οποίος είχε προβεί σε συλλυπητήρια δήλωση και για το θάνατο του αγωνιστή της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου.
Έχει ενδιαφέρον όμως μία λεπτομέρεια που συνδέει τον κ. Καραμανλή με τον Περικλή Κοροβέση: Ο Περικλής Κοροβέσης είχε δημοσιεύσει στις 3 Σεπτεμβρίου του 2011 στην “Ελευθεροτυπία” ένα άρθρο με τίτλο “Ύποπτοι πρωθυπουργοί”, στο οποίο χαρακτήριζε τον πρώην πρωθυπουργό “έντιμο αστό πολιτικό” και εκτιμούσε ότι υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του λαού.
Στο άρθρο του ο Περικλής Κοροβέσης, στο αποκορύφωμα της κρίσης, σχολίαζε τη δικαστική επιβεβαίωση πως ο κ. Kαραμανλής ήταν «ύποπτος» και βρισκόταν σε διαρκή παρακολούθηση από την πρεσβεία των HΠA, αλλά και τις δημοσιογραφικές πληροφορίες περί σχεδίου δολοφονίας, ενώ υπενθύμιζε την υπόθεση των υποκλοπών.
“H εντύπωση που έχω για τον K. Kαραμανλή, χωρίς να τον έχω γνωρίσει προσωπικά, είναι πως πρόκειται για έναν έντιμο αστό πολιτικό, που δεν ήθελε να πάει κόντρα στα συμφέροντα του λαού του. Ήθελε την Ελλάδα κυρίαρχη χώρα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν να κάνει καριέρα. Αποσύρθηκε αθόρυβα. Δεν κράτησε το όνομά του στην επικαιρότητα και μοιάζει να ιδιωτεύει. Και αυτό τι σημαίνει; Aν κάποιος έντιμος πολιτικός αρχηγός δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αποσύρεται. Tο αντίθετο συμβαίνει με τους πολιτικούς απατεώνες, που άλλα υπόσχονται και άλλα κάνουν. Kαι αυτό θα μπορούσαμε να το λέγαμε ένα πραξικόπημα του ψεύδους. Nα έχει σχέση με τις υποκλοπές;” έγραφε ο Περικλής Κοροβέσης.
Στη συνέχεια θυμόταν τον θεμελιωτή της Μπουρκίνα Φάσο, Tομά Σανκάρα, ο οποίος κρίθηκε όπως έγραφε επικίνδυνος από τη Δύση, με αποτέλεσμα το 1987 να πραγματοποιηθεί στη χώρα πραξικόπημα που εγκαθίδρυσε τη φιλοδυτική δικτατορία του Mπλεζ Kαμπαορέ.
«Φυσικά και δεν κάνω σύγκριση μεταξύ Kαραμανλή και Σανκάρα. Ούτε υπάρχουν οι σχετικές αναλογίες. Αυτό που σκέφτομαι είναι πως αν βρεθεί ένας πολιτικός ηγέτης να ενδιαφερθεί για το λαό του και ζητήσει τα αυτονόητα, γίνεται αυτομάτως επικίνδυνος και μπαίνει στο στόχαστρο.
Tελικά αυτό που λέμε «επανάσταση» δεν είναι οι φωτογραφίες από τα παλιά άλμπουμ, που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Είναι ένα απλό αίτημα δικαιοσύνης για όλους (η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη στέγης κ.λ.π. είναι η απόλυτη αδικία). Και αυτές οι ιδέες μπορούν να προέλθουν από ποικίλους χώρους, εκτός από την εξουσιαστική Αριστερά», κατέληγε ο Περικλής Κοροβέσης. Και φαίνεται πως τη στάση του αυτή δεν ξέχασε ο κ. Καραμανλής, που πάντα εξάλλου σεβόταν τον ιδεολογικό αντίπαλο.
Πολιτική
Tags: Κώστας Καραμανλής