Όταν οι γιατροί κρύβουν την πραγματική κατάσταση των ασθενών – Υγεία
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα, Le Figaro, το 43% των γιατρών στη χώρα παραδέχονται ότι δε λένε πάντα την αλήθεια στους ασθενείς τους.
Και γιατί συμβαίνει αυτό;
Όταν ερωτήθηκαν σχετικά απάντησαν ότι δε θέλουν να τους αποθαρρύνουν ή να τους φοβίσουν και έτσι έχουν τη δυνατότητα να τους περιθάλψουν καλύτερα.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, ο γιατρός στη Γαλλία δεν έχει πάντα την υποχρέωση να πει όλη της αλήθεια και αυτό παρά το νόμο Κουσνέρ που ψηφίστηκε το 2002 και επιβάλει την πλήρη διαφάνεια για τους ασθενείς.
Ωστόσο ο γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να είναι ο ταχυδρόμος της απελπισίας, όπως εξηγεί στην εφημερίδα, Le Parisien, η ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια, Αν-Μαρί Μερλ-Μπεράλ.
Η έρευνα έγινε μεταξύ 21.500 γιατρών και έδειξε ότι πάνω από τέσσερις στους δέκα γιατρούς στη Γαλλία δε λένε πάντα την αλήθεια στους ασθενείς τους, ακριβώς για να μη γίνουν ο ταχυδρόμος της απελπισίας.
Το ποσοστό αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ξεπερνά το 10%, δηλαδή μόλις ένας στους δέκα γιατρούς παραδέχεται ότι δεν έχει πει πάντα όλη την αλήθεια σε ασθενή του.
Βέβαια, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, ο αγγλοσαξωνικός κόσμος, στην πλειοψηφία τους προτεστάντες, δεν εγκρίνουν τα ψέματα. Και αν μη τι άλλο μπορεί κανείς να σύρει το γιατρό στα δικαστήρια αν δεν του αποκαλύψει τα πάντα για την κατάσταση της υγείας του.
Το πρόσωπο με πρόσωπο με τον γιατρό, παρότι κάποιοι το αμφισβητούν, είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή, παρά το γεγονός ότι με το διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει σωρεία πληροφοριών – είτε για να καθησυχάσει τον εαυτό του είτε για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την ασθένεια του είτε για να κάνει από μόνος του διάγνωση. Παρόλα αυτά, η φάση του διαλόγου με το γιατρό είναι πολύ σημαντική.
Ένα άλλο στοιχείο της έρευνας είναι το ιατρικό λάθος. Το 60% των αμερικανών γιατρών θεωρούν ότι είναι λάθος να μην το παραδεχτούν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία είναι μόλις 32%.