Ουκρανία: Μηχανισμό συντονισμού για την επισκευή ζημιών σε ρεύμα και ύδρευση θα αναπτύξει η G7

Κορυφαίοι διπλωμάτες από την ομάδα χωρών της G7 συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού συντονισμού για να βοηθήσουν την Ουκρανία να επισκευάσει και να υπερασπιστεί τις κρίσιμες ενεργειακές της υποδομές της από τις επιθέσεις της Ρωσίας, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι χώρες της G7 συγκεντρώθηκαν στη δυτικογερμανική πόλη Μύνστερ αυτή την εβδομάδα, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τη βαθύτερη στρατιωτική ευθυγράμμιση του Ιράν με τη Μόσχα λόγω του πολέμου, καθώς και την αυξανόμενη διεκδικητικότητα της Κίνας να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Οι χώρες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία για να υπολογίσουν ποια όπλα θα παράσχουν στο Κίεβο, αν και αυτή τη φορά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε περισσότερο στη βοήθεια που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αμυνθεί από τις εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές ενέργειας και ύδρευσης, δήλωσε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Συζήτησαν για τις ανάγκες της Ουκρανίας, καθώς οδεύει προς το χειμώνα και συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ένας συντονιστικός μηχανισμός της G7 για να βοηθήσει την Ουκρανία να επισκευάσει, να αποκαταστήσει και να υπερασπιστεί τις κρίσιμες υποδομές ενέργειας και νερού», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Αυτό είναι κάτι που θα αποτελέσει βασική εστίαση αυτής της ομάδας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης στη συζήτηση της G7.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει εξαπολύσει κύματα πυραυλικών επιθέσεων με στόχο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Το Κίεβο λέει ότι έχουν προκαλέσει ζημιές έως και στο 40% του συστήματος ηλεκτροδότησης και οι ουκρανικές αρχές προειδοποίησαν ότι οι κάτοικοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πολύωρες διακοπές ρεύματος λόγω των περιορισμένων προμηθειών.

Η βοήθεια που θα επιτρέψει στο Κίεβο να αμυνθεί και να ανταποκριθεί στις ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές περιελάμβανε συστήματα αεράμυνας, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Σημαντικό μέρος της συζήτησης ασχολήθηκε με ποιες χώρες έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τα επιμέρους συστήματα, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να αμυνθεί καλύτερα ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις με UAV και πυραύλους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: