Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι με τους περισσότερους να είναι ανασφάλιστοι
Ουρές σχηματίζουν από την Πέμπτη εκατοντάδες πολίτες έξω από αίθουσα του μετρό Συντάγματος, προκειμένου να υποβληθούν δωρεάν σε έναν μίνι καρδιολογικό έλεγχο. Σήμερα είναι η τρίτη και τελευταία ημέρα της «Εκτίμησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου» που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας με την επιστημονική συνδρομή της Α” Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κι η προσέλευση του κόσμου φαίνεται να είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Τρανταλή, πανεπιστημιακό υπότροφο του ΕΚΠΑ, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι, με το μέσο όρο ηλικίας να ανέρχεται στα 65 έτη. «Οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός τους έχει αυξηθεί. Την Πέμπτη και την Παρασκευή εξετάσαμε 700 με 750 ανθρώπους την ημέρα και σήμερα ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερος. Μέσα στο τριήμερο μπορούμε να πούμε ότι είδαμε πάνω από 2.500 άτομα. Εδώ ο έλεγχος που κάνουμε είναι προληπτικός. Μαζί με τη λήψη ιστορικού και την εξέταση που κάνουμε χρειάζονται 15 με 20 λεπτά. Έχουμε 20 τραπέζια με δύο άτομα προσωπικό το καθένα κι ο μέσος όρος αναμονής είναι μία ώρα», τονίζει.
«Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση εμποδίζει τον Έλληνα να κάνει ένα απλό τσεκ απ. Από τα άτομα που είδαμε μέχρι τώρα υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που είχαν πρόβλημα και δεν το γνώριζαν. Είδαμε, μάλιστα, και άτομα που έπαιρναν φάρμακα, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης τα σταμάτησαν. Ο αριθμός αυτός βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά», επισημαίνει, ακόμη, ο κ. Τρανταλής, σημειώνοντας ότι «οι περισσότεροι σε εμάς έρχονται γιατί είδαν ότι κάτι συμβαίνει στο μετρό κι έτσι μπήκαν στην ουρά για να περιμένουν να κάνουν τον δωρεάν έλεγχο. Δυστυχώς, ο Έλληνας τείνει να επισκέπτεται το γιατρό την τελευταία στιγμή».
«Η τριήμερη αυτή εκδήλωση μας βοηθά να εξάγουμε σημαντικά συμπεράσματα, καθώς μέσα από τα δεδομένα που συγκεντρώνουμε κάνουμε επιδημιολογικές μελέτες. Οι Έλληνες δεν προσέχουν την καρδιά τους. Τα νέα παιδιά που ήρθαν σε εμάς ανέρχονταν περίπου σε ποσοστό 2-3%. Έχουμε παρατηρήσει ότι τα εμφράγματα κι οι καρδιοπάθειες χτυπούν νωρίτερα την πόρτα. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση», καταλήγει ο κ. Τρανταλής.
Πηγή: protothema.gr
ellada
Tags: Έλληνες, μετρό, οικονομική κρίση, ΦΑΡΜΑΚΑ, χρόνια