«Όχι» σε απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν έντονα στην απελευθέρωση του δικτύου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο κλάδος μπορεί να αντιδράσει όπως παλιά πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην αυτοφροντίδα και στη διάθεση ΜΗΣΥΦΑ στο πλαίσιο του συνεδρίου OTC Cosmetics Conference, ανέφερε πως η απελευθέρωση που θεσμοθετήθηκε από την προηγουμένη κυβέρνηση είχε στόχο να πάνε τα φάρμακα αυτά στα σούπερ μάρκετ με αυξημένες τιμές.
Ο κ. Λουράντος χαρακτήρισε αστειότητες την επίκληση της μείωσης των τιμών και ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα αναλγητικού που στην Ελλάδα κοστίζει 0,75 λεπτά και αναρωτήθηκε πόσο θα μειωθεί η τιμή όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη η τιμή του φάρμακου αυτού ξεπερνά τα 3 ευρώ και πρόσθεσε ότι από την εφαρμογή του μέτρου χαμένος θα είναι ο κόσμος. Το ΔΣ του ΠΦΣ συνεδριάζει εκτάκτως αύριο Σάββατο για το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ ενώ έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη την χώρα το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου.
Η απελευθέρωση της αγοράς ΜΗΣΥΦΑ δεν συνεπάγεται μείωση στις τιμές τους, με βάση την έρευνα του ΟΟΣΑ που παρουσίασε στο συνέδριο ο Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και αναπληρωτής Κοσμήτορας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Όπως είπε, τα ΜΗΣΥΦΑ αποτελούν παγκόσμια τάση με το 10%-11% του παγκόσμιου πληθυσμού να επιλέγει την αυτοθεραπεία, ενώ ο ρυθμός αύξησής τους είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό αύξησης των υπόλοιπων φαρμάκων. Οπως σημείωσε, σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου υπάρχει το πιο πυκνό δίκτυο φαρμακείων σε όλο τον κόσμο, τα οφέλη χρήσης των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να είναι πολύ μεγάλα και η ελληνική οικονομία μπορεί να ωφεληθεί μέχρι και 150 εκατ. ευρώ αν τα χρησιμοποιήσουμε όσο και οι Ευρωπαίοι. Οι θετικές επιπτώσεις για τα συστήματα υγείας είναι πολλές, καθώς με την χρήση των ΜΗΣΥΦΑ μειώνεται η ανάγκη να επισκεφθούμε τους γιατρούς. Γεγονός το οποίο μειώνει τον χρόνο και τα χρήματα που δαπανώνται κι έτσι κερδίζουν οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Είναι αξιοσημείωτο, είπε ο κ. Μανιαδάκης, ότι περίπου το 30% των ανθρώπων καταφεύγουν στην αυτοθεραπεία επειδή θέλουν γρήγορη απαλλαγή από τον πόνο και μάλιστα με υψηλά ποσοστά ικανοποίησης. Βεβαίως υπάρχουν και δυνητικοί κίνδυνοι καθώς αν δεν είναι εκπαιδευμένος και καλά πληροφορημένος ο ασθενής, μπορεί να επιλέξει λανθασμένο σκεύασμα και να καθυστερήσει τη θεραπεία ή να χρησιμοποιήσει λάθος δόση. Άρα η σημασία καθοδήγησης από τον φαρμακοποιό είναι σημαντική.
Ο Θεόδωρος Γιαρμενίτης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων Αντιπροσώπων Αρωμάτων Καλλυντικών , σημείωσε ότι τα ΜΗΣΥΦΑ και τα καλλυντικά μπορούν και πρέπει να έχουν μέλλον στο φαρμακείο, καθώς αποτελούν μια προσοδοφόρα αγορά παγκόσμια αγορά σε οικονομικά μεγέθη βρίσκεται στα 72 δις ευρώ στην Αμερική, στα 47 δις ευρώ στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει 860 εκατ. ευρώ τζίρος.