ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΑ:
Σωστή επιλογή των
τροφίμων.
τροφίμων.
Μεταφορά στο σπίτι των
τροφίμων που χρειάζονται ψυγείο όσο το δυνατό συντομότερα.
τροφίμων που χρειάζονται ψυγείο όσο το δυνατό συντομότερα.
Η προσεκτική χρήση τους
από τον καταναλωτή στο σπίτι (π.χ. συντήρηση στην κατάλληλη θερμοκρασία,
σχολαστικό μαγείρεμα) είναι απαραίτητα για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων
στην υγεία.
από τον καταναλωτή στο σπίτι (π.χ. συντήρηση στην κατάλληλη θερμοκρασία,
σχολαστικό μαγείρεμα) είναι απαραίτητα για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων
στην υγεία.
1. Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια,
σουπιές, θράψαλα)
σουπιές, θράψαλα)
Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά,
είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα
είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα
Απαγορεύεται η απόψυξη των αλιευμάτων στο λιανεμπόριο και κατά
την
την
πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς
την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους από εγκεκριμένη εγκατάσταση.
την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους από εγκεκριμένη εγκατάσταση.
Για τα νωπά προσέχουμε:
-Την
οσμή που πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή
οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
οσμή που πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή
οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
- Την επιφάνεια του
σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
- Τα πλοκάμια και
τις βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται
εύκολα.
τις βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται
εύκολα.
- Τη σάρκα να
είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
-
Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε
ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα, χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με
ένα λεπτό στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη, το
περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα, χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με
ένα λεπτό στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη, το
περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
2. Δίθυρα
Οστρακοειδή
(π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες,
χτένια)
Οστρακοειδή
(π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες,
χτένια)
Εφόσον
πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά.
πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά.
-Τα κελύφη που
πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς
ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους.
πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς
ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους.
- Το περιεχόμενο που
πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
-
Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος
(με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή
του σώματος).
Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος
(με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή
του σώματος).
Τα αποφλοιωμένα μύδια
που πωλούνται πάνω σε πάγο θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή,
συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
που πωλούνται πάνω σε πάγο θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή,
συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
Τα μύδια πωλούνται
επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία
πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η
ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημέρα της
αποκελύφωσης.
επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία
πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η
ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημέρα της
αποκελύφωσης.
3. Μαλακόστρακα
(π.χ. γαρίδες,
καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
(π.χ. γαρίδες,
καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Για τα νωπά πρέπει
:
:
-
Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
- Τα πόδια τους
να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
- Η μεμβράνη του
θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
-
Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού
χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού
χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
Γενικά οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα
από το χέρι ενώ οι αλλοιωμένες
από το χέρι ενώ οι αλλοιωμένες
δίνουν την αίσθηση της ζέστης
όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.
όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.
Για τα κατεψυγμένα
ισχύουν όσα αναφέρθηκαν και για τα φρέσκα.
ισχύουν όσα αναφέρθηκαν και για τα φρέσκα.
4. Αχινοί
Πρέπει να είναι ζωντανοί
και αυτό φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
και αυτό φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
5. Ταραμάς
Πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση
μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση.
μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση.
Πιθανή αλλοίωση στον
ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την
τάγγιση.
ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την
τάγγιση.
Tags: ζέστη, θάλασσα, μάτια, Μεσσηνία, πωλούνται, υγεία