Η δραματική ιστορία του αγοριού που φτάνει στο φινάλε της μετά από μια διχαστική και μακρά δικαστική μάχη.
Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει η ιστορία του μόλις 10 μηνών Charlie Gard ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μεγάλης νομικής διαμάχης με το φινάλε της να καταλήγει ότι το τέλος του δεν μπορεί να εμποδιστεί.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την έκκληση των γονιών του σοβαρά άρρωστου νεογνού που ζητούσαν να του επιτραπεί να υποβληθεί σε πειραματική θεραπεία στις ΗΠΑ.
Η απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου κλείνει την τελευταία νομική οδό προσφυγής για την οικογένεια και ακολουθεί παρόμοια απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η απόφαση αναστέλλει επίσης μια δικαστική εντολή σύμφωνα με την οποία οι γιατροί στο νοσοκομείο Great Ormond Street στο Λονδίνο έπρεπε να συνεχίζουν την υποστήριξη ζωής στον Charie που πάσχει από σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και σπάνια γενετική πάθηση. Δύο μήνες μετά τη γέννησή του εμφανίστηκαν τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα της πάθησης και ο Charlie εισήχθη στο νοσοκομείο όπου και παραμένει από τότε.
Οι γιατροί ήταν από νωρίς απαισιόδοξοι για την υγεία του και θεωρούσαν μη αναστρέψιμη την κατάστασή τους, αλλά οι γονείς δεν έχαναν την ελπίδα τους και έκαναν τεράστιες προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση ώστε ο γιος τους να δεχτεί την πειραματική θεραπεία, ακόμη και αν αυτή υπόσχονταν ελάχιστα.
Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει πως η πλειοψηφία των επτά δικαστών που εξέτασαν τα επιχειρήματα, κήρυξαν την προσφυγή απαράδεκτη και πως η απόφαση είναι τελική. Αναφέρεται επίσης στην νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία υπαγορεύει ότι τα δικαιώματα ενός παιδιού πρέπει να υπερισχύουν των δικαιωμάτων του γονέα του.
Το νοσοκομείο έχει περιγράψει τη διαφορά απόψεων σχετικά με τη μοίρα του Charlie ως «μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για τους γονείς του και όλο το προσωπικό που εμπλέκεται».
Μια δικαστική εντολή απαγόρευσε την ταυτοποίηση των ιατρών και του ιατρικού προσωπικού που εμπλέκονται στη θεραπεία και το όνομα της κλινικής στις ΗΠΑ, όπου οι γονείς του Τσάρλι ήλπιζαν να τον μεταφέρουν για την θεραπευτική αγωγή.
Οι γονείς, Chris Gard και Connie Yates, ξεκίνησαν πριν από μήνες μια διαδικτυακή εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε να συγκεντρώσουν πόρους για τα έξοδα της θεραπείας στις ΗΠΑ. Συγκέντρωσαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ προσελκύοντας περισσότερες από 83.000 δωρεές.
Οι γονείς του παιδιού από το δυτικό Λονδίνο, ζήτησαν από τα δικαστήρια να εξετάσουν εάν θα ήταν προς το συμφέρον του γιου τους να υποβληθεί σε πειραματική θεραπεία στις ΗΠΑ. Τα βρετανικά δικαστήρια είχαν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα ήταν νόμιμο για το νοσοκομείο να σταματήσει την μηχανική υποστήριξη στον Charlie επειδή έτσι παρέτειναν την ταλαιπωρία του χωρίς ρεαλιστική προοπτική βελτίωσης. Η πειραματική θεραπεία, σύμφωνα με τα δικαστήρια, δεν θα αποφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος.
Τα νέα για την ήττα της οικογένειας στην υπόθεση προκάλεσαν αντιδράσεις καθώς η υπόθεση έχει απασχολήσει πολύ τη Βρετανία και έχει φτάσει μέχρι και το Βατικανό το οποίο στην παρέμβασή του λέει ότι δεν είναι ποτέ σωστό να τερματιστεί σκόπιμα μια ανθρώπινη ζωή και προσθέτει: «Αγαπητέ Τσάρλι … προσευχόμαστε για σένα». Χιλιάδες ήταν και τα μηνύματα υποστήριξης προς την οικογένεια μέσα από τα social media.
Αν και η απόφαση έκανε λόγο για άμεση εφαρμογή της και απαιτούσε την διακοπή της μηχανικής υποστήριξης χθες, το νοσοκομείο αποφάσισε να δώσει στους τραγικούς γονείς την ευκαιρία να περάσουν με τον γιο τους αυτό το Σαββατοκύριακο, δίνοντας έτσι μια μικρή αναβολή στο θάνατό του Charlie.
Η Connie Yates και ο Chris Gard επικρότησαν χθες τους γιατρούς του γιου τους που τους χάρισαν τη δυνατότητα αυτή. Ωστόσο δεν τους επετράπη να τον πάρουν στο σπίτι για να μπορέσει να πεθάνει εκεί.
Viral news