Στόχος της έρευνας ήταν η βελτίωση της κατάστασης που περιγράφεται ως επικίνδυνη για χιλιάδες παιδιά που καθημερινά ψυχαγωγούνται σε χώρους όπου η ύπαρξη ασφάλειας θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, αλλά δεν είναι.
Και πέραν αυτού, ο εντοπισμός των υπευθύνων για τους χώρους αναψυχής των παιδιών, για να γνωρίζει η εισαγγελική αρχή ποιος προσωπικά είναι εκείνος που πρέπει να κάνει κάτι και δεν το κάνει. Ποιος είναι ο αρμόδιος που οφείλει να εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας για τα παιδιά και δεν έχει λάβει τα μέτρα του. Ποιος είναι αυτός που θα διωχθεί ποινικά.
Πέραν της εισαγγελικής παρέμβασης, που όφειλε να αφυπνίσει τους αρμοδίους σε τοπικό επίπεδο, υπήρξε και εντολή του υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια κατεπείγουσων ερευνών σε παιδότοπους, παιδικές χαρές και παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Όλοι οι αρμόδιοι φορείς υποχρεούνταν να πραγματοποιήσουν επανελέγχους στα δικαιολογητικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες δόθηκαν οι άδειες.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τις δημοτικές αρχές να διενεργήσουν αυτοψίες στους χώρους προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα έπρεπε να έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.
Ζητήθηκε η καταγραφή του συνόλου των παιδότοπων που λειτουργούν εντός κάθε δήμου και να ελεγχθεί αν λειτουργούν με την απαιτούμενη άδεια, αν τηρείται ο φάκελος του κατασκευαστή, ο φάκελος συντήρησης και το βιβλίο συμβάντων, καθώς και αν έχουν αναρτηθεί στον χώρο του παιδότοπου ευδιάκριτες και ευανάγνωστες πινακίδες πληροφοριακού περιεχομένου. Ο υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει να ελεγχθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των δήμων, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητάς τους.
Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση της καταλληλότητας λειτουργίας των παιδικών χαρών, αυτή όφειλε να γίνει από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε νομό, με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Σε τοπικό επίπεδο, όπως διαπιστώνεται όμως, κανείς δεν συγκινήθηκε.
Η παιδική χαρά στην οδό Ναύαρχου Κόδρινγκτων
Ταλαιπωρημένη και βρώμικη, η παιδική χαρά στην οδό Ναύαρχου Κόδρινγκτων, σε κεντρικό σημείο της πόλης της Ρόδου, αφημένη στη μοίρα της ρημάζει ανάμεσα σε σκουπίδια και χρησιμοποιημένες σύριγγες. Οι σύριγγες και τα ναρκωτικά άλλωστε, είναι οι αποδείξεις ότι το συγκεκριμένο πάρκο δεν είναι ένας πνεύμονας πρασίνου για παιδιά και οικογένειες, αλλά στέκι «χαμένων» ψυχών.
Δεν χρειάζεται να έχεις ειδικές γνώσεις για να αναγνωρίσεις τα προβλήματα και τις κακοτεχνίες του πάρκου, ούτε να είσαι τακτικός θαμώνας για να διαπιστώνεις τι συμβαίνει εκεί.
Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από τη συγκεκριμένη παιδική χαρά η οποία βρίσκεται σε δημοτικό ακίνητο, ανοικτό και προσβάσιμο στο κοινό και κυρίως στα παιδιά, το οποίο έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για ηρωινομανείς.
Το πάρκο, για τη διαμόρφωση του οποίου είχαν διατεθεί χιλιάδες ευρώ και αποτελούσε δωρεάν απογευματινή εκτόνωση για παιχνίδι, αλλά και τη δωρεάν απασχόληση των παιδιών προσχολικής ηλικίας, έχει μετατραπεί σε χώρο διακίνησης ουσιών, όπου το παιχνίδι γίνεται κοντά σε βαποράκια και τοξικομανείς και οι σύριγγες, τα κουταλάκια, τα λεμόνια και τα λοιπά αντικείμενα χρήσης είναι διάσπαρτα στο πάτωμα του προσβάσιμου ακινήτου και μπορεί να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στα χέρια των μικρών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.
Τα παιχνίδια παραμένουν άβαφα και σκουριασμένα με βίδες που εξέχουν και σε πολλά σημεία λείπουν ολόκληρα ξύλινα μέρη που καθιστούν τη χρήση τους άκρως επικίνδυνη.
Σκουπίδια παντού αφού η παιδική χαρά που εξακολουθούν να επισκέπτονται δυστυχώς μητέρες με παιδιά, αποτελεί «άβατο» για την υπηρεσία καθαριότητας. Τα δέντρα, οι θάμνοι και το πράσινο αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς φροντίδα, όπως και στο όμορο ακίνητο «ΟΑΣΙΣ» το δημοτικό εστιατόριο που λειτουργούσε κάποτε η «ΡΟΔΩΝ ΑΕ».
Δείτε φωτογραφίες…
Πηγή: dimokratiki.gr