Παιχνίδια ζωής και θανάτου με τα φάρμακα

ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ σουλακη giasou@6meres.gr
Παιχνίδια ζωής και θανάτου με τα φάρμακαΣε απόγνωση οι ασθενείς από τις ελλείψεις, που αυξήθηκαν κατά 40%. Κόντρα υπουργού φαρμακοποιών για τις παράλληλες εξαγωγές 
Τη λαϊκή ρήση «φταίει ο γάιδαρος, χτυπάμε το σαμάρι» θυμίζει η πολιτική που ακολουθεί το Υγείας στον τομέα του φαρμάκου. Αντί για την υπεύθυνη πολιτική στάση της ανάληψης ευθύνης για την εξαφάνιση των φαρμάκων από την ελληνική αγορά, ο υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς προτίμησε τον «εύκολο δρόμο» της επικοινωνιακής προπαγάνδας.
Ετσι, χρησιμοποιώντας στοιχεία από πολύχρονες έρευνες του ΣΔΟΕ (που μάλιστα δεν έχουν ολοκληρωθεί), κατηγόρησε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία για τις ελλείψεις των φαρμάκων που υπάρχουν στη χώρα μας, νίπτοντας στη συνέχεια τας χείρας του…
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρουσίασε στοιχεία από ελέγχους του ΣΔΟΕ και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, τα οποία αναφέρονταν σε παράνομες παράλληλες επανεξαγωγές φαρμάκων από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, εξαγωγές που -σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαλμά- έχουν οδηγήσει στην τεράστια έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Ετσι, πέταξε από πάνω του την «κaυτή πατάτα» και αποποιήθηκε τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες Ελληνες ασθενείς: να παρακαλούν για τα φάρμακα τους στα κοινωνικά ιατρεία και τους συλλόγους ασθενών και τελικά να τα προμηθεύονται με «δελτίο» και μετά από επικίνδυνη για τις θεραπείες τους καθυστέρηση. Στην καλύτερη περίπτωση, τα βρίσκουν μέσω του ΙΦΕΤ, ο οποίος αναγκάζεται να εισάγει από το εξωτερικό αναντικατάστατα φάρμακα που έχουν αποσυρθεί, ενώ το ελληνικό κράτος υποχρεώνεται να πληρώσει πολλαπλάσια ποσά από την αρχική τους.
Για όλη αυτή την κατάσταση είναι τουλάχιστον αστείο λοιπόν να επιρρίπτονται ευθύνες στις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες τα τελευταία έχουν μειωθεί κατά 1/3. To 2011 άγγιξαν τα 1,35 δισ. ευρω, ενώ το 2012 δεν ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας έχει παραδεχθεί ότι το πρόβλημα της εξαφάνισης των φαρμάκων και κυρίως των ογκολογικών, ακόμη και από τα φαρμακεία του , οφείλεται στα χρέη-μαμούθ του Οργανισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες:
«Είναι γεγονός ότι, λόγω οικονομικής κρίσης, ρευστότητα δεν υπάρχει και δεν δίνονται πλέον φάρμακα επί πιστώσει. Αυτό περιορίζει και δυσχεραίνει τις συναλλαγές. Αλλά ο” αυτό δεν μπορεί να παρέμβει ο ΕΟΦ» τονίζει στις «6ημέρες» ο κ. Τούντας.
Καταγγελίες του ΣΔΟΕ

Oι περισσότερες από τις περιπτώσεις που ανέσυρε η έρευνα των ανδρών του ΣΔΟΕ αφορούσαν φαρμακαποθήκες αλλά και απλά φαρμακεία (περίπου 700), τα οποία συμμετείχαν σε κυκλώματα εξαγωγών φαρμάκων κυρίως στην Αγγλία και στη Γερμανία, φάρμακα τα οποία προμηθεύονταν φθηνά από την και στη συνέχεια τα πουλούσαν στο εξωτερικό ακριβότερα.
Μία από τις Περιπτώσεις αφορούσε Ελληνα γιατρό, ο οποίος είχε ιδρύσει εταιρεία στη και θυγατρική της στην Ελλάδα, με έδρα την Καλλιθέα.
Ο γιατρός αυτός, όπως αποδείχθηκε, εξήγε τα φάρμακα τα οποία προμηθευόταν παράνομα από ελληνικά φαρμακεία, χωρίς παραστατικά αγοράς και τιμολόγια.
Από τα γραφεία της οδού Συγγρού οι άνδρες του ΣΔΟΕ κατέσχεσαν 48 σκευάσματα, τα οποία ήταν μισοκατεστραμμένα ενώ έλειπαν οι ταινίες γνησιότητας.
Ο πρόεδρος του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ υποστηρίζει ότι απ” όλες τις περιπτώσεις των καταγγελιών, μία μόνο ήταν πρόσφατη.
«Με εξαίρεση τον Ελληνα γιατρό που είχε εταιρεία στη Βουλγαρία, ο οποίος ήταν «πειρατής», ούτε καν φαρμακαποθήκη, και το είχαμε καταγγείλει εμείς στο υπουργείο, όλα τα άλλα είναι παλιές υποθέσεις του ΣΔΟΕ από το ’10, τα οποία ο κ. Σαλμάς τα έβαλε σε ένα κείμενο για να παίξει επικοινωνιακά.
Για όλα αυτά δεν έχουν επιβληθεί ακόμη ποινές, ενώ να τονίσω ότι το παράλληλο εμπόριο είναι νόμιμη ενδοκοινοτική διαδικασία.
To παράνομο είναι ότι τα φαρμακεία δεν έχουν το δικαίωμα να πουλάνε σε φαρμακαποθήκες» λέει ο κ. Γαλανόπουλος.
Λεονταρισμοί Σαλμά την ώρα που στέρεψε n αγορά

Aυτό που δεν είπε ο αναπληρωτής υπουργός είναι ότι οι περιπτώσεις των εκατοντάδων φαρμακείων και των πέντε φαρμακαποθηκών που εμπλέκονται σε δραστηριότητες παράνομων επανεξαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων στις οποίες αναφέρθηκε ήταν στην συντριπτική τους πλειονότητα περιστατικά που συνέβησαν μέχρι το 2010, δηλαδή πολύ πριν ξεσπάσει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Παρά το γεγονός ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι αυτές οι παράνομες πράξεις έχουν όντως συμβεί, είναι να απορεί κανείς γιατί ο υπουργός επέλεξε να τις δημοσιοποιήσει τώρα με… λεονταρισμούς για «αυστηροποίηση των ποινών προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα» και όχι το καλοκαίρι ή πριν από τρεις μήνες.
«Ολα αυτά είναι απλώς αποπροσανατολισμός» λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας Κώστας Λουράντος. «Αυτά που λέει ο κ. Σαλμάς είναι απλώς κάλυψη και σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων. To πρόβλημα είναι ότι δεν εφοδιάζεται η αγορά με φάρμακα. Εχω στα χέρια μου αη” όλες τις πολυεθνικές εταιρείες τιμολόγια αποστολής φαρμάκων προς τις φαρμακαποθήκες. Οι εταιρείες δίνουν 5-7 κομμάτια από το κάθε φάρμακο. Δεν μπορεί το τιμολόγιο ολόκληρης φαρμακαποθήκης να λέει: 1 βιάγκρα, ένα αταράξ, 5 σεκλόρ. Αυτές είναι παραγγελίες φαρμακοποιών και όχι φαρμακαποθηκών.
Από το 2011 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 22% και οι ελλείψεις αυξήθηκαν κατά 40%. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να οφείλονται οι ελλείψεις στις εξαγωγές;»
Η χρονική στιγμή αυτής της δημοσιοποίησης δεν έγινε τυχαία. Η «απενοχοποίηση» του υπουργείου Υγείας συνδέεται άμεσα με τις δυσάρεστες εξελίξεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας στο άμεσο μέλλον. Η ανακοίνωση-απόφαση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η οποία προηγήθηκε κατά δύο ημέρες από τη συνέντευξη του κ, Σαλμά, είναι ενδεικτική του πού θα οδηγηθεί η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα πολύ σύντομα: «Ο ΣΦΕΕ, με βαθύ αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκονται σε οριακό σημείο, εξαντλούνται ημέρα με την ημέρα, με κίνδυνο πολλά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων αρκετά ζωτικής σημασίας, να μην υπάρχουν διαθέσιμα στους ασθενείς της χώρας το επόμενο διάστημα».
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν δηλώσει κυνικά και ξεκάθαρα ότι δεν είναι φιλανθρωπικά σωματεία. Ετσι, αποσύρουν τα φάρμακα, τα οποία με τη νέα τιμολόγηση στο αναθεωρημένο δελτίο τιμών δεν τους αποφέρουν κέρδη, ενώ οι μητρικές εταιρείες σκέφτονται σιγά σιγά να αποσύρουν τις θυγατρικές τους από την «επισφαλή» ελληνική αγορά, ως ζημιογόνες πλέον.
Οπως προκύπτει από στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η μείωση στις παραδόσεις φαρμάκων στην Ελλάδα από τις μητρικές φαρμακευτικές εταιρείες κυμαίνεται για το 2012 από 47% έως και 83% ανά κωδικό φαρμάκου, σε σχέση με το ’09 και το 10, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση στη χώρα.

Τα λάθη του υπουργείου Υγείας
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν θα καταφέρει να λύσει τα προβλήματα με χειρισμούς και λύσεις «βιτρίνας», λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα του φαρμάκου. Είναι κοινό μυστικό ότι η γραμμική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που πέτυχε το υπουργείο Υγείας δεν θα πάει πολύ μακριά. Κι αυτό γιατί θα την ακολουθήσει εκκωφαντική εκτόξευση, σε πολύ σύντομο διάστημα.
Η νομοτελειακή αυτή εξέλιξη προκύπτει μέσα ένα πολύ απλό παράδειγμα. To αναντικατάστατο για την επιληψία φάρμακο Epanutin πήρε τιμή με την τελευταία τιμολόγηση 2,20 ευρώ. Η εταιρεία που το παράγει διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο και ζήτησε υψηλότερη. To υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε, με η εταιρεία να σταματήσει να το παράγει και να διαθέτει πλέον στην ελληνική αγορά μόνο το σιρόπι που περιέχει την ίδια ουσία. Ετσι, αυτή τη στιγμή οι επιληπτικοί ασθενείς έχουν μείνει χωρίς το φάρμακο τους ή οι γιατροί τους αναγκάζονται να συνταγογραφήσουν αντί για ένα χάπι ημερησίως, 22 mi σιρόπι: «Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αντί για ένα κουτί τον μήνα, οι ασθενείς χρειάζονται έξι μπουκαλάκια σιρόπι, άρα πολλαπλάσια δαπάνη για το κράτος» λέει ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής Ανδρέας Γαλανόπουλος. «Κι επειδή είναι αναντικατάστατο, το ΙΦΕΤ το κάνει εισαγωγή με τιμή 7,5 ευρώ. Δηλαδή έλεος! Γιατί δεν δώσανε τιμή από 3,20 ευρώ (αντί 2,20) που ζήταγε η εταιρεία, να τελείωνε το θέμα. Η μείωση της δαπάνης έχει επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα. Σύντομα θα εξακοντιστεί και θα έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό».
«Αρρυθμίες» για τις χημειοθεραπείες 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών-Φίλων-Αθηνών κ. Ζωή Γραμμάτογλου υποστηρίζει ότι έχουμε φτάσει να συζητάμε για την ανθρώπινη ζωή μόνο με νούμερα. Τα τηλέφωνα του Συλλόγου δεν σταματούν να χτυπούν από καρκινοπαθείς που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για να βρουν τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, που έχουν εξαφανιστεί ακόμη και από τα νοσοκομεία και τις αποθήκες του ΕΟΠΥΥ. «Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στις φαρμακευτικές εταιρείες και δεν του πιστώνουν πλέον φάρμακα» λέει.
«Πού το πάνε δεν μπορώ να καταλάβω, να πεθαίνει ο κόσμος στον δρόμο; Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη. Όλοι για μιλάνε στην πλάτη του ασθενή. Εμείς στον Σύλλογο αντί να στηρίζουμε ψυχολογικά τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, γιατί γι” αυτό δημιουργηθήκαμε, ψάχνουμε φάρμακα και βγάζουμε πιστοποιητικά για ανασφάλιστους…».
Ο ογκολόγος Κώστας Συρίγος, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», υποστηρίζει ότι τα νοσοκομεία κωλυσιεργούν στις παραγγελίες ακριβών φαρμάκων για χημειοθεραπείες για να μην επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους: «To ίδιο κάνει και ο ΕΟΠΥΥ στις φαρμακαποθήκες του, με αποτέλεσμα να απορυθμίζονται οι κύκλοι των χημειοθεραπειών. Ο άρρωστος πρέπει να παίρνει κάθε 15-20 μέρες τη θεραπεία του.
Δεν μπορεί να παίρνει αναβολή 10 και 15 ημέρες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ελλείψεις σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, όπως τα πλατινούχα, κ.ά., όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο. Είναι αυτά τα φάρμακα που έχουν πάρει χαμηλές τιμές και δεν τα βγάζουν οι φαρμακοβιομηχανίες».
Υπουργείο και φαρμακευτικές δεν τα βρίσκουν στην τιμολόγηση, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να τα αποσύρονται από την αγορά. Τα αναντικατάστατα αγοράζονται από το ΙΦΕΤ σε τιμή πολύ μεγαλύτερη. 6μέρες

http://medispin.blogspot.gr

Παιχνίδια ζωής και θανάτου με τα φάρμακα

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: