Η Λυκειακή Επιτροπή σε Εξεταστικό Κέντρο του Βόλου μηδένισε χθες το γραπτό υποψηφίου, όταν στη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, χτύπησε το κινητό του, το οποίο είχε στην τσέπη του.
Ο ίδιος ο υποψήφιος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Ταχυδρόμου Βόλου, ισχυρίστηκε ότι νόμιζε ότι είχε αφήσει το κινητό του στο αυτοκίνητο του.
ΣτΕ: Μηδενίζονται τα γραπτά εάν οι υποψήφιοι φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο ακόμη και κλειστό
Η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητή, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι, κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως μηδενίζει το γραπτό.
Αυτό έκρινε (πέρσι) το Γ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο, αποφάσεις.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε επίσης ότι :
Η απαγόρευση κατοχής ορισμένων αντικειμένων από τους εξεταζόμενους, κατά την διάρκεια των εξετάσεων, αφορά και το χρόνο προσωρινής απομάκρυνσης των εξεταζομένων από την αίθουσα εξετάσεων.
Για την επιβολή της κύρωσης μηδενισμού του γραπτού δοκιμιού αρκεί η κατοχή ενός από τα μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο, χωρίς να είναι απαραίτητος να αποδεικνύεται η χρήση του.
Κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων.
Κατά συνέπεια η απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια των εξετάσεων και η συνακόλουθη κύρωση του μηδενισμού του γραπτού δοκιμίου του κατόχου του, αποτελούν αναλογικό περιορισμό του δικαιώματος του εξεταζομένου για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.
Πρόκειται για δύο προσφυγές μαθητών οι οποίοι στις κατά της Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2012 και 2013, αντίστοιχα όταν πήγαν στην τουαλέτα έγινε αντιληπτό από επιτηρητή ότι είχαν κινητό τηλέφωνο
Οι δύο μαθητές προσέφυγαν στην Διοικητική Δικαιοσύνης και δικαιώθηκαν.
Στην συνέχεια ο υπουργός Παιδείας, όσο και η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων άσκησαν έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ του νόμου κατά των δύο επίμαχων εφετειακών αποφάσεων.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που εκδίδονται επί εφέσεων υπέρ του νόμου δεν μετατρέπουν το αποτέλεσμα των εφετειακών αποφάσεων, αλλά ωστόσο έχουν νομολογιακό χαρακτήρα, δηλαδή, αποτελούν κατευθυντήριες οδηγίες για να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια παρόμοιες υποθέσεις.
Υποχρεώσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια της εξέτασης
1. Η κατανομή των μαθητών στις αίθουσες εξέτασης για τα μαθήματα που εξετάζονται με κοινά σε εθνικό επίπεδο θέματα γίνεται με αλφαβητική σειρά και με την ευθύνη της Λυκειακής Επιτροπής, η οποία συντάσσει ονομαστική κατάσταση εξεταζομένων σε κάθε αίθουσα. Για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολι− κής μονάδας, η κατανομή των μαθητών στις αίθουσες εξέτασης, με αλφαβητική σειρά, γίνεται με την ευθύνη του Διευθυντή του οικείου Λυκείου, ο οποίος συντάσσει ονομαστική κατάσταση εξεταζομένων σε κάθε αίθουσα. Η τοποθέτηση των μαθητών στις θέσεις και ο έλεγχος είναι ευθύνη των επιτηρητών. Παρέκκλιση επιβάλλεται στην περίπτωση αδελφών ή συγγενών μαθητών.
2. Οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπει η ΚΕΕ ή ο οικείος Σύλλογος Διδασκόντων, αν πρόκειται για εξέταση μαθήματος σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.
3. α) Αν ο μαθητής που εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα παραπάνω ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθου σα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον μαθητή και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο της μέλη και τον γραμματέα αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.
β) Αν πρόκειται για μάθημα που εξετάζεται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με απόφαση του Διευθυντή του Λυκείου και μετά από εισήγηση των διδασκόντων το εξεταζόμενο μάθημα, το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0 Λυκειακή Επιτροπή νοείται ο Διευθυντής του Λυκείου, οι επιτηρητές και οι διδάσκοντες το εξεταζόμενο μάθημα.
esos.gr
ellada