Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Hacettepe, τα 2,2 εκατομμύρια των Σύριων προσφύγων που βρίσκονται αυτή την στιγμή στα εδάφη της Τουρκίας, είναι συνολικά ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων που έχουν φθάσει στη χώρα από την ίδρυσή της το 1923.
Παρ” όλα αυτά ο ακριβής αριθμός των εργαζόμενων που δραστηριοποιούνται στην χώρα, δεν είναι γνωστός, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να τους φέρνουν γύρω στις 400.000 χιλιάδες. Και μιλάμε για «μαύρη» εργασία, χωρίς να καταγράφονται πουθενά και συνήθως σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι πάνω από 1,2 εκατομμύρια από τους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Τουρκία είναι κάτω των 18 ετών, ενώ την ίδια στιγμή πάνω από 150.000 παιδιά έχουν γεννηθεί από Σύριους γονείς στην Τουρκία από το 2011 που ξεκίνησε ο εμφύλιος.
Από τα 2,2 με 2,5 εκατομμύρια των προσφύγων, το 90% ζουν εκτός των επίσημων καταυλισμών που έχουν χτιστεί στις πόλεις κοντά στα σύνορα. Ενώ σύμφωνα με προβλέψεις, αν δεν γίνει κάτι δραματικό με τον πόλεμο στην Συρία, ο αριθμός του θα φθάσει στα 3,5 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Από όλα αυτά τα εκατομμύρια των προσφύγων μόλις… 3.686 είναι επίσημα καταγεγραμμένοι στην Τουρκία. Από τους υπόλοιπους που δεν έχουν καταγραφεί, υπάρχουν ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά και γυναίκες, που εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με εξαιρετικά μικρές απολαβές, που συνήθως είναι κάτω και από το ένα τρίτο του κατώτατου μισθού του Τούρκου εργάτη.
Η ίδια μελέτη λέει ότι υπάρχουν αυ τή την στιγημή στην Τουρκία τουλάχιστον 600.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, αλλά μόνο το 15% από αυτά βρίσκουν πρόσβαση σε κάποιας μορφής εκπαίδευσης, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο μια ολόκληρη γενιά Σύριων πολιτών.
Και αυτό θα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, αν κάποτε αυτός ο πόλεμος τελειώσει, και όλοι αυτοί που διέφυγαν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν πάρουν την μεγάλη απόφαση να γυρίσουν πίσω και να ανοικοδομήσουν ότι έχει απομείνει στην κατεστραμένη Συρία.
protothema.gr
seleo.gr-Diethni