Με αναφορές στη θλιβερή επέτειο κατάλυσης της δημοκρατίας στην Ελλάδα, άνοιξαν σήμερα το βραδύ τις ομιλίες τους στην Καβάλα, στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης – συζήτησης, οι τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, η δικηγόρος από την Αθήνα Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου και η επίσης δικηγόρος από την Κομοτηνή Ουφούκ Μουσταφά.
Στην τοποθέτηση του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται αυτό να γίνει γνωστό στον κόσμο ώστε να κατανοήσει την κρισιμότητά τους για το μέλλον της Ενωμένη Ευρώπης και της Ελλάδας.
«Μια εξαιρετικά προοδευτική και δημοκρατική ιδέα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «που γεννήθηκε στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που προκάλεσαν ο φασισμός και ο ναζισμός, έχει τόσο κακοπάθει στα χέρια των νεοφιλελεύθερων, των υπερδεξιών, των ελίτ της Ευρώπης, που δεν αρέσει πια. Η σημερινή υπαρκτή Ευρώπη αρέσει ολοένα και λιγότερο και γι’ αυτό το να είσαι αριστερός, προοδευτικός, ευρωπαϊστής σημαίνει πριν από όλα να έχεις όραμα. Σχέδιο και καθημερινή πρόταση για την αλλαγή της Ευρώπης. Γιατί η Ευρώπη για να γίνει ξανά αρεστή στους πολίτες πρέπει να αλλάξει ριζικά. Μετά την οικονομική κρίση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ανισότητες. Η απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς έχει μεγαλώσει. Η απόσταση ανάμεσα στα φτωχά και πλούσια κράτη, μεταξύ βορρά και νότου, έχει επίσης μεγαλώσει. Ταυτόχρονα, έχει υποχωρήσει το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Στοιχεία που γέννησε η Ευρώπη θεωρούνται πιά βαρίδια από τα οποία πρέπει να απαλλαγούμε».
«Η Ευρώπη», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «τους τελευταίους δυο, τρεις αιώνες γέννησε τα πιο θετικά πράγματα στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού αλλά γέννησε και τέρατα, το φασισμό, το ναζισμό, τον πόλεμο. Είμαστε σε μια φάση όπου η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων απόψεων οδηγεί στην έκρηξη των ανισοτήτων που τρέφει το τέρας τη άκρας δεξιάς. Γιατί οι ανισότητες παράγουν ανασφάλειες για το μέλλον και οι ανισότητες δημιουργούν φόβο και τα πολιτικά εγγόνια του Χίτλερ και του Μουσολίνι μετατρέπουν αυτό το φόβο των ευρωπαίων πολιτών σε μίσος. Εμπορεύονται και το φόβο που δημιουργεί ο φόβος της τρομοκρατίας, τα μεταναστευτικά ρεύματα, το προσφυγικό και στρέφουν τους πιο φοβισμένους και ανασφαλείς, αυτούς που έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται γιατί αδικούνται προς τη δική τους κάλπη».
«Η Αριστερά ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων της μειονότητας»
Στην ομιλία της η νεαρή δικηγόρος από την Κομοτηνή Ουφούκ Μουσταφά αναφέρθηκε στο μεγάλο αίσθημα ευθύνης που βαρύνει την ίδια μετά την απόφασή της να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε μια πολύ κρίσιμη, όπως είπε, περίοδο όπου διακυβεύεται το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και των πολιτών της.
Η κα Μουσταφά, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και τη νέα γενιά λέγοντας ότι «παρά το γεγονός ότι ζούμε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα με τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχουν η πρόοδος της επιστήμης, των νέων τεχνολογιών, των μεταφορικών δικτύων ή άρση των περιορισμών στη γνώση και οι ευκαιρίες εργασίες μπορούν και πρέπει να εξασφαλίζουν σε κάθε νέο άνθρωπο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό περνάει μέσα από τη διανομή του πλούτου και την αύξηση του εισοδήματος προς τους πολλούς, τη βελτίωση των συνθήκων εργασίας, την ισόμερη ανάπτυξη κάθε χώρας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητα της Θράκης υπογραμμίζοντας ότι «παρόλο που η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981, τα πιο μεγάλα προβλήματα, οι πιο μεγάλες ανισότητες ξεπεράστηκαν πολλά χρόνια αργότερα και μάλιστα χωρίς την παραμικρή συμβολή των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γνωρίζετε ότι τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν με αγώνες της ίδιας της μειονότητας με τη σημαντική συμβολή και τον αγώνα της Αριστεράς. Η Αριστερά ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος των δικαιωμάτων της μειονότητας και σήμερα έχουν ξεπεραστεί αρκετές διακρίσεις και έχουν λυθεί κάποια από τα ουσιαστικά προβλήματα. Είμαι βέβαιη ότι με τον αγώνα για ισοτιμία, ισονομία και ισοπολιτεία και ενεργές κοινωνικές πολιτικές που αψηφούν τις διακρίσεις και με μια βαθιά δημοκρατική Ευρώπη που θα έχει γνώμονα τα δικαιώματα θα λυθούν και τα υπόλοιπα».
«Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια νέα διοικητικά αναδιάταξη»
Την ανάγκη να βρεθούν νέες λύσεις για τα μεγάλα και μείζονα προβλήματα που μαστίζουν σήμερα την Ευρώπη, αναφέρθηκε στην ομιλία της η υποψήφια ευρωβουλευτής Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, σημειώνοντας ότι «οι λύσεις αυτές που απαιτούνται δεν θα έρθουν από το παρελθόν γιατί σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια νέα διοικητικά αναδιάταξη».
Οι πολίτες για να εκφράσουν το θυμό και την απογοήτευσή τους επιλέγουν συχνά τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις χωρίς να ανήκουν σε αυτές. Η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι αναγκαία όσο ποτέ. Ίσως έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα και αυτό γιατί πρώτον, μόνο ένας τέτοιος πόλος μπορεί να εκφράσει μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία που βγαίνει λαβωμένη από μια κρίση και δεύτερον, να δημιουργήσει καινούργια εργαλεία κοινωνικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής που αλληλοσυνδέονται και μόνο ως ενιαίο σύνολο μπορούν να δίνουν λύσεις για μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των πολλών κι όχι των λίγων».
Πολιτική
Tags: Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΣΥΡΙΖΑ