«Στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή νομίσματος αλά Σόιμπλε, ούτε τα μνημόνια της δραχμής. Πολύ περισσότερο ανεξήγητες πολιτικές επιλογές του τύπου «στηρίζω άρα καταψηφίζω»», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση. Θα πρέπει όλοι όμως να καταλάβουν ότι η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ».
Στο ερώτημα αν μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα και η διατήρηση της κοινής πορείας, όταν μια πτέρυγα του κόμματος ανοιχτά πλέον τάσσεται υπέρ της δραχμής, ο υπουργός Επικρατείας απαντά: «Η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία. Νομίζω αυτονόητο για όλους».
Σημειώνει πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό και προσθέτει: «Η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια της διαπραγμάτευσης, της εντολής και της αντοχής του λαού. Προτεραιότητά μας είναι να ανασχεθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της συμφωνίας. Είναι η προστασία των αδυνάμων. Είναι η πυροδότηση της συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων. Όσο για τις εκλογές είναι λογικό να αναπτύσσονται σενάρια όταν τόσοι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψήφισαν τη συμφωνία. Μην περιμένετε λοιπόν να κοπάσουν».
«Ο λαός μας έχει καταλάβει ότι υπήρξε υπερπροσπάθεια από την κυβέρνηση στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και επισημαίνει πως στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ερώτημα είναι αν χρειάζεται μια κυβέρνηση που μπορεί να χτυπήσει τα κακώς κείμενα της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς ή αν πρέπει να υπάρξει παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού προσωπικού. «Όσοι ονειρεύονται ανατροπή της κυβέρνησης και του Τσίπρα, θα πρέπει να περιμένουν για πολύ ακόμα. Προφανώς και δεν θα αποφύγουμε τις ευθύνες μας. Έχουμε αν μη τι άλλο αποδείξει ότι δεν είμαστε ευθυνόφοβοι» υπογραμμίζει ο κ. Παππάς.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να οδεύουμε σε Grexit, ο υπουργός Επικρατείας, τονίζει: «Με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, με συνεχή διαπραγμάτευση και σταθερότητα στην οικοδόμηση συμμαχιών μπορούμε να αφήσουμε την προπαγάνδα του Grexit στον κ. Σόιμπλε και σε ορισμένους εμμονικούς του ΔΝΤ. Το πακέτο έχει πολλά προβλήματα, αλλά η ψύχραιμη σύγκρισή του με τα δύο μνημόνια δείχνει ότι και δυνατότητες υπάρχουν και ανάγκη να αξιοποιηθούν. Δείχνει επίσης ότι η κλίμακα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται είναι πολύ μικρότερη».