Παραδοσιακό Μαντί της θεία Ευθυμίας


Υλικά

Για τη ζύμη

  •  3 φλιτζάνια αλεύρι (250 ml  το φλιτζάνι)
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι περίπου νερό  (250 ml  το φλιτζάνι)
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 400-500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο καυτό

Ζωμός

  • Νερό
  • 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ χυμό ντομάτας
  • 1 κύβο βοδινό ή κοτόπουλου

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης και την αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί.

Ενώνουμε τα υλικά της γέμισης και το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες και ανοίγουμε φύλλο λίγο πιο χοντρό από αυτό της πίτας

Κάθε φύλλο το διπλώνουμε όπως δείχνει η φωτογραφία

Κόβουμε  σε λωρίδες

Ανοίγουμε κάθε λωρίδα και τις τοποθετούμε την μία πάνω στην άλλη.

Κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια

Τοποθετούμε λίγο κιμά ωμό στο κέντρο και σχηματίζουμε βαρκούλες πιάνοντας τις 2 άκρες.

Ή

Ανοίγουμε κάθε φύλλο, το κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια και βάζουμε σε κάθε τετραγωνάκι από λίγο κιμά στο κέντρο και σχηματίζουμε βαρκούλες πιάνοντας τις 2 άκρες.

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να τα πιέζουμε.

Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το μαντί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C , περίπου για 20′-30′ ανάλογα με το φούρνο, στις αντιστάσεις μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να ψηθούν και από το κάτω μέρος.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τον κύβο, χυμό ντομάτας και το βράζουμε.

Έπειτα περιχύνουμε το μαντί  με το καυτό ζωμό μέχρι να σκεπαστούν και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να τραβήξει σχεδόν όλα τα υγρά.

Σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε μέσα για περίπου 20 λεπτά για να απορροφηθούν όλα τα υγρά

Και τα σερβίρουμε ζεστά.

Παραλλαγές

Το βούτυρο μπορεί να αντικατασταθεί με ελαιόλαδο

Ο κιμάς μπορεί να αντικατασταθεί με πουρέ από ρεβίθια (περίσσευμα από ρεβιθάδα)

Καλή επιτυχία!

Συνταγή Αναστασιά Τ. για 

Originally posted 2017-02-18 12:27:21.


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: