του Βαγγέλη Στολάκη
Θλίψη, αβεβαιότητα, θυμός και αγωνία για το τι θα συμβεί. Αυτά είναι τα συναισθήματα που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν οι εικόνες από το «χτυπημένο» από τρομοκράτες Παρίσι. Σειρά πήραν τα ερωτήματα: «Είναι επικίνδυνο να μένει κανείς στην Ευρώπη;», «Θα υπάρξουν και νέα τρομοκρατικά χτυπήματα;», «Κινδυνεύει η Ελλάδα, μπορεί να χτυπηθεί;», «Θα κλείσουν τα σύνορα;», «Ποια είναι η επόμενη ημέρα»; Ερωτήματα που ακόμα δεν μπορούν να απαντηθούν από τους ειδικούς, την ώρα που η γηραιά ήπειρος, οι κάτοικοί της και οι ηγέτες της παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην γαλλική πρωτεύουσα και «οχυρώνονται» για νέες επιθέσεις Ισλαμιστών. Η «13η Νοεμβρίου- Είμαστε όλοι Γάλλοι» ή «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης» είναι η ημέρα που η Ευρώπη άλλαξε. Μετά τις επιθέσεις τη νύχτα της Παρασκευής που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες κάτοικοι του Παρισιού και να τραυματιστούν δεκάδες, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο…
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων: «Η Γαλλία όπως κάθε χώρα που υπέστη ένα τέτοιο πλήγμα έπρεπε να αντιδράσει με επιθέσεις στη Συρία. Έπρεπε να αντιδράσει και στο εσωτερικό παίρνοντας επιπλέον μέτρα ασφαλείας τα οποία όμως πρέπει να συνδυάσει με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους γιατί τα σύνορα είναι κοινά». Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ένταση και κλιμάκωση των διπλωματικών επαφών ώστε να βρεθεί λύση του Συριακού ζητήματος. Ο ίδιος θεωρεί πως η Γαλλία δεν θα προχωρήσει σε κλείσιμο των συνόρων, ωστόσο θα αυξηθούν οι έλεγχοι στην είσοδο της χώρας. «Έχουμε την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πολιτικούς όρους» σχολιάζει.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων εκτιμά πως ήδη η χώρα μας κατηγορείται. «Θα αυξηθούν οι πιέσεις το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες. Κινδυνεύουμε να χρεωθούμε εμείς το μεταναστευτικό ζήτημα» αναφέρει ο κ. Καιρίδης, ο οποίος εκτιμά πως δεν θα χτυπηθεί η χώρα μας επειδή θεωρείται «χώρα τράνζιτ». «Οι παρανοϊκοί θα θελήσουν να χτυπήσουν χώρες και πόλεις όπου υπάρχουν σύμβολα όπως είναι το Βατικανό» καταλήγει ο κ. Καιρίδης.
Οι επιθέσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Καθηγητής στο ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο Διεθνείς Σχέσεις και ΜΜΕ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος θεωρεί δεδομένο ότι οι επιθέσεις τόσο των Ισλαμιστών στο ευρωπαϊκό έδαφος όσο και των Ευρωπαίων στη Συρία θα συνεχιστούν. «Εάν κλείσουν τα σύνορα και οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν, ως Ελλάδα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα» σχολιάζει ο κ. Φραγκονικολόπουλος. «Η δυναμική που έχει καλλιεργηθεί τους τελευταίους δυο με τρεις μήνες σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα επιβληθούν επιπλέον έλεγχοι σίγουρα. Η τρομοκρατική επίθεση προσφέρει στις μεγάλες χώρες μια ευκαιρία να βάλουν τις διαφορές τους στην άκρη σχετικά με τη Συρία και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο» αναφέρει ο κ. Φραγκονικολόπουλος. «Η επίθεση φέρνει μια ριζική αναθεώρηση στον τρόπο αντιμετώπισης των ισλαμιστών» λέει και εξηγεί γιατί δεν αποδέχεται τον όρο «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης: «Αντίστοιχες επιθέσεις έγιναν το 2004 και το 2005 σε Ισπανία και Λονδίνο, αντίστοιχα». Ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να προβλέψει κανείς που θα συμβεί η επόμενη τρομοκρατική επίθεση. «Μπορεί να συμβεί παντού! Μπορεί να γίνει ξανά στη Γαλλία ή ακόμα και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πλέον είναι μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης και έχει ενσωματωθεί στην ΕΕ. Εκτιμώ πάντως ότι είναι πιο εύκολο να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα εκεί όπου οι κοινότητες των Μουσουλμάνων «βράζουν» και είναι γκετοποιημένες» σχολιάζει ο κ. Φραγκονικολόπουλος. Και καταλήγει: «Η Ευρώπη και η Δύση θα πρέπει να υιοθετήσουν νέους αναλυτικούς φακούς για να καταλάβει και να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Γενικά πλέον θα πρέπει να φοβόμαστε ακόμα κι αν πίνουμε καφέ οπουδήποτε».
«Να κάνουμε πόλεμο»
Να σταματήσει με κάθε τρόπο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πόλεμος, η ύπαρξη του ισλαμικού κράτους ζητά ο Διεθνολόγος και Λέκτορας του Α.Π.Θ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. «Το προσφυγικό πρέπει να λυθεί στην πηγή του. Πρέπει να υπάρξει χερσαία επιχείρηση, ένα εκστρατευτικό σώμα για το οποίο θα υπάρξει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα μπορέσει να επικαλεστεί τη σύμβαση για τη Γενοκτονία. Να εξουσιοδοτηθεί η χρήση βίας για την αποκατάσταση της εδαφικής αποκατάστασης και πολιτικής σταθερότητας στη Συρία» σχολιάζει. «Αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Διαφορετικά οι όποιες εξελίξεις σε κράτη που διαλύονται θα αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη» συμπληρώνει. Ο κ. Καρακωστάνογλου θεωρεί πως όλοι οι πρόσφυγες που μέσω της Ελλάδας έρχονται στην Ευρώπη είναι λιποτάκτες και πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να την υπερασπιστούν. Για τον Λέκτορα του Α.Π.Θ. η Ελλάδα πρέπει να φοβάται τους πρόσφυγες, οι οποίοι εάν κλείσουν τα σύνορα σε κεντρικές χώρες της γηραιάς ηπείρου θα μείνουν στη χώρα μας. «Αντιλαμβάνεστε τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν σε μια ρημαγμένη οικονομία, για να μην πω στην κοινωνία» υπογραμμίζει. Ο κ. Καρακωστάνογλου εκτιμά τέλος, ότι η Γαλλία «καλά κάνει και απαντά με βομβαρδισμούς. Λυπάμαι εάν σκοτώνονται άμαχοι άνθρωποι αλλά θα πρέπει οι Σύριοι να μείνουν στη χώρα τους για να την υπερασπιστούν όπως έκαναν και οι Κούρδοι στο παρελθόν».
karfitsa.gr-Diethni
Tags: ισλαμ, Παρασκευή, Παρίσι, πρόσφυγες, τζιχαντιστές