Με στόχο την καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής και φασιστικής βίας, αλλά και την «έμπρακτη προσπάθεια υπεράσπισης και διαφύλαξης του κράτους δικαίου», όπως καταγράφεται στην ιδρυτική τους διακήρυξη, πολίτες της Θεσσαλονίκης ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου κατά της ρατσιστικής βίας, του φασισμού και των εθνικιστικών παρεκτροπών.
Το Παρατηρητήριο αλλά και οι δράσεις που θα αναλάβει, παρουσιάστηκαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, από μέλη του που δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία αυτή, επιχειρεί να συνενώσει το πλατύ δημοκρατικό φάσμα της πόλης εναντίον του φασισμού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η προσέγγιση του φασιστικού φαινομένου είναι απαραίτητη, αλλά χρειάζεται μια πρώτη ανάλυση των τρόπων που χρησιμοποιεί ο φασισμός» τόνισε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ και μέλος του Παρατηρητηρίου, Άρης Καζάκος, ενώ ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, τόνισε ότι «η φασιστική βία είναι ένα φαινόμενο με καταστροφικές διαστάσεις».
Για την ευρωπαϊκή διάσταση του φαινομένου έκανε λόγο ο πρώην ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος, κάνοντας παράλληλα μνεία στις δικογραφίες για ρατσιστική βία που έχουν σχηματιστεί τα τρία τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη: «Το 2016 σχηματίστηκαν 10 δικογραφίες, το 2017 δεκατρείς και φέτος, μέχρι τώρα, υπάρχουν 19 δικογραφίες» σημείωσε.
Το νομικό πλαίσιο του Παρατηρητηρίου θα συζητηθεί σε γενική συνέλευση μετά τις γιορτές και θα επιχειρηθεί η συσπείρωση σωματείων, εκτός από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που ήδη συμμετέχει, καθώς και άλλων προσωπικοτήτων. Ενδεικτικά, στα μέλη του Παρατηρητηρίου, συγκαταλέγονται ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και δημοσιογράφος, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Γιώργος Κούδας και Ντίνος Κούης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) Γιάννης Κρεστενίτης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.
ellada
Tags: Θεσσαλονίκη, ΦΑΣΙΣΜΟΣ